Mi a véleményetek a French press típusú kávéfőzőkről?
Ha megnézed a működését, lényegében zaccos (áztatott) kávét csinál, amiről a zacc nagyját leszűri. Ha szereted a zaccos kávét, akkor neked való, ha nem, nem.
Elvben hasonló valamennyire hozzá az AeroPress is, ami viszont papírszűrős, úgyhogy nemcsak teljesen zaccmentes, hanem az íze is lágyabb, és ha jól használod, emlékeztet a presszókávéra.
A French Press egy brew bar kávékészítési módszer. Az összes brew bar-os kávékészítési móddal készült kávé "hígabb" mint az espresso vagy a kotyogós kávé. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a kávékivonatok - beleèrtve a koffeinét is - mennyisège megegyezik, csak épp nem egy csészényi kávéban, hanem egy pohárnyi kávéban. Ízre is egészen más élményt nyújt egy French Press, mint egy kotyogós (Bialetti) kávé. Azt ajánlom, mielőtt vennél egyet, próbáld ki valahol, hogy egyáltalán ízlik-e ez a fajta kávé. Sokak ihatatlannak tartják, sokan pedig jobban szeretik az espressónál. Ez teljesen ízlés kérdése. Az előző hülyeséget írt, se a French Press, se az AeroPress nem "zaccos". Azért van mindkettő módszernél papírfilter is, hogy kiszűrje a kávéból a zaccot.
Forrás: Hivatásos barista.
Ha ennyiből azt feltételezted, hogy retardáltnak neveztelek, akkor kár bármit is válaszolnom, esetleg ezt is félreértenéd. No de mindegy is, megteszem.
A French Press valóban lazábban szűri meg a kávét mint mondjuk egy Hario V60 filter, vagy egy AeroPress. Azonban a tényt nem kell figyelmen kívül hagyni, hogy a French Press-hez durvábbra kell őrölni a kávét. Ha előre őrölt kávéval akarsz próbálkozni, valóban előfordulhat, hogy egy zaccos hulladékot kapsz végeredményül. Sokan nem tudják, de a friss őrlés legalább olyan fontos a kávékészítésben mint a friss alapanyagok használata bármilyen ételkészítésnél. Tehát durvább őrölés=könnyebben szűri meg a kávét a szűrő. A helyesen elkészített French Press nem lesz zaccos, mikroszemcsék fordulnak elő benne, ám azok az espressóban is előfordulnak, sőt mi több, a mikroszemcsék KELLENEK egy jó kávéba. Egyéb kérdés?
A french press esetén kis leegyszerűsítéssel úgy készíted a kávét, mintha teát főznél. Ki tudod próbálni otthon, hogy mileyn lenne a végeredmény, ha a kávét leöntöd felforrtalt, de már nem lobogó vízzel és papír szűrőn leszűröd, mikor kihűlt. (ettől más kévékészítési eljárások az alábbiakban különböznek:
kozyogósnál - vízgőz megy át a kávén, majd alakul vissza vízzé, mikor kijön a kotyogón
espresszónál - bizonyos nyomás alatt (idálisan 15 bar) préseli át a kávén a vizet
aeropressnél is létrejön nyomás, amit saját erőnkkel fejtünk ki
Brikka - ez egy átmenet a kotyogós és az espresso kévá között, mert egy nyomásvisszatartó szelepet szereltek rá, aminek következtében szintén kialakul túlnyomás)
Ha nem akarsz túl drága kávéfőzőt venni, meg annyira nem is vagy kísérletező alkat, akkor egyszerűen csak vegyél egy nagyobb kotyogót,azzal tényleg nem lehet melléfogni/a kávékészítés sem igényel különösebb techinkásságot hozzá. (én a Bialetti márkát preferálom.(Bialetti Mokát, ha előre őrölt kévához vennéd) Lehet, hogy drágább, mint általában a nagyobb áruházakban kapható kotyogósok, de tanúsíthatom, hogy jobb is lesz vele a végeredmény)
Én nem vagyok barista, csak kávé kedvelő, bocs, ha néhol esetleg pongyolán fogalmaztam.
