Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi szükséges még a csipkebor...

Mi szükséges még a csipkebor készítéséhez?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Csipkebort készítek, és egy olyan receptet követek, ami 2kg csipke, 2kg cukor és 4-5l vízzel dolgozik. Egyik ismerősöm azt mondta, tegyek hozzá élesztőt, mert az nélkül nem indul be a forrás. Kéne azt is bele tennem? Ennek ellenére a borom a demizsonjában mér egy elég szép habréteggel rendelkezik, és dolyamatosan "úszkál" a felszínen egy réteg csipke.

2020. nov. 14. 22:17
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
2020. nov. 15. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ugynezt a receptet követem, ezek szerint hiba nélkül. :)
2020. nov. 15. 10:42
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha elindult az erjedés, akkor már nem szükséges. Nem most kellett volna ezt kérdezni, hanem még mielőtt belevágtál a dologba. Most már hagyd kierjedni! Azért érdemes élesztővel indítani az erjedést, nem pedig a természetre bízni, mert az élesztő hozzáadásával az erjedés egyenletesebb, gyorsan elindul, azaz hamar elszaporodik az élesztő és elindul a zajos erjedés, ezáltal hamar kitudod zárni a levegőt (az oxigént), ami gyak. veszélyezteti a cefrét. Irányítva nem tud rossz irányba fordulni az erjedés (ill. tud, de kisebb az esély rá). Lehet vadélesztőkkel is erjeszteni, nincs ezzel semmi gond. Zárd el a levegő elől, okvetlen. Szóval zárt edény, a tetejében kotyogó. Ha nincs, akkor egy cső és a másik végét dugd bele egy pohár vízbe. A linkelt leírás a készítéshez úgy helytelen ahogy van! Nem lesz mellékíze az élesztőtől a bornak, de hát ennél nagyobb ökörségeket is szoktak állítani, miszerint a pálinkának is "élesztős íze lesz". :D Nem tudom mit gondolnak, hogy amikor a természetre bízzák az erjesztést, akkor svéd kismanók dolgoznak az ügyön vagy mi? Tehát abban ugyanúgy élesztő szaporodik el, abban ugyanúgy élesztő dolgozik, nem manók, nem a jó Isten!

Ez a hallottam, mondták, haverok mondták, szájról-szájra terjedő orbitális hülyeségek...

Senkitől sincs elzárva az információ, sok könyv megvásárolható a cefrézés/borkészítés témakörből, de akár pár könyv néhány kattintásra ingyenesen és legálisan elérhető, olvasható/letölthető. Dr. Sólyom Lajos - pálinkafőzés c. könyvét olvasd el. Ingyenes! Borkészítés alapjaira épül a pálinkakészítés is, pontosabban a cefrézés, így informatív lehet számodra is. Az ilyen neten írták, haverok mondták javaslatokat meg ignoráld! Azaz ne is nekem higgy! Szakembereknek! Az, hogy neked most sikerülni fog, a "recept" publikálójának is sikerült a leírtak szerint, az még nem jelenti azt, hogy így kell csinálni, mert ahogy csinálod, ahogy csinálta az az "úgy sikerülhet" kategória, ahogy a szakemberek vezetik le a folyamatot könyveikben, az meg az "úgy sikerülni fog" kategória! Nem mindegy!

[link]

52. oldaltól már érdemes olvasnod. 70. oldaltól tér ki az erjesztésre! 77. oldaltól pedig gyakorlatilag az elkövethető hibákra.

2020. nov. 15. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Bort már több éve készítek, a csipkeborral még nem volt tapasztalatom. Demizsonban van, lezárva, kotyog magának finoman.
2020. nov. 15. 11:47

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!