Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kell számolni a pálinka...

Hogyan kell számolni a pálinka erősségét "fokban"? 60 fokos pálinka pl.

Figyelt kérdés

Sosem tudta elmondani senki.


húú ilyen 70 fokos. ilyen 72 fokos pálinka.

Húúú ez de k*rvaerős. Idézet keresztapámtól.


Mennyi a legalacsonyabb és mennyi a legerősebb pálinka? Fokban is kifejezve.



Definíciót kérek szépen :D


2020. aug. 11. 01:12
 1/6 anonim ***** válasza:
72%

A pálinka, törvényben előírt minimális alkoholfoka 37,5%.

Lepárlással 96%nál többet nem is tudom, hogy lehet-e előállítani, de talán mindegy is, mert az nem pálinka, hanem méreg.


Ha jó vacak a pálinka, magas szeszfok és a túlzott lehűtés elveszi az ízét. Ezért szokták 50 fölöttire hagyni és mélyhűtőbe rakni. No meg azért, mert nekik drog és nem élvezeti cikk. Ő be akarnak állni és nem kóstolgatni.

2020. aug. 11. 01:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
62%
Ha nem lenne egyértelmü: 50fok= 50%. Alsó határa van, ahogy az 1-es is írja, felső nincs. Főzetésnél áktalában 50-52 fokosra szokták kérni. Otthoni főzésnél megteheted, hogy kóstolgatod és ahány fokosan a legjobban ízlik annyira állítod be az egészet.
2020. aug. 11. 04:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
23%
Van felső határa.
2020. aug. 11. 05:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 mantis religiosa ***** válasza:
100%
Az alkohol fok az ital térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalma. Alkohol alatt jelen esetben az etilalkoholt, (etanol, vegyjele:C2H5-OH) értjük. Felső határa 96-98 v/v% mivel a víz kémiai-fizika dolgok miatt nem vonható ki belőle 100%-ban.
2020. aug. 11. 06:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
52%

Ha definíció kell, arra ott a wiki:

[link]


A szeszfőzdések hatalmas nagy szerencséje az, hogy a magyarok többsége ragaszkodik ahhoz, hogy 50%-os legyen legalább a pálinkájuk. 50% alatt, 40% közelében buknak ki igazán a cefrehibák és a főzési hibák is egyaránt.

Túl sokat állt a cefre, sok a kozmaolaj, főzés során nem lett felfogva a kozmaolajok egy része, előpárlati frakció rosszul lett leválasztva (tévhittel ellentétben jellemzően inkább az előpárlati frakció során jelennek meg a kozmaolajok) ezért az otthon készült cefrék többségénél, és a szeszfőzdék többségénél ha 40% körüli pálinkát kérnénk ki, akkor az vagy már a fokolás során beopálosodna, vagy magasabb hőmérsékleten kb. 23-25 °C körül fogadna minket később az a jelenség, hogy beopálosodik, aztán ha levinnénk a pincébe, ismét kitisztulna. :) Ha 40% körüli pálinkát szeretnél, annál már valóban nagy gonddal kell cefrézni és főzni is egyaránt. Pedig egyébként a pálinkák többségének a 40-43 alk. fok "áll jól". A lefokolt pálinkának a hígítás céljából használt vízzel minden esetben kvázi össze kell érnie, azaz egy frissen fokolt pálinka ha a cefre valóban közel tökéletes és a főzés is valóban helyesen történt, akkor az vizes érzést kelt, vízízű. Nem ritka eset, hogy hónapok kellenek ahhoz, mire részben legalább kiteljesedik, ugyanakkor (nem is biztos, hogy ez magyar tulajdonság) azt mondanám az emberek többsége úgy van vele, hogy kész a pálinkája, hazamegy vele, azt egyből megakarja kóstolni és amit akkor érez, az alapján dönt, hogy most akkor az jól sikerült vagy sem. Ha össze is szedett egy nagyüstre való cefrét, ami 300-400L-t jelent és így 25-50L pálinkát, az a legritkább esetekben fordul elő, hogy "érintetlenül" van hagyva hónapokig, 3-6 hónap alatt már jelentősen megfogyatkozik, és mire beérne ez a pálinka, azaz eltelt legalább 1 év, addigra már nincs belőle egy korty sem, sőt már annak emléke is megkopott.

2020. aug. 11. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Phoney ***** válasza:

A pálinkát (ahogyan a „közönséges” gyümölcspárlatot is) törvény szerint maximum 86%-ig szabad finomítani. (Mármint lehetnek benne ennél erősebb frakciók, de a kész középpárlat nem lehet erősebb.) Tehát egy 90%-os pálinka már hivatalosan nem pálinka (és nem is gyümölcspárlat; ha bolti forgalomba kerülne, akkor csak „szeszesital”).


„egyébként a pálinkák többségének a 40-43 alk. fok »áll jól«”


Leginkább azoknak, amiket direkt úgy olyan vékonyra finomítottak hogy annyi álljon jól nekik. Nem egy nagyon jó pálinkát ittam már, amihez eszményi volt a 44-48%, és hosszabb érleléssel az 50% vagy akár több is gyönyörűen működik. (Érlelés nélkül még nem ittam olyat, aminek igazán jól állt volna az 50, de gondolom ilyen is létezik.) Hogy egy párlatnak (attól függetlenül, hogy pálinka, whisky vagy akármi) pontosan mennyi tud jól állni, az a beltartalmán műlik, persze ezt pálinkánál a gyümölcsfajta is behatárolja valamennyire. Akár ugyanabból a cefréből is lehet olyat finomítani, aminek sok lesz a 43, meg olyat is, aminek kevés.

Hogy a magyar pálinkareneszánszban a 40-43%-os pálinka lett a kezdeti etalon (bár szerencsére ennek sem minden főzde hajolt meg), az csak a pozicionálásából fakadt, mert gyakorlatilag a házipálinka ellentézisét próbálták megalkotni.

2020. aug. 11. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!