Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit tudtok az abszintról? Van...

Mit tudtok az abszintról? Van Pszihoaktív hatása?

Figyelt kérdés
Wikipédiát ne küldjétek ezt olvastam már. Mindent szeretnék tudni az abszintról .. Miért mondják/mondták azt hogy pszichoaktív hatása van? (pesze az alkoholos befolyáltságon kívűl) ez igaz? Milyen íze van ? Még nem ittam de tervezek venni. Igazi abszintot szeretnék tudnál ajánlani jót? ár nem érdekel

2022. jan. 3. 18:37
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
2022. jan. 3. 18:42
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

"A német kutatók amerikai és angol szakértőtársaikkal együtt hosszan tartó vizsgálatok után azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a Zöld Tündérnek is nevezett abszint semmivel nem volt károsabb, mint a kor akármelyik másik alkoholja. Dirk Lachenmeier, a karslruhe-i CVUA labor vezetője szerint az ital pszichoaktív hatása "csak egy tündérmese".

Az abszint eredetileg egy smaragdzöld, kesernyés ital, amelynek alkoholtartalma minimum 50%. Az abszint többféle növény kivonatát tartalmazza, amelyek között a legismertebb a fehérüröm-virág (latinul Artemisia absinthium; németül Wermutkraut, angolul wormwood) kivonata. Ez egyébként a világon az egyik legkeserűbb növényfajta - a keserűséget okozó anyaga, az abszintin 70.000-szeres hígítás után is észrevehető. A fehérüröm-virág esszenciája 40-70% tujont tartalmaz. További részletek az abszintról.

Fotó: Getty Images

A vizsgálatok arra jutottak, hogy az abszintban csak minimális szintű tujon lehetett, és annak hallucinációs hatásai is igen csak megkérdőjelezhetők. A Journal of Agricultural and Food Chemistry tudományos lapban közétett írásból az is kiderül, hogy az üvegekbe literenként nagyjából 25 milligramm tujon került, ami ma is elfogadható: az EU ugyanis a tujontartalmat 35 milligrammban maximálja.

Az abszintot a 20. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; 1998 óta az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható."

[link]

2022. jan. 3. 18:44
 3/10 Metionin ***** válasza:
100%
Nincs neki. Ánizsos-kesernyés íze van, én szeretem (hígítva).
2022. jan. 3. 18:52
 4/10 anonim ***** válasza:
87%
A kérdésed és a kiegészítésed alapján egyértelmű, hogy nem olvastad a Wikipedia vonatkozó szócikkét. Ülj neki, és olvasd végig, a hivatkozott szócikkekkel együtt, és választ kapsz mindenre.
2022. jan. 3. 19:04
 5/10 anonim ***** válasza:

Némiképpen érintőleges, de leírom 2 tapasztalatom.

Kiskamasz koromban azt láttam, hogy a szüleim a barátaikkal összejövetelkor Vermutot ittak (ez még az ötvenes években volt). Egyszer én is kipróbáltam, amikor egyedül voltam otthon. Lehajtottam olyan fél decit. Kb. 5 perc múlva kezdett előttem elsötétülni a világ olyannyira, hogy szinte megvakultam és le kellett feküdnöm, mert nem is az alkoholnak betudható kábaság zavart, hanem a tájékozódó képesség szinte teljes elvesztése. A világosságot érzékeltem, de magukat a tárgyakat képtelen voltam kivenni. Aztán úgy fél óta múlva kijöttem ebből az állapotból.

Később 30 éves korom körül Camparival volt hasonló kísérleti tapasztalatom, amit többször megismételtem, hogy bizonyos legyek a dologban. Olyan 1 deci Campari után látás zavaraim lettek, amihez ráadásul gyomorfájdalom is csatlakozott. Mivel ez a tapasztalat többször is beigazolódott, elkönyveltem, hogy az összetevőkre vagyok érzékeny, mert semmiféle pálinka esetében ilyet nem tapasztaltam, holott a pálinkák szesztartalma kb. kétszer akkora.

Vagyis elképzelhető, hogy egyes emberek valóban érzékenyek talán a fehér üröm hatóanyagaira és a kábaság és látászavarok kombinálódása okozhat hallucinálási tüneteket.

2022. jan. 3. 19:28
 6/10 Phoney ***** válasza:
95%

Van neki, ugyanis alkohol van benne! Ezen túl nincs, és soha senki nem is tudta értelmesen megindokolni, hogy miért volna.

A maga korában nem is ezzzel vádolták, és bár milliók itták, senki nem írt le olyat, hogy az alkoholon túl különös hatásokat élt volna át. (Nem, még Oscar Wilde sem.)

Ez az egész elképzelés lényegében arra vezethető vissza, amikor az 1970-es években két okoska úgy publikált a Nature magazinban egy ötletelgetős tanulmányt az abszint hatásairól, hogy olvastak róla egy Playboy-cikket (!!!), és valahogyan azt sikerült leszűrniük, hogy THC-hez hasonló hatása lehetett. Olvastam a Playboy-cikket is, ott normálisan le volt írva minden, csak a tudóskáknak nem sikerült az értő olvasás... ennek ellenére utána kb. 30 évig úgy idézgették az ötletüket (elméletnek sem tekinthető), mintha száraz tények volnának.

A századfordulón a tudományos konszenzus semmi többet nem állított az abszintról, mint hogy az általa okozott alkoholizmus "valahogy durvább", mint a többi ital esetén. Persze ezt a baromságot már a kezdetektől meghazudtolta az orvostársadalom értelmesebbik fele, de több országban is olyan durva össznépi alkoholizmus tombolt, hogy sokan erkölcsi kötelességnek tartották (valahol jogosan) bármilyen piát lejáratni és betiltani, ha egy mód volt rá.

Akkoriban egyáltalán nemcsak az abszintot tiltották be. A franciák egy időre minden 20% fölötti töményet betiltottak, a britek meg a 3 évnél rövidebb ideig érlelt olcsószeszt. Ugyanakkor volt a magyar szesztilalom, nem sokkal később az amerikai.

Én amúgy több olyan házi abszinttól is rúgtam már be veretesen, amihez én adtam a 120 éves francia szeszfőző kézikönyvből származó receptet PDF-ben, szóval garantálhatom neked, hogy semmiféle varázslatos hatása nincsen.

2022. jan. 3. 19:40
 7/10 Phoney ***** válasza:
81%

Ja, ha igazi abszintot akarsz, itthon elég szűkös a kínálat:

[link]

2022. jan. 3. 20:09
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, gondoltam, hogy ez csak ilyen hülye városilegenda
2022. jan. 3. 20:31
 9/10 anonim ***** válasza:
#6-os de jó lehet az a könyv. Milyen jellegű receptek vannak benne?
2022. jan. 6. 11:16
 10/10 Phoney ***** válasza:

ma 11:16

Ebből a konkrét (J. Fritsch-féle) kézikönyvből csak az abszintos oldalak vannak meg, de ezek a könyvek gyakorlatilag minden rövidital gyártását lefedték minden minőségi kategóriában, amit a századfordulós "mindenes" likőrgyárosok készítettek. Ez pl. kicsit későbbi (1943) és magyar, de nagyjából hasonló a tartalma:

[link]

2022. jan. 6. 11:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!