A pálinkafőző spirálnak muszáj rézből lenni? Üveg is jó?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Lehet, de a vörösréznek lényegesen jobb a hővezetése, mint az üvegnek. Továbbá a vörösréz reakcióba lép a kénsavval és azt semlegesíti, ezért is növelik a vörösréz felületet a spirállal is, (arról nem beszélve, hogy mivel mint írtam jó hővezető, így vízzel jobban hűthető anyag, mint pl. az üveg). Továbbá állítólag hidrogén-cianidot is részben "megköti".
Te fogod építeni? Az üst és hűtőspirál közötti részt összekötő páracső az üst felé lejtsen!
Ugyanabból az alapanyagból (ismerősömmel próbáltuk) lényegesen más pálinka készül egy tisztán vörösréz felülettel érintkező és egy csak rozsdamentes anyagból készült főző esetében. Egy "normális" rozsdamentes gyári főző is helyesen úgy készül, hogy vagy a spirál vagy a kupola vagy mindkettő rézből készül, avagy ha nem, akkor van egy réztöltettel rendelkező torony (ami gyak. annyiból áll, hogy teledobálják réz csődarabokkal). Ha nem lesz rézfelület a főzőn én azt ajánlom, hogy legalább egy réz deflegmátor kerüljön rá bár nem teljesen értem a dolgot, hogy jött az üveg... Ez egy pici lombik főző lesz csak, vagy mi?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Jó lehet, ha a gőz enélkül is nagy rézfelülettel talákozik (sisak, üst, töltet), csak a gyengébb hővezetése miatt ugyanakkora üvegspirálnak kisebb a hűtőkapacitása. Ha nem elég nagy, akkor a pálinkád egy része a levegőbe megy, és a finomítás minősége is rosszabb lesz.
Mivel szeszfőzésnél akár 90℃ fölötti gőzt kell 78℃ alá hűtened, nem jó akármilyen spirál akármilyen hűtéssel.
Abból az üveghengeresből pl. elég nagy kéne az üst méretéhez képest, hogy végigtolj vele egy pálinkafőzést, plusz ezerrel kellene keringetni benne a hűtővizet.
Barátom!
Tudom a laborosok sok mindenre képesek.Jól is van ez így a kreatív agynak munka kell! Hadd jegyezzem meg mint egy öreg pálinka főző "szaki",hogy ugye a párlat készítését az arabok találták ki,és csak úgy mellékesen az alcohol desztillálását is.Amit te-ti azzal az üveg desztillálóval fogtok alkotni az egy fogyasztható és hatásos párlat lesz,de semmiképen sem PÁLINKA!a vörösréz az mint ahogyan már írták is az aldehidek és a szulfidok nagy részét közömbösíti,és egészen más minőséget alkot mint bármilyen más eszköz.Csináljátok csak,legyen örömötök benne,de azért aszpirint tartsatok mert a fejfájás másnap garantált!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!