Körte, barack, szilva alapú vegyes cefrébe szabad tenni szőlőt? Vagy elrontja?
#11
Részemről, a szőlőpálinka és az árának az emlegetése, csak annyiban jött szóba, hogy érzékeltessem, hogy nem rossz dolog és nem azonos a törköllyel.
Ennyi a történet és nem több, még ha ezt egyeseknek nehéz is felfogniuk!
tegnap 11:33
Nem az otelló szőlőpálinka mozog ilyen árban, hanem az Agárdi Prémium sorozatban eleve minden pálinka 6e/0,35 fölött keződik. Igenh, a törköly is! Egyébként nagyon jó törkölyeik vannak, szvsz. jobbak, mint bizonyos gyümölcspálinkáik.
Szerintem is beleteheted, mert most már totálisan mindegy. Azt szeretnéd, hogy "nagyjából jó legyen a pálinka", arról már lemondhatsz így október közeledtével!
Nem is értem, miért nem erről beszélgetünk inkább... miért nem jut eszébe senkinek sem, hogy mindjárt október van?
Barack érik augusztusban, esetleg július végén. Szilva érik július - szeptember vége. Szóval bármilyen fajtákról is beszélünk, ennek a cefrének már rég kierjedt állapotban kellene lennie. Ehhez még hozzátennél most, szeptember végén szőlőt.
Csinálnak így cefrét az "öregek", szó se róla, csak 1. nem kell elvárni tőle, hogy nagyjából rendben legyen és a legkevésbé sem azon kell aggódni, hogy törkölyös íze lesz, 2. azt sem kell elvárni tőle, hogy a bevitt gyümölcscukor jelentős részéből alkohol legyen.
Lehet így csinálni, csak ezt nem cefrének hívják, hanem mosléknak. Nem sértegetésnek szánom ezt, félre ne értsd(!), pusztán jelezném, hogy ezt így ne!
Ezt így ne, akkor se, ha kevés gyümölcs jön össze 1-1 gyümölcsfajtából.
Házi körülmények között akkor érdemes "kevés" gyümölcsből cefrézni, ha van főzőberendezésed. Ha nincs, akkor el kell engedni. Meg kell enni a gyümölcsöt, ha ahhoz viszont túl sok, akkor adni rokonoknak, ismerősöknek is, esetleg elvinni a helyi zöldségeshez, hogy vegye meg stb.
Ha van főzőberendezés, akkor több, kisebb erjesztőedényben kell erjeszteni. Bedobálni a gyümölcsöt ahogy érik, olyan ütemben egy hordóba, azt nem lehet! Mert abból nem lesz olyan, amiből "nagyjából jó a pálinka".
Nem tudom, hogy milyen mennyiségekről beszélgetünk... Cefrézés úgy történik, hogy 1 nap szüretelt gyümölcsből készül az édescefre. Ha 1 nap 3 marokkal van gyümölcs, akkor nem cefrézel! Ha van legalább 20L-re való, akkor azt egy 30L-es erjesztőedényben megcsinálod, aznap!!! Vagy ha nincs időd ezzel sűrűn foglalkozni, akkor hűtőbe teszed!
Ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor a levet némileg pótolod, ha szükséges, akkor pektinbontó, majd élesztőtápanyag és élesztő. Pépet készítesz a gyümölcsből, nem elég úgy nagyjából szét nyomkodni! Az erjesztőedényt lezárod, tetejében a kotyogóba töltesz vizet, és nem nézegeted, nem nyitogatod, nem kavarod, hagyod kierjedni!
Szóval akkor érdemes cefrézni az otthonfőzőnek, ha 1 nap egy erjesztőedényre való mennyiség össze tud jönni. Ha baromira rendszertelenül érik a gyümölcs, az nevelési és metszési hiba!
Amint kierjedt egy, azt lefőzöd, alszeszt félreteszed, gyűjtöd 1 vagy több, nagy, jól zárható demizsonban. Ha az összes cefrét egyszer lefőzted, akkor finomítasz. Így kapsz egy vegyespálinkát. Ahogy Te csinálod, ott a cefrében 100%, hogy rengeteg benn maradt cukor lesz. Jó eséllyel egy nehéz, bűzös párlat lesz a végeredmény és nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen ecetes a cefréd, bár tény, hogy a legtöbb otthon készült cefre az. Ennek elsődleges oka a higiénia hiánya és a helytelen cefrézés és cefrézési körülmények, a nyitogatás, kevergetés, csömiszkölés ill. lényeges, hogy ennek a mozdulatnak a rendszertelensége, és az ehhez használt eszköz fertőtlenítésének a hiánya!
Ha nemsokára főzeted, akkor ne tedd bele a szőlőt! Semmikép sem!
Nem értettél meg. Főerjedésben lévő cefrébe nem teszünk bele friss gyümölcsöt! Pláne nem teszünk bele utóerjedésben lévő cefrébe, s ha nemsokára főzeted, akkor a cefréd jelenleg ez utóbbi szakaszban kell, hogy legyen! A moslék az egy szakkifejezés ebben az esetben, ne annak pejoratív jelentését vedd!
Nekem mindegy, hogy mit tartasz jónak, az is mindegy, hogy az ismerőseid mit tartanak jónak, ha jónak véled a végeredményt, és ezt csak Te fogyasztod, ill. azon ismerőseid, akik kedvelik és(!) nincs olyan kérdés benned és ezáltal nem is teszel fel olyan kérdést, hogy nagyjából hogy lesz jó a pálinkád, akkor én egy szót nem szólok ehhez, sőt még akkor sem szólnék egy szót sem, ha ismernénk egymást és látnám mit csinálsz! Mert saját célra készül, meggyőződésed szerint a végeredmény jó, jó szokott lenni, mi közöm volna hozzá, mi jogom volna belepofázni? Szerintem semmi!
Kérdeztél, válaszoltam, leírtam, hogy eleve hibás az elképzelésed a vegyescefre ill. a vegyespálinka helyes készítéséről. Azért írtam le, mert az is volt a kérdés, hogy lesz nagyjából jó, ez így nagyjából sem jó. Nem fogyaszthatatlan a termék, azt nem állítom! Hogy neked mi a jó, az egy kérdező számára lényegtelen, hisz nem is lehet ilyet kérdezni, arra csak Te magad tudhatod a választ, ahogy arra is, hogy kell csinálni úgy, hogy neked jó legyen! :)
Mennyi ez a szőlőmennyiség? Kitud adni egy kisebb hordóra/edényre valót? Van-e, ill. tudsz-e venni akkora edényt, amiben ez kierjeszthető? ( értsd áldozol-e annyit erre, hogy veszel egy akkorát?)
Ha igen, azt tudom javasolni, hogy szüreteld le, bogyózd le, zúzd össze nagyon alaposan, ajánlok hozzá esetleg késes keverőszárat, de azt mosd el előtte! Tégy a cefrére pektinbontót, majd tégy rá (mivel sietni kell vele, egyébként nem ajánlanám!!!) Alcotec Turbo 48 élesztőt. Majd zárd le, kotyogyó és hagyd kierjedni. Ki fog erjedni pár nap alatt! Ne legyen túltöltve az erjesztőedény, csak 3/4-éig, mert habozni fog, ha több van benne, akkor tegyél rá habzásgátlót is! Ha a másik cefréd vadélesztős eljárással készült, és utóerjedési időszakban van, akkor ez a cefréd, ha így csinálod, azt utolérheti. Viszed külön(!) a két cefrét a főzdébe, majd ott összeöntik, ne Te öntsd össze!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!