Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Elmagyarázná valaki mi a...

Elmagyarázná valaki mi a különbség a boltokban kapható kávé márkák között?

Figyelt kérdés
Én ugyanis nem kávézom.

2017. nov. 5. 11:19
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Tájékozódni szeretnék a kávék világában.
2017. nov. 5. 21:27
 12/18 anonim ***** válasza:

Két fajta kávé van robusto és arabica (illetve van több fajta is, de ezt a kettőt termesztik és forgalmazzák)

A robusto "bárhol" megterem, az arabica csak magasabb helyeken. Az arabica a finomabb (állítólag, de én sem szoktam kávézni), meg a drágább. Az, hogy hol (melyik országban) termesztették, nem annyira lényeges.

Miután leszedték, szárították, megőrölték jöhet a pörkölés. Ebből három fajta létezik (persze ebből is van több, de ez a három a legelterjedtebb).

- olasz: szinte megégetik, ebből lesz a jó eszpesszó, bár már van egy kis füstös íze is,

- francia: közepesen pörkölt, jó aromás kávé lesz belőle

- bécsi: alig pörkölt, főleg tejeskávéba való

2017. nov. 8. 00:41
 13/18 anonim ***** válasza:

Fiam a kavek vilagaban ne itt tajekozodj. (Pffff....)

Ja majd enis az allamvizsgamra innen keresem ki a valaszokat :DDD

2017. nov. 8. 08:13
 14/18 anonim ***** válasza:

- a kávé fajtája (arabica, vagy robusta, vagy a kettő keveréke)

- mennyire van megpörkölve (ez a színén látszik és az ízét, koffeinességét befolyásolja. A gyengébben pörkölt "gyümölcsösebb" ízű marad és több benne a koffein. A jobban pörkölt talán picit keserűbb és inkább való espressonak. )

- őrölt, vagy szemes kiszerelés. Őröltben az őrlés finomsága (itt is mindegyik más kávéhoz jó. egész púder szerű: török kávénak, picit durvább: espressonak, gríz durvaságú: kotyogósba, vagy filter kávénak)

- termőterület (ez olyan mint a boroknál,mindegyiknek kicsit más az ízvilága. Ha biztosra akarsz menni, akkor az Etiópot javaslom, mivel ez a kávé eredeti "hazája")

- koffeines, vagy mentes (a mentesnél többféle eljárás van, hogy hogyan vonják ki belőle a koffeint, vagy akár olyan cserje is van kinemesítve aminek a kávészemeiben eleve nincs koffein)

- léteznek különböző ízesített kávék is (fahéj, vanilia, stb. ízesítésekkel)

Biztos kihagytam valamit, de elég sok csoportosítási lehetőség van...

2017. nov. 8. 09:21
 15/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Engem a forgalomban lévő kávé márkák közötti különbség érdekel. Pl minőség szerinti sorrend, stb.

2017. nov. 8. 15:52
 16/18 anonim ***** válasza:
Nincs ilyen sorrend, fogd már fel a csökött agyaddal.
2017. nov. 8. 15:59
 17/18 anonim ***** válasza:
Oké. Első a Tschibo - a bolti kiszerelés is, tökéletesen egy kategória a Segafredóval amúgy, az Illy sem sokkal jobb.:-) 2. Omnia, messze utána 3. Eduscho, 4. Jacobs- ez már a nagyon sz.r kategória.
2017. nov. 8. 16:12
 18/18 A kérdező kommentje:
#17. Köszönöm, végre egy normális válasz.
2017. nov. 8. 23:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!