A bikavér komponenseit mindegy mikor/hogyan keverjük össze?
A boraszat egy szakma...
Nem összeöntögetéssel készulnek a cuvet borok. 😂
A törvény szerint:
Classicus bikavér (ez az "alap" bikavér, van még két szigorúbb kategória)
"Olyan gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő, Kékfrankos alapú, száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és íz világgal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy."
"− A szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni;
− a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
− a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni.
Házasítási szabályok:
− legalább három szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg
kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
− egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,
− a Kékfrankos fajta használata kötelező, és ebből a fajtából kell a
legnagyobb arányban házasítani,
− a Turán és Bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és különkülön sem haladhatja meg a 10%-ot"
"Engedélyezett szőlőfajta
Bíbor kadarka, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Turán, Zweigelt"
Ezen kívül van még 1-2 előírás, aminek a bikavérnek meg kell felelnie, a többit megtalálod itt:
A borházasításról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!