A filmekben miért melegen isznak whisky-t?
Rengeteg filmben látom, hogy főleg a gazdagabb szereplőknek van az irodában vagy a lakásban egy nagy díszes üveg amiben a whisky-t tárolják. Aztán ha valakivel isznak akkor abból kitölt egy-egy pohárral és megisszák. Nyilván ezek csak filmek és valami teát isznak igazi whisky helyett. De egyébként is lehet kapni ilyen szetteket. Ezek ahhoz túl díszesek, hogy az ember berakja a hűtőbe vagy fagyasztóba, ezért jellemzően szobahőmérsékleten lehet ebből italt fogyasztani.
Viszont én akárhányszor ittam szobahőmérsékletű whisky-t, mindig rosszabb volt mint hűtve vagy jéggel. Túl erős, majdnem ihatatlan így az ital. Szinte minden töménnyel így vagyok, vodka, pálinka, mind jobb hűtve, akkor is ha jó minőségű italokról van szó.
Azon kívül, hogy jól néz ki és szép díszes, mi értelme ilyenben tárolni a whisky-t a polcon, pulton?
Azokat a konkrét whiskyket kóstold meg, amiket ők isznak "melegen", és akkor lehet, hogy érteni fogod.
Én az elmúlt 10 évben megkóstoltam vagy 150 féle olcsóbb és drágább whiskyt (és legalább még egyszer ennyi másféle rövidet), de nem sokat tudok mondani, ami hidegen jobb lett volna.
Persze aki éveken át minden rövidet hidegen iszik, annál előfordulhat, hogy utólag már minőségi italnál sem tud hozzászokni a "meleghez".
Ennyiféle italt még sajnos nem volt lehetőségem megkóstolni, és tény, hogy whisky-ből sem többszázezres példányokat kóstoltam. Talán a lágyabbak amik jól csúsznak "melegen" is, de a karcosabb, füstösebbek ízeket csak hűtve tudom elfogyasztani. Illetve eltudom nem hűtve is, csak úgy nem igazán van számomra élvezeti értékük. Még a vodka hamarabb megy hűtés nélkül, de abból se mind. Pálinkától pedig egyenesen rosszul vagyok ha csak leveszik a polcról és melegen kell inni. Valahogy ösztönösen a hidegebb italok ízlenek. Persze nem csonttá fagyasztva mínusz x fokosan, de ha a szobai huszonpár fok helyett közelebb van a 10-12 fokhoz már sokkal jobb.
Lehet érdemes lenne kóstolgatnom szobahőmérsékleten is.
Ez az, ami inkább ízlés dolga, és értetlenül állsz a dologhoz csak azért, mert konkrétan Te úgy nem szereted! Nekem például a hőmérséklet másodlagos dolog, de azt észrevettem, hogy hidegen nem érződik ki annyira az italok íze, mint szobahőmérsékleten, ergo ha Te csakis hűtve tudod meginni, akkor valójában nem is ízlik neked, csak megszokásból vagy menőzésből iszod! A whisky-ből (legalább) 2 féle ízvilág létezik, és nekem például pont a füstös a kedvencem, azt a kellemesen szenes utóízt nehezen tudnám valaha is megúnni, és én például eddig olyat csak szobahőmérsékleten ittam! A füstösek közül is a Jack Daniel's és a Jim Beam a kedvenceim, de még a Johnnie Walker is jó, egyedül a Chivas Regal volt másabb, de nem a hőmérséklete miatt, hanem mert kissé hígabbnak tűnt!
Sógorom meg inkább a selymesebb ízűeket szereti, Neki a Ballantine's a kedvence, de nekem az nagyon keserű, és amikor elővette a hűtőből koccintani, rájöttem, hogy én meg pont azt nem tudnám meginni hűtés nélkül, de nem is erőltetem magamban sehogy a dolgot!
Nem vagyunk egyformák, ez tény, úgyhogy ne hari, de nem értem, hogy mire ez a kérdés, mindenki saját ízlésvilága, Te nem úgy szereted, mások viszont igen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!