Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Cola vagy Üdítő?

Cola vagy Üdítő?

Figyelt kérdés

Miért van az hogy az üdítő italokra sokan azt mondják hogy cola? Ez helyes így is?

Mert sokszor találkozok azzal hogy be megyek a boltba és látom meg hallom hogy pl a fantára vagy a spritra azt mondják hogy kóla.

Mi közben colának, a coca cola, számít a többi meg csak utánzás amiket üdítőnek neveznek. De akkor minek mondják azt az üdítő italokra is hogy cola vagy "cola fajta"...?

2018. márc. 1. 13:49
 1/10 anonim ***** válasza:
94%

Nem tudom, soha nem hallottam így.

De valószínűleg ugyanazért, amiért minden mogyorókrém Nutella bármi is legyen a márkája.

Egyébként meg minden kóla ízű üdítő kóla, akár Coca, akár Pepsi, akár Coop kóla, akár Aldis, stb.

2018. márc. 1. 14:03
 2/10 anonim ***** válasza:
98%

Én ezt még sose hallottam.

Nálunk csak a kólára mondják, hogy kóla. A többire összefoglalónévként a szénsavas üdítőt szokták mondani.

És nemcsak a Coca Cola számít kólának. Minden más márkájú kóla is kóla.

2018. márc. 1. 14:08
 3/10 anonim ***** válasza:
57%
Nyilván nem kóla, de azt sem értettem soha, hogy cukros vackokat miért neveznek üdítőnek. Jó, van benne víz is, de nem tudom, kit üdít... De a kóla nyilván hibás.
2018. márc. 1. 14:13
 4/10 anonim ***** válasza:
86%
Na borsodiak hajrá: mitől szőkekóla a fanta?
2018. márc. 1. 14:55
 5/10 anonim ***** válasza:
96%

Soha nem hallottam vagy láttam ilyet, hogy bárki, bárhol a más fajta üdítőt kólának hívta volna. Soha. Sehol.

De ha valaki annak hívja, egészségére, a szörpöket is sok helyen csak málnának nevezik, hiába van pl. narancsból vagy eperből.

2018. márc. 1. 15:10
 6/10 anonim ***** válasza:
83%
Nekem dednagyszuleim hivtak kb mindent kolanak. Utaltam, amikor mondtak hogy van kola a spejzban, aztan hiaba kerestem, mindenhol csak markatlan gyumolcslevek, olcso szensavas egyeb italok (szolo, narancs) stb. Ja hat azok voltak epp a kola. De mastol nem hallottam ezt soha.
2018. márc. 1. 15:13
 7/10 anonim ***** válasza:
69%
Azért amiért minden ételízesítő Vegeta és minden margarin vaj.
2018. márc. 1. 16:19
 8/10 anonim ***** válasza:
81%

Keleti országrész jelen :)

Ez ilyen hülye berögződés arrafelé, hogy kólának neveznek minden "újabb" szénsavas üdítőt, tehát ami a kólával egy időben jelent meg, a Fanta, Sprite stb. De nincs belőle probléma, általában mindenki érti, miről van szó.

#4. Ha a sima kóla barna, akkor van szőke is. A színe miatt. :)

2018. márc. 1. 18:23
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Csak a 80 eves nagyszuleim hivjak igy. Soha mastol nem hallottam meg. Nekik a fanta narancs pl egyszeruen sarga kola.
2018. márc. 2. 16:08
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Sok ilyen van. Az adott termékből legtöbb általában átmegy a köznyelvbe. Például gyerekkoromban minden traktor zetor volt, pedig az csak egy traktormárka. Minden teherautó IFA volt, és minden üdítő kóla. Az egyszerű emberek egyszerűsítik az életet. Ennyi.
2018. márc. 2. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!