Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sűrítményes sörfőzésnél mire...

Sűrítményes sörfőzésnél mire kell odafigyelni?

Figyelt kérdés
Már 2szer főztem, az első tűrhető volt, a másodiknál valami nem volt jó és majdnem az egészet ki kellett önteni. 25 literes műanyag nyomáshordóban csinálom.

2021. márc. 18. 22:30
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
Rosszul írtam. A cukor és a komló mennyiségét variáltam palackonként és 1 hét erjesztés után palackoztam.
2021. márc. 20. 14:45
 12/29 A kérdező kommentje:

Szóval utólag tettem még némelyikhez plusz cukrot amitől nagyon szénsavas lett. Az élesztőt előtte tettem bele a hordóba, ha jól emlékszem úgy írta hogy 4-6 nappal a kezdés után.

Amit most csinálok annál azt írta hogy rögtön tegyem bele az élesztőt meg a cukrot és majd csak a komlót kell 4-6 nap múlva beletenni.

2021. márc. 20. 14:48
 13/29 anonim ***** válasza:
És akkor annak lett rossz íze, amelyiknél egyből kellett az élesztőt, és a cukrot beletenni, vagy amelyiknél várni kellett?
2021. márc. 20. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/29 A kérdező kommentje:
Leginkább annak ami a hordóban maradt. Szerintem az is volt a baj hogy túl meleg volt és a szobában is 24-25 fokban volt végig.
2021. márc. 20. 15:25
 15/29 anonim ***** válasza:
Igen, azt könnyen lehet, hogy nem szereti, bár azért ez nem egy extrém hőmérséklet, sok élesztő gond nélkül dolgozik ilyen melegben is. Ha viszont az erjesztő hordóban maradt, és közvetlenül onnan ittad, akkor az is lehet, hogy a rossz ízhez hozzájárult. Azért kell az egész adagot lepalackozni, hogy az a rengeteg lényegében halott élesztő, ami az erjedés végére a hordó alján felgyűlik ki legyen szűrve a sörből, és az a palackban pár hét alatt kitisztuljon. De persze lehet, hogy tényleg egyszerűen befertőződött, esetleg egy képet nem készítettél róla, amikor leerjedt, az sokat segítene?
2021. márc. 20. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/29 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget.

Nem csináltam képet, ez még augusztusban volt.

Eredetileg úgy kéne csinálni hogy az egyik tartályban ha már leerjedt utána át kell vezetni a nyomáshordóba úgy hogy a cső szája lehetőleg ne az alján legyen, ahol sűrű az élesztő. Lehet hogy ez azért van amit írtál hogy a "halott" élesztő ne szennyezze feleslegesen, de most egyből a nyomáshordóban kezdtem és csak egy részét akarom palackozni. Nagy hülyeséget csináltam?

2021. márc. 20. 15:44
 17/29 anonim ***** válasza:

Nem teljesen tudom, hogy a nyomás hordó mit takar, ez egy zárt hordó, amilyet sör tárolásra/csapolásra szoktak használni, vagy van rajta kotyogó, ahol erjedés közben tud távozni a széndioxid? Csak azért kérdezem, mert ha zárt, akkor a nagy nyomás deformálni/ felrobbantani tudja a hordót, itt egyedül ennyi veszélye lehet, ha benne erjeszted.


Ha le tudod fejteni a lét a tetejéről, akkor annyit kéne csinálnod, hogy egy másik (lehetőleg fertőtlenített) edénybe átfejted, ahogy írtad, a hordóból kitisztítod az élesztőt, és visszatöltöd bele a sörlét, emiatt nem kéne, hogy bármi baja legyen.

2021. márc. 20. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/29 A kérdező kommentje:
Lehet hogy így fogom, de ezt mikor csináljam? Amikor a komlót beleteszem (kb 5 nap múlva) vagy később már inkább a végefelé? Nem nagy a fertőzésveszély ha nyitogatom meg öntögetem erjedés közben? Ebből gondolom hogy inkább a végefelé kéne. (tegnap kezdtem el)
2021. márc. 20. 16:34
 19/29 A kérdező kommentje:
De javítsatok ki nyugodtan ha hülyeségeket írok néha
2021. márc. 20. 16:45
 20/29 anonim ***** válasza:

Ezt a legvégén csináld, amikor palackozol, lényegében az a cél, hogy a hordó úgy viselkedjen, mint egy nagy palack, az erjesztés teljes befejezése előtt nem is lenne jó ötlet kiszedni az élesztőt.


Igen a fertőzésveszély ilyenkor persze mindig benne van a pakliban, de ekkor már kész lesz a sör, tehát ha minden edényt rendesen előtte lefertőtlenítesz, akkor nem lesz baj, az alkohol elég jól kiírt mindent, amit a fertőtlenítő nem tudott, palackozásnál sem fertőződik be pont ezért.


Viszon az tényleg fontos, hogy a hordó ne legyen zárt, mert ha csak tegnap kezdted el, akkor pár napon belül a zárt hordóban erjedő sörnek rossz vége lesz.

2021. márc. 20. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!