Mennyivel nő az áruk évente - 5 évente a boroknak, whiskyknek? Illetve miért drágulnak a kor alapján? Finomabbak lesznek?
Borok estében az öregedés nagyon Urbán Legend. Vannak óborok, amiknek jót tehet, de közel sem jelenti azt, hogy egy Sparban, vagy más, minőséget nem garantáló üzletben kapsz olyan bort, ami valaha is alkalmas lesz óborként funkcionálni.
Whiskey esetben telejsen más a kémia és a biológia. Ott eleve magasabb az alkohol, nem indul erjedésnek, nem romlik olyan gyorsan az ital.
Ha megveszel egy üveg italt, annak a gyakorlatban csak lefelé megy az értéke (reálértékben), kivéve, ha az a konkrét kiadás valamilyen okból keresetté válik, amikor már nem palackozzák többé.
Hogy megveszed és egyre többet ér, az minden italfajtának csak elenyésző részénél esik meg, általánosságban viszont hülyeség. Egy drága X éves whiskynél az X év a hordós érlelés idejét jelenti.
Magyarok a bort frissen palackozzák és fogyasztják, ami hatalmas hátrány. Nem várják meg amíg a bor a csúcspontjára ér. Főleg a vöröseket.
A rozék esetén az óbor és a hordós érlelés bűnnek számít valami pervezióból, pedig a sav bomba a fröccsön kívül sok mindenbe nem jó, csak marketing. Egy lerekedett, izgalmas rozéval több kóstolón szereztem meglepetést a kedves résztvevőknek.
Egy jó kis kékfrankos palackozás után rögtön polcokra kerül, mert el kell adni és pénzt kell termelni érték helyett. Pedig, ha azzal vársz pl 5 évet, nagyon nem nyúlsz mellé.
Amióta divat a szálkás bor és a savbomba, azóta a bor számomra semmi más, csak marketing. Kémiailag előállított stabil termék és hatalmas reklám, miközben az érték alul marad.
Szerencsére a kézműves sörök jó 8-10 éve ledöntötték a bor gasztronómiai uralmát. És bizony alul maradnak a borászok, pedig potenciál náluk is ott van, csak biztosra és zsére mennek.
ma 15:15
Az rendben van, hogy a Chivas nem rohad meg a pincében, csak nem kapsz érte annyit sem, amennyiért 20 éve reálértékben megvetted. Mivel skót blended whiskyből 1-1 kiadásból egyre szarabbakat palackoznak az elmúlt évtizedekben, a legtöbb potenciális vásárló feltételezi, hogy régen sem volt sokkal jobb, szóval nem sokkal adnak többet a mai áránál, ami kevesebb, mint a régi.
A kor alapján nem igen nő az áruk (ha már egyszer le lett palackozva akkor sok pluszt már nem kap a bor/Whisky az idő előrehaladtával . Max az eleve limitált kiadású különlegességeknek nő az áruk a gyűjtők szemében.
A blended Chivas meg pont nem az a kategória amiért egymásra licitálnának az emberek ...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!