Ha kannában akarok filteres teát készíteni, a filtereket akkor kell a kancsóba tenni, amikor már elkezd forrni a víz, vagy amikor már felforrt és le is vettem a gázról?
A teakészítés menete:
1) Felforralod a vizet.
Ezt teheted fém kannában, vízforralóban, vagy akár egy fazékban is.
2) A forró vizet kitöltöd hőálló kancsóba.
Ebben a kancsóban fogod a teát elkészíteni, és felszolgálni. Ez többnyire különbözik a vízforraló edénytől (kivétel: merülő forraló), ugyanazon okból, amiért nem főzöl tésztát a teaforralóban. Vagy tojást, virslit stb.
Kollégista megoldás vízforralóban elkésztíteni a teljes teát.
3) Teafű áztatása.
Miután már nem lobog a víz, (ez legtöbbször már átöntés után megvan) [80-90°C] beleáztatod a teát (fajtától függően teatojásban vagy filterrel). Az áztatás zöld esetében 1-2 perc, oolongnál 2-4 perc, fekete és vörös teáknál 3-5 perc legyen. A hosszú időre vízben felejtett tea keserű és savas lesz, a zöldek különösen.
4) A teabarbárok ezután cukorral és citromlével ízesítenek. A legjobb, ha alapból finom teát választunk.
Nem, mert úgy csak leforrázod a tealeveleket. A tealevelek ízének kiáznia kell, nem kiégnie.
Sok sikert, engem ellazít a teázás rituáléja :)
Főleg télen nagyon békés hangulatot ad egy jó tea.
De pl. egy sima Lipton teafilterre (ami nem zöld tea és nem gyümölcstea) ráönthetem közvetlenül a forró vizet?
Vagy a zöld teánál is lehet azt csinálni, hogy megvárom, amíg 80 fokra hűl a víz, és úgy öntöm rá a filterre a vizet?
Ráöntheted. Nagy baja nem lesz. Én alapból úgy szoktam meg, hogy a kiöntött vízbe mártogatom bele. De nem rontja el a ráöntés sem.
Benne lehet hagyni akár 20-30 percre, szüleim mindig úgy csinálják. Egyszerűen jobb, ha nem keseredik meg, vagy nem forrázóduk le. Jobb az íze, a zamata. De ha nem így csinálod, az sem a világ vége...
Előfordul :)
Én pedig úgy szoktam meg, hogy a vizet öntöm a filterre. De megpróbálom úgy, ahogy mondod.
De pl. fekete teánál is így csinálod? Mert azt direkt forrázni kell. És ha kiöntöd a forró vizet, hamar hűl.
Konkrétan a feketeteát is így szoktam, ilyet iszok leggyakrabban. De az is lehet, hogy ez már az én megszokásom :)
Ami fontos szerintem a többinél, pl a gyümölcsteánál, hogy a filtert 5-7 perc után vedd ki. Lehetőleg fedd le az edényt, ne szökjön el az aroma :) sőt én a mézet is csak egész későn, már lehűlt állapotban szoktam beletenni, hogy ne forraljam ki belőle a jótékoby összetevőit.
Én napi 2-3 bögre teát iszok, de én egy bögrényit forralok fel csak egyszerre. Épp ezért nem öntögetem vízforralóból.
Ha meg akarod szokni a nem-leforrázást, vegyél egy hőálló kerek porcelán teáskannát. És ebbe kezdd el a csak mártogatást. Annó otthon én is így kezdtem. (Bár én annó gyújtottam mellé egy- egy füstölőt, jázmin teát főztem, és egy naaagy párnán helyeztem magam kényelembe, szóval a feeling volt a lényeg...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!