Min múlik az hogy a Tokaji Aszú hány puttonyos?
Puttony: 25 kg
Gönci hordó: 136 L
A felettem szóló a hagyományos értelmezést mondta.
Hivatalosan 3 puttonyos 60 g/L cukor, 4 puttonyos 90 g/L cukortartalmú, és így tovább.
A 2017. augusztus 1. utáni szüretektől kezdve már 120 g/l cukor alatt nem lehet tokaji aszú, vagyis a korábbi 5 puttonyos a minimum. Így tetszés szerint címkézhetik 3/4/5 puttyonyos aszúnak, és csak a "6 puttonyos" kifejezést szabályozzák külön, ahhoz 150 g/l kell. ( [link] )
Persze fontos érteni, hogy a természetes cukortartalmának kell ilyen magasnak lennie, ami szinte mind a borhoz adott aszúszemekből jön, így függ össze a cukor a puttonyszámmal.
Phoney már megint tökéletes választ adott :)
Valóban ez a legaktuálisabb helyzet.
ma 09:43
Igen, jelen időben kérdezte. Nem azt kérdezte, hogy 150 éve mitől függött.
Mellesleg 2013 előtt is több volt az előírt "puttonyonkénti" arány (20 kg aszúszem/100L must), mint amit a hagyományos puttony adott (14-17 kg/100 L), tehát még arányaiban sem volt igaz. Ha csak öt puttonnyal tettél gönci hordónként, az nem lett ötputtonyos aszú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!