A whisky amíg ki van bontva az meddig jó? Mikortól nem lehet meginni?
Sajnos, ha már felbontottad akkor azért illik meginni mondjuk 6 hónapon belül.
Egyértelműen változik (gyengül) a minősége/íze az idő előrehaladtával. (pedig én még a dobozba is visszarakom hogy a fénytől óvjam)
pl.. 15 éves Dalwhinniet az üveg vége felé már meg se ismertem, és laphroaigh -íze is jelentősen torzult, a kezdeti füstössége eltűnt/átment egy gyomorban diszkonfort érzetet okozó hamus ízzé (de ez kb 1 évnyi állás után jött elő)
Én anno elkövettem azt a hibát hogy egyszerre 5-6 üveg is meg volt bontva, és persze én is azt hittem hogy nem változik az ízük. A fenéket nem.
Úgyhogy otthoni fogyasztásra max 1-2 nyitott whiskyt ajánlok (persze függ milyen gyorsan iszol.)
Persze egy olcsó blenden whiskynél ahol eleve kevés élvezeti értékkel találkozunk jóval kevésbé érzékelhető az íz változás/romlás.
Egyes whiskyk tényleg sokat tudnak veszíteni az idővel, van, ami egy év után már élvezhetetlen (mondjuk ihatónak iható). Most már inkább én is meggondolom, hogy mit mikor bontok fel.
Ez persze nem minden whiskyre igaz, pl. egy bourbönnel sem volt még ilyen gondom, még ha 2-3 évig is tartott az üveg, vagy skótokból mondjuk a Glendronach-ok is kiválóak voltak 3-4 évvel bontás után is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!