A zero fanta és a zero cola tényleg nem hízlal?
Igen van genetikai hajlam, csak azt szokták sokan elfelejteni hogy nem csak a gének, hanem a szokások és az étrend is sokszor "öröklődik". A nagymama generációk óta féltve őrzött agyoncukrozott sütijeinek receptjei, a halál zsíros, esetleg szénné égetett rákkeltő kaják (mert az úgy finom alapon), az "akkor boldog a család ha pukkadásig zabálja magát mindenki" szokása, az apáról fiúra szálló rendszeres páleszozás vagy söröcskézés/borozgatás szokása, esetleg a cigizés, stb stb stb.
Amikor jönnek azzal egyesek hogy hát már a szülei is cukorbetegek voltak, meg a nagyszülei is, vagy rákos vagy tudomisénmilyen betegség bukkan fel újra és újra, szinte kivétel nélkül a géneket hibáztatják. Nekem az lenne az első amit megnéznék hogy mit CSINÁLT mindenki generációk óta a családban ami a betegségeket okozhatja, és megpróbálnék azokon változtatni.
Na de mennyivel könnyebb a génekre fogni mindent, akkor nincs semmi felelősségem az egészben, tehetetlen vagyok, és semmin nem kell változtatnom.
Nagyon nagyon ritkák (szerencsére) az igazán genetikai betegségek mint pl a vérzékenység. Ott nincs mese, ha a felmenők betegek voltak akkor a leszármazottak is általában azok lesznek. Ezzel szemben a szimplán genetikai hajlamot könnyű kivédeni. Pl ha tüdőrákra vagy genetikailag hajlamos, akkor egyszerű: ne cigizz és akkor nem leszel tüdőrákos. Persze vannak kivételek mert akár beszívhatsz tudtodon kívül véletlenül egy kis azbesztot amikor egy építkezés mellett elsétálsz, ezek ellen nem sokat lehet tenni de szerencsére ezek is baromi ritkák. A betegségek elsöprő többségéről sajnos mindig maga a beteg ember tehet.
Csak el kell tudni fogadni hogy igen, a nagyim vagy anyukám szeret engem, igen, jószándékkal adta nekem azt a 2 kiló cukorból készült bejglit vagy a szénné égett véreshurkát, csak szegény nem tudta hogy az nem tesz jót mert az ő idejében még ezt senki nem tudta. És én is szeretem őket, akkor is ha egy szeletet sem eszek belőle soha többet és ettől ő megsértődik minden alkalommal - hiszen szinte lehetetlenség elfogadnia egy anyának hogy hosszú éveken át tudtán kívül mérgezte a gyerekét, nem is kell ilyesmivel terhelni szerető anyáinkat, nagymamáinkat.
Igen, ezek is hajlamosító tényezők, de a genetika is, az is tuti!
Mert pl akinek sokizületi gyulladása van az nem azért kapott ilyent meg húsevés után lehűltek az izületei és kirakódott benne az ú.n. hugysav, hanem mert hajlamos rá genetikailag, ugyanis pl nálam soha nem volt pl izületi probléma, pedig sokszor volt amikor télen bringázás közben lehűltek az ízületeim. Nem vagyok genetikailag hajlamos rá, pedig már elmúltam 50.
Sokszor ettem már kicsit sötétre sült sarkát a húsnak vagy bármi kajának, mert tényleg finom, de semmi rákos, daganatos jellegű betegséget eddig nem mutattak ki nálam.
Igaz, hogy kiskoromban kb 7-8 éves koromig nagyon erős passzív dohányos voltam, a tüdőmön abból látszik a nyoma, hogy nehezebben bírom a terhelést, nemrég voltam a Korányi kórházban hörgő tükrözésen és ott egyértelműen megállapították, hogy malignus (rákos dolog) nem található, vagyis nem rákos, csak károsodott, csökkent tüdő kapacitás. Emlékszem még tizen..alig pár éves koromban nem tudtam együtt futni másokkal, mert hamar elfogyott a levegőm. Csak most derült ki, hogy ennek a gyerek kori passzív dohányzás volt az oka. A nagyanyámnál laktam és a nagybátyám erős láncdohányos volt.
Szóval ha valaki nem hajlamos bizonyos dolgokra, akkor érheti sok káros hatás, akkor se fog megbetegedni bizonyos betegségekben, viszont ami rá genetikailag jellemző, az hamar megérinti, ha csak egy kicsit is nem vigyáz.
