Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mézbort szeretnék csinálni,...

Mézbort szeretnék csinálni, amit majd továbberjesztéssel szeretnék bubisítani. Mennyi mézet rakjak a mustba? Hogy kell kiszámolni mekkora legyen az alap fokoló eredménye?

Figyelt kérdés

Tudtommal úgy kell bubisítani, hogy a cukrot már kiette az élesztő, de még van élő gomba, ezért utólag cukrozzuk és azt üvegben érleljük tovább, viszont ha alapból sok a méz akkor eléri az élesztő alkoholszintjét és az meghal, nem tudom utólag újraindítani az erjedést. Hogy számoljam ki, hogy mennyi cukrom legyen az alap mustban, milyen értéket kell mutasson a fokoló?

5 literrel szeretném egyelőre csak kipróbálni, és vagy LALLEMAND Nottingham Ale sörélesztőt (14% alkoholtolerancia) vagy Mangrove Jack's CS Yeast Mead M05 (18% alkoholtolerancia) használnék.



2020. jan. 24. 12:43
 1/1 anonim válasza:

Szia,

Jó kérdést feszegetsz....

Bubisítani vagy pezsgősíteni szeretnéd? Nem ugyan az.

Itt van egy jó táblázat, hogy mennyi alkohol lesz a mustodból:

[link]

Szerintem a mustfokoló nem jól méri meg a mézbort, de lehet. Ha pontosat akarsz a várható alkoholtartalomról adatot, akkor egyborászati labort érdemes meglátogatni.

Demeter Csaba borász Eger

2020. febr. 6. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!