Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » 10 napja préseltem, 50 literes...

10 napja préseltem, 50 literes ballonban van a cucc (otelló, izabella). Olyan a teteje, mint a szilva-cefrémé szokott lenni: opálos....nem ilyen szokott lenni. Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés
A must csak 15 fokos volt, de szőlőcukorral és kristálycukorral feljavítottam 18 - 19 fokosra.
2021. okt. 26. 20:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Fátyolos jellegű? Mert az penészedés.
2021. okt. 26. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
És, azzal lehet tenni valamit? (Nem is pezseg, semennyire - pedig ilyenkor már bőven szokott az előző években) (kb. 16 évre visszetekintve. És, soha nem penészedett meg....idáig még...aggasztó, ahogy most kinéz. A szilvacefrémnek szokott ilyen lenni a teteje...és jó pálinkát lehetett főzni belőle. Sok órát eltöltöttem a leszemezésével....nehogy már ki kelljen öntenem...
2021. okt. 26. 22:28
 3/14 anonim ***** válasza:

Milyen hőmérsékleten van tárolva (max-min)?

A szőlő biztosan nem volt gombaírtózva szedés előtt? Az élesztőgombákat az eü.-i várakozási időn túl is leölik a permetszerek.

2021. okt. 26. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
És persze a savfok lényeges volna, hogy mennyi.
2021. okt. 26. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! - Most (hajnali 3-kor) 9 fokot mértem a pincében. Bizonyos okokból nem volt teljesen becsukva az ajtaja...de, most becsuktam, és a ballont bevontam kiselejtezett kisszőnyegekkel. Azt nem tudom, hogy a szomszédból kapott-e esetleg olyan permetet, ami problémás lehet a szőlőre nézve. A savfokot sajnos nem tudom mérni (nem is tudom, mivel és hogyan lehetne...megpróbálok utána nézni a neten).
2021. okt. 27. 03:18
 6/14 A kérdező kommentje:
Tettem az 50 (48-49) liter mustba 7 gr borkősavat (10 napja, amikor volt a préselés)
2021. okt. 27. 03:22
 7/14 A kérdező kommentje:
Bocs'... BORKÉNT (nem borkősavat)....már nagyon késő van ...vagy inkább korán
2021. okt. 27. 04:27
 8/14 anonim ***** válasza:

10 fok alatt akkor sem indulna meg az erjedés, ha adtál volna hozzá hidegtűrő élesztőt. Legalább 15 fok legyen, ha kell, fel kell vinni a garázsba, előszobába, stb a hordót. Tudom, jó 60 kiló, de ez ilyen hőmérsékleten biztosan kuka lesz. A penész sajnos elég jól bírja a hűvöst is. Most próbáld meg a tetejéről a fátyolt leszedni, ezzel nem tudod penészmentesíteni, de a nagyját leveszed róla.

A másik: ha a szilva cefréd is mindig penészedik, érdemes volna valami egyszerűbb pH-mérőt beszerezni, vagy keresni egy havert, akinek van, és el lehet tőle kérni pár órára.

2021. okt. 27. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 mindentudó99 ***** válasza:
Vidd be melegre. Ha átmelegedett beindul de adhatsz hozzá borélesztőt. Sok éve olyan hideg volt szüretkor hogy egyszerűen nem indult be a must. Mit volt mit tenni több hektót nem vihetek be leraktam egy dobkájhát a pincébe. Kora reggeltől estig tüzeltem a pincében. Átmelegedett minden must és beindult. Másnap még tüzelgettem de már nem olyan intenzíven. Kirorrt m8nd szépen
2021. okt. 27. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:
Átfejtettem egy másik 50 literes be... Eddig műanyag ballonban volt, elfejtettem egy üvegbe... Most kiderült hogy az is 50 literes eddig azt hittem hogy csak 40 azért is nem abba tettem de most már abban van mégiscsak. Nekem vannak infrapanel ja im, mert néhány éve azzal fűtöttem... De nem vált be nagyon drága egy egész lakást azzal fűteni. Levittem a pincébe az egyik 800 wattos at... Csak ilyenek vannak. Majd közben figyelnem kell nehogy túl fűtse A pénzért. Ráadásul az ajtaját és bevontam kiselejtezett szőnyegekkel....
2021. okt. 27. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!