Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha egy üveg 700 ml-es, akkor...

Ha egy üveg 700 ml-es, akkor mennyi italt töltenek bele a gyárban? Jól sejtem, hogy kevesebbet?

Figyelt kérdés
2020. jún. 1. 02:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
ha 700 ml-es a töltő térfogata, akkor 700 ml-t
2020. jún. 1. 03:19
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

Ezt kifejthetnéd bővebben, mi a kérdés apropója, vagy hogy képzeled ezt most pontosan...

Ha full csurig töltve 700 ml-es maga az üveg, akkor igen, valószínűleg kevesebbet töltenek bele, bár létezik olyan termék, amivel teljesen színig töltik a palackot.

De a lényeg:

Irreleváns, hogy hány ml-es az üveg, mert nem az üveg belső űrtartalmáért fizetsz, hanem a benne lévő töltőanyag mennyiségéért.

Szóval ha az üvegre az van írva, hogy 700 ml, az nem az üveg méreteit jelenti, hanem hogy mennyi anyag van benne.

2020. jún. 1. 04:59
 3/10 A kérdező kommentje:

Konkrétan szörpnél vettem észre a boltban, lezárt palackokban (ugyanaz a márka, ugyanaz az íz), hogy nem egyformán vannak megtöltve!

Aztán figyeltem röviditaloknál. Ott sem mindig egyforma! És bár a szörp sem olcsó, de röviditalok pláne.

Amúgy pedig házi fertőtlenítőszer készítésekor méricskéltünk, hogy mennyi is a fél liter...

Van több fél literes üvegem, aminek az aljára rá is van írva, hogy 0,5 l vagy 500 ml, melyiken hogy.

És kíváncsiságból megmértük, egyikbe sem ugyanannyi fér!

Volt egy 1 decis mércém, amiről úgy tudom pontos. Ötször kimérve 1 decit, ez a fél liter két üvegbe be sem fért, két másik meg csurig tele lett vele, aztán volt még pár üveg, azokba belefért, de azokban is már annyira kevés volt az üres hely, hogy amikor öntöttem belőle, kicsordult.

Annyira nem szoktak üvegeket megtölteni.

Hát ezért kérdeztem!

Eddig úgy hittem, ha egy italra 0,5 l vagy épp 0,7 liter, stb. van írva, akkor az üveg térfogata ennél kissé nagyobb, és a töltet lesz pontosan a jelzett mennyiség! De nem! Borul minden, nem ezt mutatja a mérésem eredménye.

Mi a véleményetek?

(Drágább italnál azért nem mindegy, hogy 1 decivel több vagy kevesebb...)

2020. jún. 3. 07:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"Volt egy 1 decis mércém, amiről úgy tudom pontos."

Az fel sem merült benned, hogy esetleg a mércéd nem pontos?

A valóságot én így képzelem:

Ha (gyakran) kevesebbet töltenének bele, akkor sok lenne a panasz és a büntetés, mivel ráírtak valamit, azt be kellene tartani.

Emiatt úgy gondolom, hogy inkább több lehet benne néha, mivel a vásárló javára eltérhet tőle (saját magának okoz kárt a gyártó). Én úgy tekintem a ráírt mennyiséget, hogy az a minimum és valamennyivel lehet benne több is.

+1 fizika:

A hőmérséklettől függ a térfogat. Azt kapásból nem tudom, hogy mi az előírás, hány fokon kell annyinak lennie, ami rá van írva (20°C-on esetleg?).

2020. jún. 3. 11:09
 5/10 A kérdező kommentje:

"Az fel sem merült benned, hogy esetleg a mércéd nem pontos?"

De felmerült, épp ezért több mércét is próbáltam, amit itthon találtam.... Viszont arról a bizonyosról, amit említettem, arról tényleg úgy tudom pontos....

Nyilván sokáig nem lehet átvágni a vevőt, szóval mivel ismert és régóta jelenlévő márkák a piacon, nem is erről van szó.

