Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Ha kannában akarok filteres...

Ha kannában akarok filteres teát készíteni, a filtereket akkor kell a kancsóba tenni, amikor már elkezd forrni a víz, vagy amikor már felforrt és le is vettem a gázról?

Figyelt kérdés
2017. márc. 14. 15:04
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
75%

A teakészítés menete:

1) Felforralod a vizet.

Ezt teheted fém kannában, vízforralóban, vagy akár egy fazékban is.

2) A forró vizet kitöltöd hőálló kancsóba.

Ebben a kancsóban fogod a teát elkészíteni, és felszolgálni. Ez többnyire különbözik a vízforraló edénytől (kivétel: merülő forraló), ugyanazon okból, amiért nem főzöl tésztát a teaforralóban. Vagy tojást, virslit stb.

Kollégista megoldás vízforralóban elkésztíteni a teljes teát.

3) Teafű áztatása.

Miután már nem lobog a víz, (ez legtöbbször már átöntés után megvan) [80-90°C] beleáztatod a teát (fajtától függően teatojásban vagy filterrel). Az áztatás zöld esetében 1-2 perc, oolongnál 2-4 perc, fekete és vörös teáknál 3-5 perc legyen. A hosszú időre vízben felejtett tea keserű és savas lesz, a zöldek különösen.

4) A teabarbárok ezután cukorral és citromlével ízesítenek. A legjobb, ha alapból finom teát választunk.

2017. márc. 16. 05:31
 12/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Utolsónak: akkor nem közvetlenül a filterre kell önteni a forró vizet?
2017. márc. 16. 08:26
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem, mert úgy csak leforrázod a tealeveleket. A tealevelek ízének kiáznia kell, nem kiégnie.

Sok sikert, engem ellazít a teázás rituáléja :)

Főleg télen nagyon békés hangulatot ad egy jó tea.

2017. márc. 16. 14:29
 14/23 A kérdező kommentje:
Érdekes, mert mindig úgy hallottam, hogy a filteres teánál bögrébe tesszük a filtert, majd ráöntjük a forró vizet.
2017. márc. 16. 20:01
 15/23 A kérdező kommentje:

De pl. egy sima Lipton teafilterre (ami nem zöld tea és nem gyümölcstea) ráönthetem közvetlenül a forró vizet?

Vagy a zöld teánál is lehet azt csinálni, hogy megvárom, amíg 80 fokra hűl a víz, és úgy öntöm rá a filterre a vizet?

2017. márc. 19. 11:32
 16/23 anonim ***** válasza:
75%

Ráöntheted. Nagy baja nem lesz. Én alapból úgy szoktam meg, hogy a kiöntött vízbe mártogatom bele. De nem rontja el a ráöntés sem.

Benne lehet hagyni akár 20-30 percre, szüleim mindig úgy csinálják. Egyszerűen jobb, ha nem keseredik meg, vagy nem forrázóduk le. Jobb az íze, a zamata. De ha nem így csinálod, az sem a világ vége...

2017. márc. 20. 03:53
 17/23 anonim ***** válasza:
75%
Ráöntheted. Nagy baja nem lesz. Sőt akár benne is hagyhatod a filtert 20-30 percre. Szüleim is így csinálják. Csak egyszerűen jobb lesz az íze, ha nem forrázódik le, vagy nem keseredik meg. Jobban kijön a zamata. De ha nem így csinálod, akkor sem lesz rossz.
2017. márc. 20. 03:57
 18/23 anonim ***** válasza:
75%
Na nézd csak... a telefon meg azt írta, hogy egyiket se küldte el... :) Bocsi :)
2017. márc. 20. 22:31
 19/23 A kérdező kommentje:

Előfordul :)

Én pedig úgy szoktam meg, hogy a vizet öntöm a filterre. De megpróbálom úgy, ahogy mondod.

De pl. fekete teánál is így csinálod? Mert azt direkt forrázni kell. És ha kiöntöd a forró vizet, hamar hűl.

2017. márc. 21. 02:28
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Konkrétan a feketeteát is így szoktam, ilyet iszok leggyakrabban. De az is lehet, hogy ez már az én megszokásom :)

Ami fontos szerintem a többinél, pl a gyümölcsteánál, hogy a filtert 5-7 perc után vedd ki. Lehetőleg fedd le az edényt, ne szökjön el az aroma :) sőt én a mézet is csak egész későn, már lehűlt állapotban szoktam beletenni, hogy ne forraljam ki belőle a jótékoby összetevőit.

Én napi 2-3 bögre teát iszok, de én egy bögrényit forralok fel csak egyszerre. Épp ezért nem öntögetem vízforralóból.

Ha meg akarod szokni a nem-leforrázást, vegyél egy hőálló kerek porcelán teáskannát. És ebbe kezdd el a csak mártogatást. Annó otthon én is így kezdtem. (Bár én annó gyújtottam mellé egy- egy füstölőt, jázmin teát főztem, és egy naaagy párnán helyeztem magam kényelembe, szóval a feeling volt a lényeg...)

2017. márc. 22. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!