Sűrítményes sörfőzésnél mire kell odafigyelni?
Szóval utólag tettem még némelyikhez plusz cukrot amitől nagyon szénsavas lett. Az élesztőt előtte tettem bele a hordóba, ha jól emlékszem úgy írta hogy 4-6 nappal a kezdés után.
Amit most csinálok annál azt írta hogy rögtön tegyem bele az élesztőt meg a cukrot és majd csak a komlót kell 4-6 nap múlva beletenni.
Köszi a segítséget.
Nem csináltam képet, ez még augusztusban volt.
Eredetileg úgy kéne csinálni hogy az egyik tartályban ha már leerjedt utána át kell vezetni a nyomáshordóba úgy hogy a cső szája lehetőleg ne az alján legyen, ahol sűrű az élesztő. Lehet hogy ez azért van amit írtál hogy a "halott" élesztő ne szennyezze feleslegesen, de most egyből a nyomáshordóban kezdtem és csak egy részét akarom palackozni. Nagy hülyeséget csináltam?
Nem teljesen tudom, hogy a nyomás hordó mit takar, ez egy zárt hordó, amilyet sör tárolásra/csapolásra szoktak használni, vagy van rajta kotyogó, ahol erjedés közben tud távozni a széndioxid? Csak azért kérdezem, mert ha zárt, akkor a nagy nyomás deformálni/ felrobbantani tudja a hordót, itt egyedül ennyi veszélye lehet, ha benne erjeszted.
Ha le tudod fejteni a lét a tetejéről, akkor annyit kéne csinálnod, hogy egy másik (lehetőleg fertőtlenített) edénybe átfejted, ahogy írtad, a hordóból kitisztítod az élesztőt, és visszatöltöd bele a sörlét, emiatt nem kéne, hogy bármi baja legyen.
Ezt a legvégén csináld, amikor palackozol, lényegében az a cél, hogy a hordó úgy viselkedjen, mint egy nagy palack, az erjesztés teljes befejezése előtt nem is lenne jó ötlet kiszedni az élesztőt.
Igen a fertőzésveszély ilyenkor persze mindig benne van a pakliban, de ekkor már kész lesz a sör, tehát ha minden edényt rendesen előtte lefertőtlenítesz, akkor nem lesz baj, az alkohol elég jól kiírt mindent, amit a fertőtlenítő nem tudott, palackozásnál sem fertőződik be pont ezért.
Viszon az tényleg fontos, hogy a hordó ne legyen zárt, mert ha csak tegnap kezdted el, akkor pár napon belül a zárt hordóban erjedő sörnek rossz vége lesz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!