A hajlamra való tekintettel tudatosan kell élni.
Van akinek a mesterséges édesítő szerek okozhatnak esetleg káros dolgot, de van akinek a cukros üdítők durván halálosak. Ezért jó tudni, ki mire érzékeny, arra kell jobban vigyáznia.
Ez kb olyan, van aki megehet bármit, falhatja az édességet és nassolhat egész nap, eheti a zsíros dolgokat, akkor is vékony deszka testalkatú marad.
Viszont van aki diétázik és alig eszik valamit, mégis hízik szinte a levegőtől is.
Ez múlik a genetikán.
Szerintem nem túl életszerű azzal foglalkozni hogy mire vagy hajlamos és mire nem. Mire rájössz addigra valószínűleg késő.
Ez a hajlamosság duma is szerintem a feje tetejére van állítva. Az ember természetes környezetben fejlődött ki, ahhoz alkalmazkodott a szervezete. Az hogy a cigitől nem leszel rákos, nem azt jelenti hogy nem vagy hajlamos a tüdőrákra hanem hogy ellenállóbb vagy arra a méregre.
De már eleve minek kell mérgeknek kitenned magad? Pláne rászokni!
Mi a baj a tiszta vízzel? Annyira szegény és értelmetlen lesz az életed ha nem iszol műszar kólákat? Nem a cukrossal vagy az édesítettel van a baj, hanem a kólával úgy am blokk. Se tiszta cukor, se édesítőszer nem fordul elő a természetben, ehhez nem alkalmazkodott a szervezetünk. Attól hogy van akinek nem lesz baja tőle az tök jó, ha szükséghelyzetben nincs más ital akkor túlélheti kólával. De amúgy más esetben minek inná?
Ugyanez igaz minden más természetellenes cuccra amivel manapság etetik a népet...
"Ugyanez igaz minden más természetellenes cuccra amivel manapság etetik a népet..."
Igen, pl a Duna vizet se lenne szabad meginni, mert a nők bele pisilik a sok vizelettel a fogamzásgátlókat a Dunába, amit a parti szűrésű víz vételi helyeken nem tudnak kiszűrni belőle, de itt még sorolhatnám az összes olyan anyagot, antibiotikumokat és gyógyszereket, hormonokat amik benne maradnak a tisztítás és fertőtlenítés után is. Mindent amit nem lehet kiszűrni. Szóval a tiszta víznél akkor már egészségesebb lehet bármi más, ami nem a közös szennyvízből lett leszűrve ivóvíz minőségűre.
Szóval akkor mi a biztonságos?
Szerintem maradok a 0 kalóriás Colánál mert bármi más megárt, ha csak a radioaktiv izotópok mennyiségét nézzük a gyógyszer maradványok mellett, ami Fukosimából is és még sok helyről származik és már mindenütt megjelent.
Aztán végül ott tartunk, ahol elkezdtem, hogy ehetsz és ihatsz bármit, belehalunk így is, belehalunk úgy is. Még az sem biztos, hogy előbb.
Miért igyak én Duna vizet, kiterítenek úgy is.
Miért ne igyak Duna vizet, kiterítenek úgy is.
.
"Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis."
/József Attila/
.
Milyen igaz.
Már mint az a része :
"Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.
Igazad van, a víz is tele van már mindenfélével. És a kóla miből van? Ugyanabból a szennyezett vízből, de még erre ráteszel egy lapáttal egy kis édesítőszerrel vagy cukorral, tartósítószerekkel, és persze a műanyag flakonból hosszú tárolás alatt óhatatlanul kis mennyiségben kioldódó mérgekkel.
A test ellenálló sokféle méreggel szemben, de mindenkinél van egy mennyiség aminél több már betegséget okoz.
OK hogy már lassan minden káros ami körülvesz, de attól még lehet minimalizálni a bevitt méregmennyiséget és ezzel maximalizálni a várható egészségi állapotodat és élettartamodat.
Nem volt ez régen sem másképp, akkor is sokmindenre oda kellett figyelni a túléléshez: mérgező növények, gombák, fertőzött víz, romlott ételek, beteg emberek vagy állatok, stb.
A feladat sokat nem változott, csak már más dolgokra kell odafigyelni.
