Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bikavér komponenseit mindegy...

A bikavér komponenseit mindegy mikor/hogyan keverjük össze?

Figyelt kérdés
Tételezzük fel, hogy van egy nagyon finom pincészet/évjárat kékfrankosom, cabernetem, merlotom. Ezek összeöntögetésével tudok bikavért készíteni? Vagy nem mindegy mikor történik a keverés? Van esetleg valami titka az egésznek?
2022. febr. 14. 21:56
 1/6 anonim ***** válasza:
53%

A boraszat egy szakma...

Nem összeöntögetéssel készulnek a cuvet borok. 😂

2022. febr. 14. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
már eleve a szőlők össze vannak keverve? vagy a must? melyik fázisban történik meg a keverés?
2022. febr. 14. 22:30
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
Ipari titkot szerinted ki fog leírni ide?
2022. febr. 15. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Phoney ***** válasza:
87%

A törvény szerint:


Classicus bikavér (ez az "alap" bikavér, van még két szigorúbb kategória)


"Olyan gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő, Kékfrankos alapú, száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és íz világgal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy."


"− A szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni;

− a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;

− a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni.


Házasítási szabályok:

− legalább három szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg

kell haladnia külön-külön az 5%-ot,

− egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,

− a Kékfrankos fajta használata kötelező, és ebből a fajtából kell a

legnagyobb arányban házasítani,

− a Turán és Bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és különkülön sem haladhatja meg a 10%-ot"


"Engedélyezett szőlőfajta

Bíbor kadarka, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Turán, Zweigelt"


Ezen kívül van még 1-2 előírás, aminek a bikavérnek meg kell felelnie, a többit megtalálod itt:


[link]


A borházasításról:


[link]

2022. febr. 15. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Koszi :)
2022. febr. 16. 09:09
 6/6 anonim ***** válasza:
A bort szokták házasítani, nem a szőlőt öntik egybe. Jobb helyeken kipróbálnak 10-20 vagy akár még több féle kombinációt és az alapján határozzák meg a végleges arányokat. Segít, ha tudod hová szeretnél eljutni és akkor annak megfelelően az egyik borból többet, a másikból kevesebbet teszel bele egy-egy kóstolás után.
2022. febr. 23. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!