C-vitamin forróital, ez hogyan lehetséges?
Igen, de nem úgy, ahogy gondolod. Az aszkorbinsav )C-vitamin) 190–192 °C hőmérsékleten kezd lebomlani. Igen, 190 fokon. Megnézheted a Wikipedián is:
Sajnos sok tévhit van, ezek közül az egyik legelterjedtebb az, hogy a forró teába nem szabad citromot facsarni.... Hát pedig nyugodtan lehet, ha a tudományt nézzük, és nem a népi hiedelmeket. A gyógyitalok gyártói is tisztában vannak ezzel, ezért is létezhetnek ezek a termékek.
Egyetértek az előttem szólóval!
Az aszkorbinsav 190°C körül bomlik le, de már egy bizonyos mennyiség, ha jól emlékszem a laborban végzett kísérletek eredményére 105,56°C fölött kezd veszíteni erejéből. Ez azt jelenti, hogy 10°C-ként veszít 1% hatékonyságot, tehát nem jelentős , de 190°C fölött már drasztikus módon csökken a hatékonysága ,olyannyira, hogy már csupán 10% lesz. Egy kis érdekesség ...a gyümölcsteákat, sem szabad hivatalosan felforralni, csupán körülbelül 90°C-ig melegíteni, mivel nem lesz sem normális íze , sem hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!