A szaké az bornak vagy rövid italnak minősül?
Egyik sem. Bár Japánban rizsbornak mondják, de másképp készül, mint a bor.
A sörfőzéshez hasonló módon készül, csak nem malátából, hanem rizsből.
A rizspálinka is helytelen elnevezés. Kb. 15%-os az alkoholtartalma.
A technológia, ahogyan készül leginkább egy sör és egy kefir készítés között van valahol, az eredmény meg leginkább egy rizsborhoz vagy egy agyon hígított vodkához hasonló.
Legegyszerűbben a szaké az szaké, se nem pálinka, se nem bor.
Igazából nincs olyan italkategória, hogy rövidital, mert rövidital szigorúan véve bármi, amiből rövidet (kb. 2-7 cl) iszunk. Ez a szakéra éppenséggel jellemző, de a Távol-Keleten hagyományosan kábé mindent ugyanilyen kis adagokban szokás inni, még a teát is.
A rövidital viszont a gyakorlatban az égetett szeszekre utal, és a szaké nem az, hanem erjesztett ital.
A szaké egy úgynevezett rizsbor, ami nem azt jelenti, hogy a borok egy fajtája, hanem egyszerűen csak a borról nevezték el. (Lásd még: pálmabor, mézbor, égettbor...) Természetesen nem a japánok nevezték el rizsbornak, hanem mi, nyugatiak. Angolul is, németül is, spanyolul is, stb.
A sörfőzéshez csak alapmechanizmusok szintjén van köze, a módszer maga teljesen más. A sörfőzésben és a szakégyártásban gyakorlatilag nincsenek egymásnak megfeleltethető közös lépések. Nincs malátázás, nincs roppantás, nincs sörlé, nincs sörfőzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!