Hogyan kell inni a brandy-t és a whisky-t?
A brandy-ről úgy hallottam, hogy szobahőmérsékleten, jég nélkül. Illetve boros pohárból láttam egy videóban.
A whisky-t pedig tudtommal jégre öntik.
Esetleg tudnátok lágyabb, édeskésebb márkákat ajnálani, amiket kipróbálhatnék? Idáig csak bort ittam, de most ki szeretném próbálni ezeket is. Ha lehet, akkor kezdésnek olcsóbbakkal kezdenék.
Olcsóbbat ne igyál mer azok a kommerszek.
A lehető legrosszabb alkoholos italok, csak üt és beteg vagy tőle.
A minőségi igazi viszkit igyál, ezerszer jobb mint az olcsó vacak valami.
Azt meg hogy kinek hogy ízlik . azt majd kitapsztalod.
Én régen amikor ittam nekem csak jegesen , nagyon hidegen kellett, úgy ízlett csak.
A minőségi ízesítetlen párlatokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, ez alól alapvetően a whisky sem kivétel. A jég szerintem azoknál működik (ízléstől és hangulattól függően), amikben valamnennyi kukorica is van. Ez az amerikai és kanadai whiskyk nagytöbbségét jelenti, illetve az írek és japánok közül a blended whiskyket (régen a skót blendek is ilyenek voltak, de azóta sok minden változott náluk). Én pl. ezekbe is nagyon ritkán teszek jeget.
Brandyből a legolcsóbb élvezhető opciók itthon az Ararat 5 vagy a Torres 10.
Whiskyből több nagyon különböző stílus van, de kezdetnek mondjuk egy Bushmills Black Bush vagy Buffalo Trace. Ezek ár/értékben is erősek, és a sílusuk is igen kezdőbarát.
Mielőtt bármit megveszel, csekkold le pl. az árgep.hu-n, hogy a „normális” árán adják-e, mert sok helyen simán rátesznek 20-30%-ot vagy többet is.
Ma már sajnos elég kevés olyan whiskyt és brandyt lehet kapni 10e/7dl alatt, amit ne venné el az ember kedvét, de 10-15 közt is vannak felejthetők. (Ez mondjuk a többi párlatfajtánál is ugyanígy van, a pálinkánál is.)
Nem igazi whisky természetesen nincs (kivéve az alsópolcos Ten Dollars szeszesitalt és hasonlókat, de azokra nem is írják rá, hogy whisky!), csak az olcsók gyakran élvezhetetlenek. Egy 4-5 ezres whiskynél azért fizetsz ki több ezer forint ilyen-olyan adót meg árrést, hogy megvehess egy italt, ami nettó 1000 Ft sincs.
Rövidital melegen rossz, kivéve a brandy/cognac, amit valóban szobahőn, öblös pohárból kell inni, hogy átvegye a kezed hőjét. Persze ihatod colával is.
Whisky jéggel, szódával, magában. Én colával szoktam. Lidlben van a Queen Margot whisky, ami egész jó, és nem drága. Brandyből a túl olcsó, ill. a kommersz nagyon rossz némelyik.
# 5
Meg az Unicum,Jager,Becherovka,Vodka,Rum,Grappa,pálinka..stb.Semelyik töményet nem hűtöm be.
Brandy-nél helyesek az információid.(pohárba nem vagyok biztos)
Whisky-t érdemes kicsit hűteni, bár én nem szoktam úgy mint egy vodkát amit a fagyból veszek elő :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!