A boroknak mennyi lehet az alkoholtartalma? (minimumtól maximumig)
Általánosságban 9-15%, de olyan keszekusza a szabályozás tele kivételekkel, hogy ez lehet kevesebb vagy több is.
(VII-VIII melléklet)
Boltban itthon 10,5-14,5% között jellemző. Alatta inkább gyümölcsborok kaphatóak, de léteznek alacsony alkoholú desszertborok is. 15% felett már magas alkoholtűrésű élesztő és kellően jó minőségű must kell, nem túl gyakori.
20% körül sűrített borok vannak, mint a portói. Ez már nem is bor valójában, hanem egy köztes kategória a borok és a likőrök között.
Élelmiszerkönyvben meg kéne nézni a szőlőborra vonatkozó részt.
A likőrborokat nem sűrítik, hanem szesszel keverik; vagy erjedés közben (hogy édes maradjon), vagy erjedés után. A nagyon édeseknél előfordul, hogy aszalják a szőlőt vagy mustsűrítményt adnak hozzá, de nem ettől lesz likőrbor, hanem a hozzáadott szesztől.
Léteznek olyan borok, amiket hordós érleléssel koncentrálnak akár 18% alkoholig (olyan környezetben érlelik, hogy sokkal több vizet veszítsen, mint alkoholt), de azok így is rendes bornak számítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!