* vagyis bocs, nem ha kihűlt, hanem ha állt egy picit.
off - Barista válaszolótól kérdezem, hogy milyen kávéra (márka, típus) esküszik Bialettihez, különösen Brikkához? Létezik-e igazán finom robusta? Én szeretem, hogy szép habot lehet vele készíteni, de igazán jót még nem sikerült innom. Az arabica finomabb számomra, viszont alig lesz habja.
Illy monoarabicáit meg szeretném kóstolni, szemezek velük egy ideje. Nem tudom, kóstoltad-e őket, melyiket érdemes?
Barista válaszoló jelen
1. Bevallom, sokat nem dolgoztam brikkával. Sötét pörkölésűt használnak hozzá sokan, de jó kávét lehet készíteni brikkával akkor is, ha világos pörkölésűt használunk. Mivel a brikka (illetve maga a Bialetti) nagyjából fél úton helyezkedik el az espresso és a brew bar között, elég engedékeny ilyen szempontból. 80-20 arányú arabika-robusta is jó hozzá, illetve 100% arabika is. Konkrét típust azért nem mondok, mert mindenkinek más ízlik. Ittam már olyan single origin-t is ami egyszerűen nem ízlett, hiába volt tökéletesen elkészítve profi felszereléssel. A Bialettinél, kifejezetten a brikkánál arra figyelj, hogy az alacsony nyomás és a magas hőfok miatt az őrlés közepesen finom legyen (espressóhoz képest durvább).
2. Létezik-e igazán finom robuszta? Természetesen létezik. Általánosan elterjedt tévhit, hogy az arabika a jó kávé, a robuszta pedig a rossz. Ez egyszerűen arra vezethető vissza, hogy az arabikát évszázadokkal korábban fedezték fel, így az az elterjedt. Valóban igaz, hogy a jó minőségű robuszta ritka, de ez is azért van, mert a jó minőségű arabikára nagyobb az igény, az előbb említett tévhit miatt, így több jó minőségű arabikát termesztenek, mint robusztát. A robuszta nagy része az arabika-robuszta keverékekbe kerül. Az arabika és a robuszta egyébként két külön növény, mintha az almát és a körtét hasonlítanánk össze. Röviden összefoglalva: VAN jó robuszta, csak ritka. Pl. Jáva-szigeti robuszták kíválóak.
Folytatás:
Illy MonoArabicából ajánlom az etiópot, nagyon finom kávékat készítettem már vele.
Illetve egy kis pontosítás az előző állításaidhoz:
Espresso technológiánál általában 15 Bar nyomást képesek a gépek kifejteni, de az ideális nyomás 9 Bar. Ezen a nyomáson dolgozik az összes espresso gép, valamiért ez a legmegfelelőbb nyomás az espressóhoz.
AeroPressnél a nyomás elhanyagolható mennyiségű, de valóban van egy kicsi. Az espressóval ellentétben az AeroPress nem egy zárt rendszer így a nyomás szabadon távozik.
Remélem segítettem!
Köszönöm! Majd utánanézek, hol lehet ilyen jáva szigetekit kapni. Kíváncsi vagyok, tényleg jó lenne már robustából is jót találni. (Tök durva, hogy 1-2 éve még agyoncukrozva, tejezve ittam én is, mint az emberek 90%-a a weiner extrát és társait. Most meg sznobnak tűnhetek, (aki ismer, tudja, hogy nem vagyok az)de már csak ha muszáj, akkor gyűröm le az ilyen fajta kávékat és a tej mennyisége már csak egy pici löttyintés és a cukrot meg kifejezetten feleslegesnek találom. Rájöttem, hogy ha jó az a kávé, akkor nem szükséges hozzá. off vége :))
Kérdező,én is remélem, hogy sikerült előrébb jutni a választásban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!