Attól hogy vitatkozol vagy a földbe dugod a fejedet, a tényen nem változtat semmit hogy ha odafigyelsz magadra és arra amit csinálsz/eszel, akkor várhatóan (persze nem garantáltan) egészségesebb és hosszabb életű leszel mint azok akik szarnak bele az egészbe és a jelmondatuk hogy "valamiben meg kell halni".
Ehhez én úgy állok hozzá, hogy nem dohányzom, sőt amióta tudom ez mennyire káros, kerülöm a dohányzó emberek társaságát is. Amíg a munkahelyi dohányzást nem tiltották, addig nem sokat lehetett tenni, de amikor kicsi gyerek voltam akkor sem tudtam még azt se, hogy egyáltalán tiltakozni kellene amikor este a szoba asztalnál durván füstölgött az orrom alá a nagybátyám, annak ma is "iszom a levét" a lecsökkent tüdő kapacitásom miatt. Sportnál érzem, hogy jóval előbb fogy el a levegőm, mint másnak, de ezt még kisiskolás koromban észrevettem.
Ami viszont jólesik, attól nem fosztom meg magam, mert az meg a komfort érzetemet rontja annyival, hogy onnan jön a "támadás" a szervezetem ellen és sérül a lelki egyensúlyom, ami megint csak egy gyengébb védekező képesség felé vezet ha nagyon félre billen, ezt is tudom mert tapasztaltam. Szóval, ha csak nem muszáj akkor nem kell megvonni ami jólesik de nem egyértelműen káros, csak mondják, hogy nem természetes de nem is ártott eddig bizonyítottan senkinek az általánosan fogyasztott mennyiségben.
Az meg, hogy "már fordult elő arra érzékenyeknél" az csak annyit mond, hogy az arra érzékenyek vigyázzanak vele jobban, mint én a cukros dolgoktól kell teljesen tartózkodjak, mert erre vagyok érzékeny mint súlyosan kockázatot jelentő tényezőre.
Persze aki bármit ehet akkor sincs érrendszeri kockázata az igyon cukros Colát. Igaz a Cola is hiába mondják, hogy forrásvízből készül, a forrás is lehet szennyezett. Erre mondom, hogy szinte mindegy honnan vesszük a létfontosságú dolgokat, az így is úgy is kockázatokat hordozhat.
Az embert igyekszik elkerülni a durván ártalmas dolgokat, de pl imádom a füst ízű ételket. időnként ízesítem füst ízű sprayvel. Tudom, elvileg daganatot okozhat, mint a sülthús, füstölt kolbász füstöltsajt sorolhatnám még stb, de a mi családunkban nem jellemző a daganatos elfajulás, mert a genetika kivédte a felmenőknél is több generációra visszanézve az ilyen dolgokat, pedig a nagybátyám erős dohányos volt és 67 éves korában érrendszeri betegségben halt meg (nem lett rákja) a dohányzás ellenére sem. szóval attól nem tartok én sem. Apám is érrendszeri betegségben ment el, az ő apja (nagyapám is) így arra vigyázok nagyon. Igaz, ők mozgás szegény életmódot éltek. Ma már vannak korszerű gyógyszerek ami csökkenti a kockázatot és a sportos mozgás is meg van mellette, ami ezt még fokozottabban kivédheti. Pl. én túrázgatni szoktam kerékpárral a hegyek között.
Van egy videóm az utolsóról, ezt kb. egy hete vettem fel:
https://www.youtube.com/watch?v=sywPyHadUXs&feature=youtu.be..
Ezekkel próbálom kivédeni a nekem jutott kockázati dolgokat.
Már fokozottan oda kell figyelnem magamra, mert már 60.-at nyomom és alig hiszem el.
Mindenki arra figyeljen oda jobban, amilyen kórokra és ártalmak okozta betegségekre a családjában volt már példa.
A hajlam mindenkiben, pontosabban legtöbbünkben ott van valamire, ezt el kell ismerni, ezek tények. Azt is, hogy mindenkiben másra van ilyen érzékenység. Aztán van akinek a szervezete nagyon sok dolgot ki tud védeni, van akinek nagyon keveset.
