Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Jó söröket lehet főzni a...

Jó söröket lehet főzni a sörsűrítményekből?

Figyelt kérdés
Szeretném kipróbálni ezeket a sörsűrítményeket. Láttam, hogy van pl a krieknek meggysöre, de ugye nagyon sok féle van. Ha valaki főzött már ilyenből megosztaná a tapasztalatait? :)

2021. márc. 6. 23:23
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem rontod el, akkor egészen korrekt minőséget le lehet főzni. A soproni féléket lazán le lehet pipálni. Ha azonban ennél merészebb ambicióid vannak, akkor oda már all grain brewing kell.
2021. márc. 6. 23:29
 2/15 anonim ***** válasza:
Ha lusta vagyok szoktam csinálni. Most épp mj elvis juice és goldenlager lett palackozva pár hete.
2021. márc. 7. 05:28
 3/15 anonim ***** válasza:

Korrekt söröket lehet belőle kihozni. A sűrítmény semmi más mint a lefőzött sörlé besűrűsítve, gyak. helyetted lefőzik a sört, ennyi történik. Sör lesz belőle, mivel az!!! Ez a hátránya is egyben, hogy azt kapod végeredményként, amit más helyetted megcsinált/kitalált, de más hátránya nincs, nem lesz olyan, hogy ez nem igazi sör, ami ebből készül.

Főzni nem kell, csak kierjeszteni! Én párszor próbálkoztam a főzéssel, de őszintén szólva én nem néha vagyok lusta ehhez, hanem mindig lusta vagyok ehhez. Rengeteg melót teszek bele a pálinkafőzésbe, az bőven sok ahhoz, hogy még sört is főzzek, nekem abszolút megfelel a sűrítmény, bár tény, hogy próbáltam sokfélét, őszintén szólva még mindig a Pink Grapfruit IPA-t tartom magasan a legjobbnak közülük!

Elvis Juice-nak mondjuk nem nevezném, hasonló grapefruitos jegyeket hoz, mint a Brewdog EJ-a, de közel sem az, közel sem! Bár azt írják az a recept, nem az a recept! Ahhoz már eleve némi benn maradt cukrot intézni kellene, mert nagyon halványan, de édesebb a Brewdog-é, és kevésbé keserű a Brewdog-é! Színe is abszolút más, sokkal világosabb, valóban kicsit a pinkhez közelít, a MJ-é inkább barna. Brewdog grapefruitos jegyei, sokkal erősebbek, de szerintem már-már kilógnak belőle, kissé "ízesített sör" jellege van, ellenben véleményem szerint a MJ sűrítménye ebből a szempontból jobb (minden szempontból jobb, brewdog ide vagy oda...), pont annyira grapefruitos, amennyire kell.

Először szintén MJ-et csináltam, tradicionális pilsner-t. Úgy voltam vele, hogy ez volt akkor a legolcsóbb, s próbának tökéletes, mert bizalom az bennem sem volt túl sok... ha ez hozza a bolti olcsó sörök szintjét, akkor már megérte, hisz kb. 100 forintra jött ki egy üveg sör. Szóval véremhez hűen svábosan álltam a dologhoz! Egy abszolút jó, könnyen fogyasztható sör lett belőle, így azóta bolti sört ritkán veszek.

Amit még próbáltam a Saison IPA-juk, hát az kb. a majmos IPA-hoz volt hasonló, semmi különös, fogyasztható sör volt, de nem voltam tőle eldőlve. A sima hidegkomlós IPA-juk is egy korrekt IPA sör, de véletlenül kaptam valami más helyett, már nem emlékszem mi helyett, így már csak csalódás tudott lenni. :D Red Ale-t csináltam nemrég, ez egy sima barna sör lett, Red Ale-hez semmi köze, se ízében, se színében, sehogyse... A Belga saison ale az nekem túl édeskés lett, mivel nem egy keserű sör, így könnyen fogyasztható, de talán jobb lett volna tartani magamat ahhoz, hogy ezt nyáron, nem pedig télen...

Jelenleg egy Brewferm English IPA lett palackozva tegnapelőtt, mindez csak azért, mert leraboltátok az Olaszt és nem volt már más IPA-juk, úgyhogy fogjátok vissza magatokat! :) Bizonyára el fog fogyni!

A meggysörért nem vagyok oda, egyedül a pécsi alk.mentes meggyest kedvelem, de annak tényleg nincs köze a leghaloványabban sem a sörhöz, viszont pont olyan, mint amilyen a meggymárka volt azelőtt, hogy ráakadt volna az édesítőszerre, gusztustalan. Véleményem szerint akkor már inkább cider! Abból is van sűrítmény, bár nem tudom az milyen, cidert én almából szoktam csinálni, saját, préselt almaléből.

Egyébként azt tapasztaltam, hogy sörfőzőcukrot érdemes használni kristálycukor helyett, jobb ízt kapsz végeredményként.

