Szeretnék bodzaszörpöt késziteni, olyat, amit télen is fogyaszthatok! Mivel tartósitsam? Akinek van bevált receptje, kérem ossza meg velem!
Bármilyen üveg jó, befőttes, tormás, lekváros, gyümölcsleves, amit találsz, csak a kupakok legyenek épek (ha feszegetve voltak, vegyél újakat). Praktikusabb szűk szájúakat választani, azokból könnyebb önteni. Nagyon-nagyon alaposan mosd el az üvegeket és a kupakokat, ki is főzheted őket, vagy ha van mosogatógéped, mosd át őket abban nagyon forró vízben. Hagyd őket fejjel lefelé fordítva kiszáradni.
A fent említett mennyiségű cukrot forrald össze a vízzel (ízlés szerint tehetsz hozzá karikázott citromot vagy egy pici citromsavat), kicsit hagyd visszahűlni, közben bogártalanítsd a virágokat, tedd őket egy tálba, majd öntsd rájuk a szirupot, nyomkodd le őket, és tegyél rájuk egy tányért, ami beleillik a tálba és nem engedi felúszni a virágokat. Egy napig hagyd állni, nekem ez így bevált, mások akár egy hétig is áztatják, de azt hiszem, ők csak vízben, és áztatás után cukrozzák be.
Másnap pakold az üvegeket szorosan egymás mellé egy dobozba/lavórba/kosárba/nagy tálba, ami akad. Szűrd át a szirupot egy lábasba, forrald fel újra, és tölcsérrel adagold az üvegekbe, amiket rögtön zárj le. Az egészet bugyoláld be annyi takaróba, törölközőbe, amennyibe tudod, hogy minél lassabban hűljön ki, és hagyd békén egy-két napig. Akkor volt jó a dunsztolás, ha nem tudod benyomni a kupakok közepét. Ha marad néhány olyan, aminek be tudod nyomni, azokat fogyaszd el először, a többit tedd hűvös helyre, további teendőd nincs velük.
Nem vittem túlzásba a részletezést? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!