Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Körte, barack, szilva alapú...

Körte, barack, szilva alapú vegyes cefrébe szabad tenni szőlőt? Vagy elrontja?

Figyelt kérdés
Van aki azt mondta, hogy elrontja a pálinkát és törkölyös íze lesz, de a szőlő mennyisége elenyésző amit beletennénk, a körte-barack a domináns.

2021. szept. 28. 10:59
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
0%
Tedd bele nyugodtan, max nem lesz belőle alkohol.
2021. szept. 30. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/22 anonim ***** válasza:
93%

Tudom, hogy a gyümölcscefre készítést azt sokan úgy fogják föl, hogy az a bor- vagy akár a sörkészítésnél egy jóval-jóval lazábban vehető dolog. Pedig nem az! Ugyanazokat a higiéniai szabályokat kell betartani, hasonló módon kell cefrézni.

#21-es az a probléma ezzel, hogy egy utóerjedésben lévő cefrét sem nyithatsz föl, (pláne nem!), ugyanis ekkor a CO képződés már igencsak visszaesik. Egy erjesztőedényből a levegőt maga az erjedési folyamat zárja ki, a CO képződés. Ez védi meg a káros baktériumoktól, emiatt nem alakulhat ki penészesedés, ecetesedés, ugyanis mindkettőnek szüksége van az élethez levegőre! Ellenben az élesztőnek nincs szüksége! Az élesztőnek csak a szaporodáshoz van szüksége levegőre! Ez egy természetes folyamat, az erjesztőedényben van levegő, a feldolgozással a cefre is kellően meg van levegőztetve, az élesztő (fajélesztő!) így könnyen és gyorsan eltud szaporodni, CO termelődik, az kizárja a levegőt, az élesztő elszaporodott, az tud dolgozni, a káros baktériumok nem tudnak megtelepedni. Ebbe ha beleb-szkurálsz, akkor ez az egész felborul! Ehhez elég annyi, hogy nyitogatod az edényt/hordót! Utóerjedési időszakban, amikor CO képződés már alig van, akkor meg pláne elég. Ezt minden sörkészítő tudja, felfogja, egyszer elolvassa, így csinálja otthon, nem vitázik vele, igyekszik a levegővel való érintkezést teljes mértékben kizárni! Gyümölcsöt cefrézők miért gondolják, hogy ez nem így van?

Ha most felnyitja az edényt, beleteszi a friss gyümölcsöt, az vagy erjedésnek indul vagy nem, ugyanis egy már alkoholos közegbe érkezik, ahol esetleg már nem életképes az élesztő, benn marad a cukor, nem történik semmi, ill. de, történik! Ugyanis vár vele pár napot, napokat, és az ecetsav baktérium ami bejutott a levegővel és aminek a felnyitással biztosítod a levegőt, el kezd dolgozni és pusztítja majd az alkoholt, baromira gyorsan dolgozik! Ezért nem szabad nyitogatni! Ezért nem szabad hozzáadni sem gyümölcsöt, főerjedésben azért sem, mert azzal nagyon elnyújtod az erjedési időt, utóerjedésben azért sem, mert azzal már fokozottan veszélynek teszed ki a cefrét, továbbá nagy esély nincs rá, hogy abból alkohol lesz!

Vállaltam én többször haveroknak főzést. Nem értette elsőre, nem értette másodjára. Harmadjára már nem hozta ide, mert mondtam, hogy nem! Hiába mutogattam neki, miért kell magozni, hiába tettem le fajtában azonos pálinkámat elé, hogy mérje össze, elismerte, hogy jobb, csak lesz-rta. Hiába mutattam meg milyen kellemetlen a magíz, mennyivel másabb ha az nincs benne, elismerte, csak lesz-rta. Hiába mutattam meg neki azt is, hogy a helytelen pépesítés miatt mennyi benn maradt cukor volt a cefrében. Figyelj! Az sem érdekelte mennyi alkoholt bukott! Pedig ha az íz nem is, az alkohol mennyisége igazán érdekelhette volna! Nincs ott fizikálisan előtte, hiába mondok egy számot, nem látja, nem a kezéből veszik ki, nem fáj! S eddig a pontig engem sem érdekelt. DE amikor olyanokat hoztak ide, amit felbontásnál már megmondtam, hogy ez egy sz-r, hogy ebből nem lesz semmi (az időmért kár!). S amikor eléjük tettem az EP-ot, ami annyi volt, mint a középpárlat (a pálinka) és következő évben sem úgy csinálta, ahogy én mondtam, akkor a következő évben fogtam a hordó sz-rját és kiöntöttem, és felhívtam, hogy kiborult. Kérdezte hogy, mondtam úgy, hogy kiborítottam! Jövőre vidd a főzdébe, ott lehet jobban vigyáznak rá! Egyszer marattam föl a páracsövemet a sz-r ecetes cefréjével, többször nem! Én voltam a hülye, ez nem kérdés! Kihívás volt, vállaltam, hogy leválasztom az ecetről, ha kevés is lesz, akkor is. Bezzeg, amikor összeülünk, és megkínálom és baromira ízlik neki és kérdi ezt hogy és elmondom egyébként sokadjára, és utána mégis a szöges ellentettét csinálja...

Szóval ezt egy haver mind elmondja, egy főzdés az nem, mert megvonja a vállát. Kiadja ami vállalható belőle, ha lehet mit vállalni belőle és ennyi. Nem mondja el, hogy ez ennyi lett, de lehetett volna akár ennyi is! Nem ér rá ilyenre! Annyit tud tenni, hogy kész arra, hogy magozó gépet vásároljon, vállaljon magozást, továbbá tart minden évben cefrézési tanácsadást. Ezt sok főzdés megteszi, aztán hát jellemzően azt mesélik, hogy kb. 10 emberből 2-nél ér el eredményt, a többi meghallgatja, majd év végén beállít valami olyannal, mintha nem is fogott volna föl abból semmit sem, amit elmondtak. Az én tapasztalatom az, hogy aki be-be fogadja azt, amit én mondok, az is mintha a szervezete ellene dolgozna, csak úgy módjával. Fajélesztőt javaslok, konkrét fajtát konkrét gyümölcsre, erre rátesz teljesen mást, mert az olcsóbb volt, vagy szimplán sütőélesztőt, mert az élesztő az élesztő. Ha javaslok pektinbontást azt jellemzően nem teszi meg, mert az drága, élesztőtápanyagot azt semmiképp sem, hiába mondom, azt aztán nem, még azt is? Ha mondom, hogy ne nyitogassa, azért legalább 2-3x felnyitja, csak belenéz, hogy mi van vele, jól érzi-e magát, beleszagol (én nem t'om minek kell a CO-t szagolgatni, oké bódító hatása van, de akkor nyomjon egy patront a szifonba és dugja az orrába).

Ezek a súlyosak. Nyilván nem csak Ők vannak!

2021. szept. 30. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!