Miért mondják a Jim Beam, Johnnie Walker, Jack Daniels, Ballantine's whiskeykre, hogy proli italok?
Van valami értelmes magyarázat ezekre a kijelentésekre?
Szeretem a whiskeyt, rengeteg félét megkóstoltam már, a 4-5000 forintostól kezdve a 40-50000 forintosig. A fent említett márkákat is, és (tudom, a vélemény szubjektív), de nem tartom őket "proli" italnak. Miért mondják mégis rájuk sokan? Talán mert ezeket gyártják tömeggyártásban és az emberek azt látják, hogy tinédzserek ezeket isszák kólával?
Az egészen nyilvánvaló, hogy ezeknek a nagy boltokban található verziói nem a legmagasabb minőségű italok,de szerintem a prolitól messze vannak.
Sokan a kommerszebb márkákat sem engedhetik meg maguknak, ezért szólnak le mindent. A másik véglet pedig a sznobok, akik szerint semmi nem lehet jó ami sokak számára elérhető és nem elég drága.
Én kipróbáltam, aki leprolizta a Johnnie Walkert, attól megkérdeztem hogy ugyan mondjon már akkor olyan prémium márkákat amiket ő ismer és szeret. Válasz természetesen nem volt.
Utána megmutattam neki hogy pl. ebből a márkából nem csak a piros létezik amit a Tescoban a polc alján lát, hanem ott van mondjuk a Blue label, amiből nagykerben is 70 ezer Ft egy üveg. Itt is csak csodálkozás volt, nem is hallott róla. Szóval ennyit ezekről a prolizó emberekről, nagy részük azt se tudja mit beszél.
Egyébként bevallom töredelmesen, volt szerencsém többször kipróbálni, én személy szerint nem igazán tudom megkülönböztetni adott márkából a kommersz és a prémium sorozatokat. Volt szerencsém olyan utakon részt venni ahol a részvételi díjakban átalány jelleggel benne volt minden alkohol ital, tekintet nélkül azok árára. Mondjuk az emlegetett márkánál maradva Johnnie-ból ott volt a polcon a piros, a fekete, a zöld, az arany és a kék is. Nyilván a kéket ittuk mint a vizet, egyszerűen azért mert egyébként ilyet otthon pénzért nem veszel meg, de ha épp elfogyott, és mondjuk egy körnél nem tudtak hozni “csak” feketét, én isten bizony nem éreztem a különbséget, nekem ugyanolyan jó volt a Black label is. Ugyanez volt mondjuk a pezsgőbárban, ott volt ingyen (illetve nem ingyen de átalányban benne) a Dom Perignon és a Moët, nyilván ezeket ittuk, de egyébként én isten bizony nem tudnám megkülönböztetni egy Törleytől.
Szóval innen nézve lehetne mondani hogy a Red label és a Törley az proli, de még véletlenül sem teszem, mert a szememet bekötve meg se tudnám különböztetni őket, és egyébként hétvégén a kocsmában, mikor élesben fizetni kell érte, bizony én is a pirosból kevertetem a whisky kólát. Akkor meg mit járjon a szám.
Az átlag embernek a proli/kommersz az az a pia, aminél ő jobbat (vagy drágábbat) iszik. Aki ezeket a whiskyket leszólja, az iszik 10 ezer forintosakat. Azokat a whiskyket leszólja az, aki 20 ezreseket iszik. És így tovább...
Aki ezeket a whiskyket issza, az is leszól valamit. Mondjuk a műanyag flakonos bort. Azon ugyanúgy ki akad valaki, hogy miért kell azt leszólni. Az ember már csak ilyen. Lefelé rúg, felfelé nem lát.
Úgy fogalmazol, mintha a "proli italnak" létezne valami konkrét definíciója, amibe ezek nem férnek bele. Ha van ilyen, akkor az az, ami elsősorban "proliknak" készült, és hát attól tartok, ez éppenséggel igaz is ezekre a whiskykre. A tiszta nettő áruk 7 decinként általában 1000 Ft alatt van, ennyi jut vissza egy üveg árából a gyártóhoz.
Ezek a márkák a múlt nagy részében nem égették magukat ilyen fapados whiskykkel. Még 10 éve sem volt egyikük sem ennyire gyenge (kivéve a Jack No.7-et, az legalább becsülettel hozza azt, amit 10 éve), rádásul a skótoknál eredetileg igen magasról indult ez a lejtő. A skót whisky nem ilyen kólába való Ballantine's-októl lett világhírű.
Amúgy meg nézz körbe, hogyan ajánlják ezeket a saját gyártóik: mindet üdítővel felöntve. Valószínűleg azért, mert jó whiskyk... szerintem mindenki igya, akinek jólesik, de azért meg kell érteni, hogy nagyon sok embernek élvezhetetlenek, és nem azért, mert sznobok.
Én 10+ éve kezdtem el az akkori skót blendekkel (akkori pénzen 3500 körül kezdődtek, ami ma talán 7-8000 lenne), de a maiakat már ingyen se iszom meg. A Jim Beam alapsora meg pl. a kedvencem volt, aztán 2015-ben megvette a Suntory, és ugyanolyan "gazdaságos" gyaibourbönt csinált belőle, amilyet akkoriban még csak noname/sajátmárkás bourbönként árultak. Az ilyet mondjuk megiszom, csak pénzt már nem adok érte.
Persze ennek az egésznek van egy olyan oka, hogy az utóbbi években hatalmasat robbant a whiskyk kereslete, így adott minőségű whiskyk egyre drágábban adhatók el, magyarul azott pénzért egyre rosszabb whiskyket kapsz (az infláción túl is). Én pl. egyre kevesebb whiskyt veszek, mert egyre kevesebb az ár/értékben elfogadható tétel. Vicc, hogy a skótok kb. 15 ezer alatt már csak elvétve hajlandók élvezhetőt palackozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!