Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mézsör alkoholfokának megállap...

Mézsör alkoholfokának megállapítása?

Figyelt kérdés

Mézsörnek mivel lehetne megállapítani az alkoholfokát? Még November elején álltam neki, és most lett kész, de kifejezetten kíváncsi lennék, hogy mégis mit alkottam, mert így próba alapján nem egy sör kategóriás 3-8% lett hanem inkább valami erős bornak beillő minimum 20%-os, de azon sem lepődnék meg ha közelebb lenne a 30-hoz.

Legalábbis abból kiindulva, hogy fél litert elkortyolgatva úgy érzem mintha 5-6 sima sört ittam volna meg.

#mézsör #szesztartalom
2019. dec. 30. 02:07
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Gondolom egy borfokolóval legegyszerűbben.
2019. dec. 30. 04:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Van neki valamennyi szénsavtartalma így elvileg az nem jó, bár azt tudok kérni kölcsön, csak valahol azt olvastam, hogy a szénsav az torzítja az eredményt.
2019. dec. 30. 04:53
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Úgy tudom,hogy csupán erjedéssel (lepárlás vagy egyéb módszerek nélkül) olyan 16-18%-nál magasabb alkoholtartalom nem nagyon érhető el.Mivel az élesztőgombák ez felett elpusztulnak.

Van rá mód,hogy erősebb legyen a sör:

[link]

De nem hiszem,hogy te ezt csináltad volna..

2019. dec. 30. 10:31
 4/7 Phoney ***** válasza:
100%

Erjesztett italt a maradékcukor miatt nem lehet fokolni. Maximum gyanítani lehet, hogy ha az íze alapján teljesen csontszárazra erjedt, akkor nem olyan sokat csal a borfokoló (nem tévesztendő össze a mustfokolóval, amivel erjesztés előtt lehet megmérni a cukorfokot).

A legegyszerűbb eszköz, amivel be tudnád fokolni, az a maligán-fokoló, amivel forrás közben méred a hőmérsékletét, és ebből kiszámolható az alkoholtartalma.

A felhasznált méz arányából kábé meg lehet mondani, hogy MAXIMUM milyen erős lehetne, de biztos lehetsz benne, hogy közelében sincs a 20%-nak, valószínűleg 12-15%. Szubjektíven a hatása alapján nagyon nehéz megítélni egy ital alkoholtartalmát. Amikor egyesek váltig állítják, hogy ugyanolyan alkoholtartalmú vörösbor SOKKAL jobban üt nekik a fehérnél, vagy hogy ilyen meg olyan részegek lesznek egy deci borkocsonyától, akkor képzelheted...

2019. dec. 30. 12:27
 5/7 A kérdező kommentje:

Akkor kérek kölcsön egy borfokolót és azzal hozzávetőlegesen rámérek. :)

Méz aránya pedig 5 liter vízhez kerül 7.5dl méz és 200g cukor, illetve ízesítéshez 3 alma 1 citrom, fahéjrudak, amik csak az első 24 órában voltak benn míg dolgozott az éleszt.

2019. dec. 30. 17:38
 6/7 Phoney ***** válasza:
100%

Nem írtad el a számokat?

5 literben ez összesen 260g cukor, ami 5% m/m, ebből kevesebb, mint 3% v/v alkohol tudna erjedni. Ha tényleg ennyi volt, akkor inkább az erjedési kongenerek részegítenek meg, nem az alkohol.

2019. dec. 31. 07:35
 7/7 A kérdező kommentje:
Nem, netes recept szerint csináltam, ugye elvileg a méz ami főként felel az alkoholért, cukrot nem is tudom miért írtak hozzá, én csak követtem a receptet.
2019. dec. 31. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!