Hanem arról, hogy egy üveg ital esetén mi számít a jelzett mennyiségnek, az üveg teljes térfogata (szóval ha addig töltöm, míg túl nem csordul), vagy pedig előbbinél kisebb, szóval a beletöltött italnak a mennyisége?

2020. jún. 7. 03:53
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
A betöltött folyadéknak kell 25C szobahőmérsékleten annyinak lenni +/- amit az élelmiszerkönyv megenged
2020. jún. 7. 10:53
 7/10 Phoney ***** válasza:
100%

A feltüntetett mennyiség a töltési térfogat, szép is lenne, ha az áru mennyisége helyett csak a csomagolás méretét kellene ráírni :) Adott töltőtérfogathoz viszont nem kell egyforma teljes térfogatnak tartozni, magyarul egy "500 ml-es" üveg teljes mérete lehet mittomén 540 vagy 580 is. Még olyan esetről is hallottam, hogy egy szeszfőzde nem tudott kis tételben különleges üveget rendelni, ezért (750 ml borhoz való) borosüvegben forgalmazta a 700 ml töményet, mert ezt nem tiltotta semmi. (A szeszesitalok töltőtérfogatát ugyanis olyan szigorúan szabályozzák, hogy még a kiszerelések mérete is elő van írva. Nem lehet pl. 700 helyett 690 vagy 600 ml-es egy töményszesz, legközelbb 500 lehet.)

Ha csurig töltve sem fért egy fél literes[nek való] üvegbe a fél liter, akkor rossz lesz a mérce (vagy max. nagyon pontatlanul töltögetted), ekkora eltérést a hőtágulás sem magyaráz meg. De ennek azért a többi üvegnél is fel kéne tűnnie, ha kipróbálod velük.

Az igaz, hogy gyakran a gépsorok sem tudnak egyenletesen tölteni, de erre hivatkozva se lehet lényegesen kevesebbel eladni, mint ami rá van írva, úgyhogy valóban inkább több lesz.

2020. jún. 7. 13:24
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Általában a palack gyártói is tudják, hogy teljesen tele folyadékkal nem szabad tölteni egy palackot - mert a folyadékok gyakorlatilag összenyomhatatlanok. Ezért általában a palack belső térfogata 3-4%-kal nagyobb, mint amennyi folyadékot fognak tölteni bele. Ezáltal megvalósulhat, hogy a teljes palack térfogat csak 97%-ig legyen tele az adott, mondjuk 500 vagy 700 ml töltőtérfogat beletöltése után. A maradék 3% térfogatot levegő tölti ki, aminek a térfogata tud változni, mert a gázok összenyomhatóak. Tehát a hőmérséklet emelkedésével bekövetkező folyadék-térfogat-növekedés nem a lezárt palackot repeszti szét (ami teljesen tele töltve megtörténhetne), hanem a maradék 3 tf% levegőbe tágul bele a folyadék.

Magyarán a palackok 3-4-5 %-kal nagyobb belméretűek, mint amekkora a töltő térfogatuk.

2020. jún. 7. 19:16
 9/10 anonim válasza:
100%
nem olvastam végig a komenteket, de mivel Statisztikából tanultam hogy ezeket sosem tudják pontosan kitölteni (mondjuk inkább a darabosabb termékekre jellemző) egy nagy átlagot vesznek és azt optimalizálják annak meg feleloen h több v kevesebb kell. A folyadék meg gondolom mindig annyi ami rá van irva a az italos dobozra +, - pár ml ami még fele fér a keretbe.
2020. jún. 7. 23:11
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Mint mindennek a világban, ennek is vannak tűréshatárai.

Plusz-mínusz valamennyi megengedett.

Minél nagyobb az a valami, annál nagyobbak a tűréshatárai.

500 ml szörpnél feltételezem van plusz-mínusz 20ml hibalehetőség.

10-ezer liter szörpnél gondolom lehet akár 5 liter is.

2020. jún. 8. 01:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!