Az érdekes, hogy a "földbe dugott fejet" emlegeted, amikor éppen te nem akarsz meglátni jól működő összefüggéseket. Az ember szervezetének a védekező képességén nagyon is sok múlik. Az is teljesen igaz, hogy mindenki a felmenőitől örökölt dolgokat tudja kivédeni és a tőlük szerzett dolgokra érzékeny. Ez a "tömték ezzel meg azzal" dolog is bele játszik valamit, de aki jobban ellenáll bizonyos dolgoknak, azt hiába is érik olyan, másoknál kockázati tényezők, az nála nem okoz problémát mert főbb dolgokban ugyanaz mindenkinél, de kicsit eltérő az anyagcseréje. Mondhatni normális és rendezett a működése. Másnál meg a sejt genetikai állomány sérüléseit tudja jobban kijavítani a szervezet.
Mégis mi mással magyarázod a "bármit eszik nádszál vékony" és az
"elhízott és mindig diétázó és fogyókúrázó kövér" embereket?
Mindenkinek kicsit másképp reagál a szervezete.
Mástól esik betegségbe és mást tolerál könnyebben.
Ehhez az adottsághoz kell alkalmazkodni, ha jót akarunk magunknak.
Van akinek a cukor okoz halálos veszélyt, de van akinek a mesterséges édesítőszerek adnak egy icipici de utolsó lökést a daganatos elfajulás felé, habár ilyen mesterséges édesítőszer okotzta tényleges ártalomról a normál étkezési adagok mellett konkrétan konkrétan még nem hallottam, csak állat kísérletekben, amikor az élelmiszerben lévő dózisokat többezerszer átlépték vele.
nem állok neki én sem kanállal enni a bükkfa füstölésnél keletkező sűrű kátrányt.
Akkor pl mi van a füstölgő kéményekből, dízel autókból kiszálló füsttel? Az is ártalmas.
minden árt, csak az nem mindegy mekkora mennyiségben használjuk, vagy fogadjuk el a bevitelét, a városi füst, a kémények füstjének a belélegzését.
De ha azt nézzük, akkor a legtisztább ivóvíz is mérgező.
Ha valaki megiszik 3 liter nagyon tiszta ivóvizet nagyon rövid időn belül, az annyira felhígítja a keringésében lévő Na K stb sók koncentrációját, hogy agy duzzanatban hal meg menthetetlenül Elég ha utána olvasol a vízmérgezés címszónak. Volt ilyen vetélkedő, ki mennyi vizet iszik meg adott idő alatt és ott esett meg ez.
Vagy a Nátrium vagy a Kálium is ugyanúgy halálos, ha a sokszorosát fogyasztjuk a szükségesnek, pedig ezek is létfontosságú dolgok ahhoz, hogy a szervezetünk működhessen, mert minden sejtünk ezeknek a meglétére alapul.
Pl a krékpár túrázásaim közben azelőtt mindig begörcsölt a láb izmom még huszon-harmincévesen. mindig vízivás után. Aztán rájöttem, hogy a Na hiánya fáradékonysághoz vezet, a K hiánya izomgörcsre hajlamosít. Azóta mindig viszek magammal ilyen só komplexet és amikor érzem, hogy kell, akkor bekapok belőle 3 grammot és leöblítem vízzel. Azóta elfelejtettem mi az az izomgörcs és energikusabb vagyok utána. Elmúlik, ill. jelentősen csökken a fáradtság is.
Szóval ez azért nem úgy van, hogy mindentől rettegni kell.
Attól viszont egyértelműen kell tartózkodni, amire kiderült, hogy különösen érzékeny a szervezetünk, mindenkinek a genetikája, életmódja, szokásai szerint változóak ezek a dolgok.
Ha megvonunk magunktól olyan dolgokat ami egyébként jól esne de annyira durván nem lenne káros, akkor lelkileg süllyedünk bele az örömforrások megvonása miatt előbb vagy utóbb a depresszióba. Azért ezek nagyon összetett dolgok. Persze van aki egyáltalán nem hajlamos ilyesmire, de ez megint a genetikán is múlik és még sok minden máson. A genetika mindig hajlamosít valamire. Az nagyon sokat nyom a latba.
Ez teljesen biztos!
"...és lehetőség szerint tegyünk a megelőzès ellen és ha nem tudunk mindent kivédeni ne adjuk fel, mert a tökéletes amúgy sem létezik.."
Sőt a megelőzés érdekében is tehetünk egy kicsikét, nem csak ellene. (tudom elírás volt és bocs a viccért)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!