Almabor másodlagos erjesztésének megkezdése után kisebb vízcseppek az üveg falán?
1,5 hét után átszívattam az elsődleges erjesztés demizsonjából egy újba a boromat, volt pár "kotyogás", de most már teljesen leállt.
Valamint megjelentek az üveg falán, és a kotyogó belső szakaszának falain kisebb vízcseppek.
Ez problémát jelezhet?
Ez azt jelenti, hogy levegő van benne, nem? Tehát túl későn kezdtem a második erjesztést, így nem tudott elég szén-dioxidot termelni, hogy kiszorítsa az összes levegőt?
Bár volt jó pár kotyogás az elején, szóval volt benne felesleges szén-dioxid. Bár ebből még nem vonható le egyértelműen ez, nem?
Az is lehet, hogy az csak levegő volt, amit kiszorított a szén-dioxid. Csak nem sikerült neki az összeset, ezért tudott a maradékból kicsapódni a pára?
Van más magyarázat még, vagy ez azt jelenti, hogy levegő van a tartályban?
És ha tényleg levegő van benne, akkor hagyjam most már, vagy valamit csinálnom kéne, hogy ne menjen tönkre az egész? Ha igen, akkor mit?
Előre is köszönöm! :)
Üveg belső felén vannak a vízcseppek.
A pezsgés leállt, és utána vártam egy hetet, mielőtt átfejtettem volna a másodlagos erjesztőbe. Ezt írták mindenhol.
Megkóstoltam, és finom száraz bor volt.
Jelenleg a Demizson addig van tele, ahol elkezd összeszűkülni az üveg. Eredetileg addig volt, ameddig a legtöbb ember szokta tölteni őket, és akkor nagy habzás esetén sem fut ki. (Volt már olyan, hogy többet töltöttem bele, és emiatt később folyt ki a hab a kotyogón.) De ugye az áttöltésnél a söprőt az eredeti üvegben hagytam, így annyival alacsonyabb lett a vízszint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!