2021. márc. 7. 08:59
 4/15 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Szerintem megpróbálkozok vele ha tényleg ennyire jó cucc. :) Azt nem tudjátok, hogy lehet e kapni kis kiszerelésben? Nem szeretnék egyszerre 30-40 üveg sör, eleinte egy 15-20 üveggel is megelégednék csak a kipróbálás végett.
2021. márc. 7. 09:43
 5/15 anonim ***** válasza:
#3 hát igen az eredeti elvis azért teljesen más az tény :), deez is egy korrekt kis sör lett. A belga saison nekem sem jött be. A brewfermről majd várnék véleményt, eddig csak az mj sürítményeket próbáltam (ha tehetem inkább magból főzök:)
2021. márc. 7. 10:02
 6/15 anonim ***** válasza:

Olyat kell választani! Pl. az említett Brewferm sörei 7-15L-t adnak. DE nem mindegy? Nem kell egyszerre meginni. :D Eláll simán fél-1 évig is pincében, sötét, hideg helyen... Ha nincs elég üveged, bemész egy boltba és veszel. A rekesznek is van betétdíja, az üvegnek is, ha ezt kifizeted, elviheted. Boltosoknak aztán tökmindegy... csak hosszú makkos üveget vegyél okvetlen, (pl. soproni, dreher sörei) mert a rövidre nem tudod majd rányomni a kupakot.

Ilyet: [link]

Ilyet ne: [link]

2021. márc. 7. 10:16
 7/15 anonim ***** válasza:
#4 hááát 10literes sűrítmény nem nagyon van
2021. márc. 7. 10:23
 8/15 A kérdező kommentje:
Ha tényleg ennyi ideig eláll akkor nem gáz. Köszönöm a válaszokat és a segítséget! :)
2021. márc. 7. 10:46
 9/15 anonim ***** válasza:

Vander83! Parancsolj, ezek mind 7-15L-esek:

[link]

Eláll, persze, egy a lényeg, hideg, hűvös helyen legyen, ha már kész van! Ez fontos, mert amíg karbonizálsz, addig szobahőmérsékleten érdemes tartani! Ezeknek a söröknek az alkoholtartalma 6% körül alakul, a bolti söröknél azért némileg erősebb sörök, s ha jól vannak tárolva, akkor elállnak sokáig. Pár hónap alatt azért lazán meglehet inni egyedül is két rekesz sört, addig meg eláll, nem egy 6 napos Szalon, mint ami a régi időkben volt csak. :)

Ha vásárolsz egy start szettet, amiben van erjesztőedény, miegymás, ahhoz majd esélyes, hogy kapsz egy használati utasítást is, ha nem, akkor a webshopban ahonnan rendelsz, biztos elérhető hozzá. Azt kövesd és tartsd magad hozzá. Karbonizáláshoz a cukor kiméréséhez esetleg érdemes grammos kanalat venni, így pontos lesz az adag, nem fog kifutni kinyitás során:

[link]

Ehhez én gyümölcscukrot szoktam használni, de lehet más, erjeszthető cukrot is.

Egyébként amire nincs okvetlen szükséged, (ami a szettekben benne van) az üvegmosó ha van otthon amúgy is, fertőtlenítéshez én mosószódát használok, hiba még nem volt vele, sokkal olcsóbb, van minden élelmiszerboltban. A fajsúlyt meg ezeknél a sűrítményes söröknél nézegetni halálosan felesleges, ha az erjedést jól indítottad el, akkor pár óra elteltével a kotyogó már bugyborékol, 1 nap elteltével meg már feltétlen hevesen teszi ezt. Aztán vársz addig, amíg ez teljesen megszűnik, állandó hőmérsékletet tartasz, azaz bent erjesztesz, nem fogsz megfulladni! Ha kell hidegkomlózni, azt akkor teszed meg (ha nincs merülő fajsúlymérő, de amúgy is inkább ajánlok helyette egy refraktométert) amikor már csak kb. fél óránként bugyborékol 1-1-et a kotyogó. Palackozószár az okvetlen kell, sokkal könnyebb vele, ill. koronazárból is jó a legolcsóbb. Záró, na az, ami Winkler Robi szerint bír szar lenni, szerintem meg nem a garázs padlóján kell kiszéken ülve szerencsétlenkedni a záróval, s talán akkor a szarnak vélt sem szar... én amúgy ilyet használok: [link]

Hőmérős matrica is jó ha van, mert 25 fok alatt kell élesztővel beoltani.

Mindent elmosni, fertőtleníteni, palackozásnál nyilván az üvegeket is.

Palackozni az erjesztés helyszínén kell, ne mozgasd az edényt, mert felkavarod, ill. ha muszáj, akkor utána várni kell pár órát. 3 decis üvegbe 2-3 gramm, 5 decisbe 4-5 gramm cukor kell (a cukorra csapolsz rá, fordítva kihabzik!) lezárod, két hét szobahőmérséklet, felbontod, ha nem érzel maradék cukrot, elég szénsavas, akkor mehet hűvösre.

2021. márc. 7. 11:23
 10/15 anonim ***** válasza:

[link]

Ha kis batcheket akarsz lefőzni. Persze ez all grain, sűrítményessel én sem ismerek ilyen módot.

2021. márc. 7. 11:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!