Mézbort szeretnék csinálni, amit majd továbberjesztéssel szeretnék bubisítani. Mennyi mézet rakjak a mustba? Hogy kell kiszámolni mekkora legyen az alap fokoló eredménye?
Tudtommal úgy kell bubisítani, hogy a cukrot már kiette az élesztő, de még van élő gomba, ezért utólag cukrozzuk és azt üvegben érleljük tovább, viszont ha alapból sok a méz akkor eléri az élesztő alkoholszintjét és az meghal, nem tudom utólag újraindítani az erjedést. Hogy számoljam ki, hogy mennyi cukrom legyen az alap mustban, milyen értéket kell mutasson a fokoló?
5 literrel szeretném egyelőre csak kipróbálni, és vagy LALLEMAND Nottingham Ale sörélesztőt (14% alkoholtolerancia) vagy Mangrove Jack's CS Yeast Mead M05 (18% alkoholtolerancia) használnék.
Szia,
Jó kérdést feszegetsz....
Bubisítani vagy pezsgősíteni szeretnéd? Nem ugyan az.
Itt van egy jó táblázat, hogy mennyi alkohol lesz a mustodból:
Szerintem a mustfokoló nem jól méri meg a mézbort, de lehet. Ha pontosat akarsz a várható alkoholtartalomról adatot, akkor egyborászati labort érdemes meglátogatni.
Demeter Csaba borász Eger
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!