Erjedő cider hűtése lakásban, nyáron?
Sajnos a lakásomban már most 27 fok van, és nem igazán találok olyan helyet, ahol 15 fok körül lenne.
Tudnátok javasolni valamit, hogy hogyan ne hevüljön túl az erjedő cider?
Hűtő túl hideg, és leállna az erjedés.
Az egyik járható út az az lenne, hogy ronggyal betekerem, és azt naponta kétszer bevizezem.
Csak ugye mi van, ha épp nem tudok egész nap otthon lenni, kiszárad a rongy, és felmelegszik a bor. Akkor meg a hőingadozás sokat ronthat rajta, nem?
Van esetleg ötletetek? Köszi!
Csak kis mennyiséget csinálok, így már gazdaságosabb az én mennyiségemnél egy lavort vennem, és abban hűtenem.
De az is kicsit macerásnak tűnik, mert gyakran kell cserélni a vizet, sok vízbe is kerül, stb.
Most azt találtam ki, hogy egy hűtőtáskába jégakkut raktam, és lezárva elhelyeztem egy csukható szekrény egyik polcára, ahova utána beraktam a cidert is.
Most már csak azt kell kivárnom, hogy mennyire sikerül így lehűteni ott a levegőt, mennyire csapódik ki majd a pára, és milyen gyakran kell cserélnem az akkut.
Ja, a 25 fok az a fölső határ kb. ezt szokták mondani, de egy erjedő cefre hőfoka amúgy is pár fokkal több, mint a környezeti hőmérséklet.
Ha kis mennyiséget csinál, akkor biztos házi, nem sűrítmény, a mangrove ugyebár 23L. :)
Kérdező, 1000L=1m3 víz, 1m3 víz ára kb. 50 forint. Nem hinném, hogy ez a gond, hanem hogyha a kádban van, akkor te hol fürdesz? :)
Átalakított hűtőt szoktak egyébként erre használni házi körülmények között, ha nincs pince, de nyilván az most már nálad nem opció. Kell a jövőben egy kisebb hűtő, amibe befér az erjesztő edényed. Be kell építeni egy szondás digitális termosztátot, ami a hűtőt kapcsolja, a hűtő belső termosztátját meg vagy átkötöd vagy feltekered maximumra, tökmindegy. Vaaaagy kell egy klíma, mert az még neked is jó, nem csak a cefrének. :)
Csináltam én is vizes ronggyal a hűtést, egész jól működik, még így sem árt, hogy betetted egy szekrénybe, csak azt szét ne áztasd. Jobb lenne egy hungarocell doboz, azon nincs mit sajnálni, meg amúgy sem lesz baja. Ha annyira kis mennyiség, akkor esetleg egy hűtőtáska. Nálam is kapott 2 nap 26 fokot a meggy, nem romlott rám. A 15 fokon erjesztés az túlzás gyümölcsöknél, egy 18-23 fok nyugodtan megengedhető. Ha 23-ra letudod vinni a hőmérsékletét az teljesen elfogadható.
Nincs tároló, bérelni pedig havi 10.000 forint körül lenne.
Nem a pénzt sajnálom a víznél, hanem magát a vizet, mint korlátos erőforrást.
A hűtőtáska megtartja a párát így 1-2 nap vizsgálat után, de figyelem, hogy nehogy pára legyen a szekrény oldalán, és akkor valamit mást találok ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!