Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Szeretem a 100%os gyümölcsleve...

Szeretem a 100%os gyümölcsleveket. Igaz az, hogy a gyümölcscentrifugába nagyon sok gyümölcs kell? Inkább vegyem a drágább dobozost?

Figyelt kérdés

A hohes C elég drága, csak akciósan tudom venni. És mindig máshol akciós.


Igaz az, hogy rengetek gyümölcs kell a centrifugába?

Azt mondták inkább vegyem meg a dobozost még ha drágább is, mert jobban kijövök belőle!


Tapasztalat van valakinek?



2015. febr. 13. 14:54
1 2
 11/13 anonim válasza:
Drágább az otthon centrifugált gyümölcslé, de én úgy vagyok vele, hogy inkább iszok ebből kevesebbet.
2015. febr. 19. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim válasza:
83%
Ha az valóban igaz, hogy a narancslevekbe a narancs héját is beledarálják, akkor senkinek sem ajánlom a bolti narancslevek fogyasztását. A citrus félék héján, héjában olyan mértékű növényvédőszermaradványok vannak, hogy a teljes mértékben káros az egészségre. Nem hiába hangsúlyozzák a sütemény receptekben a bio citrom használatát, ha citromhéj kell bele....
2015. aug. 19. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 Ignis Subdialis ***** válasza:
90%

Itt van, hogy készül a narancslé a drágább Hohes-C-t is beleértve (vigyázz, elolvasod és lehet, hogy átszoksz a kólára): [link]

Meg jó ez a film is: [link]


Az eredeti kérdéshez visszatérve meg, hogy mennyi gyümölcs kell a centrifugába, az leginkább a gyümölcs és a gép minőségétől függ. A profi gépek képesek nagyon jól kinyerni a levet a gyümölcshúsból, az alsó kategóriásakkal (ideértve a Lidl/Aldi 3 éven át garanciás 12.000 Ft körüli gépeit is) meg kárba megy a gyümölcs és a lé nagy része, abba tehát jóval több gyümölcs kell, hogy értékelhető mennyiségű levet kapj.


De még így sem a gyümölcs mennyisége az, amitől az otthon készített gyümölcslé drágább, hanem a gép költsége. Az áram, a mosogatásra használt víz nagyjából elhanyagolható, de pl. ha veszel 20.000-ért egy jó minőségű (ennél csak drágábbak a jobbak) gépet, s mondjuk 1 évig facsarsz vele heti 2 liter gyümölcslevet, akkor literenként 20000/(2x52)=143 forinttal drágább a végterméked, s ehhez jön a gyümölcs ára. Tehát mondjuk mostani áron 200Ft/kg répával számolva ez 443 Ft/L répalé (az én gépemmel ~1,5kg répából jön ki ~1 L lé). Ez mondjuk annyira nem rettenet, nem? S ha két évig használod, akkor nyilván a fele, vagy ha több, mint két litert készítesz, akkor is kevesebbre jön ki.


A gyümölcstől úgy függ, hogy vannak olyan fajták amik több levet tartalmaznak, ezeket 'lé' előtaggal jelölik, pl. lékörte, léalma, de répából és narancsból is van olyan típus, ami "levesebb".


Biztos, hogy a dobozossal anyagilag jobban kijössz, de a kettő nem összevethető. Mintha tic-tac cukorkával szeretnél kilábalni a tüdőgyulladásból ahelyett, hogy beszednéd az gyógyszert.


Ha azért szeretnél 100%-os gyümölcslevet inni, mert szeretnéd a gyümölcs értékes összetevőit magadban tudni, akkor nyilván ne igyál olyat, amit tartósítottak - mert pl. hőkezeléssel már szépen kivégezték benne a hőérzékeny összetevőket.


Nem beszélve arról, hogy csinálsz egy vagon szemetet a dobozokkal. Mindet öblíteni, meg hajtogatni, meg a papírgyűjtőbe kidobni...


De ha mégis dobozost veszel, akkor meg a fenti cikkek értelmében nagyjából mindegy is, hogy milyet, olcsóbbat, vagy drágábbat, a technológia ugyanaz, csak a gyártó zsebébe fizetsz kevesebbet/többet.

2016. jan. 20. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!