Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Ha felrázok egy adott szénsava...

Ha felrázok egy adott szénsavas italt, akkor valóban elmegy belőle a szénsav?

Figyelt kérdés

Üdv!

Az lenne a kérdésem, ha egy üdítőt felrázok, és addíg ismétlem ezt amire már nem "sziszeg" és nem is buborékozik, akkor a szénsav megszűnik benne vagy attól még kémiailag megvan benne, csak már nem olyan formában, hogy az buborékokat hozzon létre?

Azért kérdezem, mert leálltam a szénsavas ásványvízzel, ez könnyű mert veszek menteset, de energiaitalban nem találok olyant ami szénsavmentes, és ennél gondoltam a felrázós módszert. A pattanások miatt álltam le és HASZNÁL, javában kevesebb pattanásom van, újak nem is jöttek ki már 1,5 hete.

Köszönöm előre is.

2014. júl. 1. 02:03
 1/3 anonim ***** válasza:
43%
Mivel egyensúlyi reakció keretein belül a széndioxid beoldódik a folyadékba természetesen kizárt, hogy ne legyen benne szénsav. Az energiaitalban egyébként foszforsav van, azt ki nem rázod belőle és jóval ártalmasabb.
2014. júl. 1. 05:25
 2/3 anonim ***** válasza:
81%

A buborék: szén-dioxid gáz.

A szénsav: annak vizes oldata, vegyület.

A szénsavas ital: akármi folyadék és szénsav elegye és ennek szén-dioxid keveréke.

Következik ebből: az elegyből a gáz rázással eltávolítható, míg az elegy egyes alkotói nem választható szét.

.

Röviden:

italodból rázással eltávolíthatod a szén-dioxid gázt (buborék), ám a szénsav marad.

2014. júl. 1. 07:51
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha vízben oldunk szén-dioxidot akkor kevés szénsav is keletkezik, ez a folyamat kétirányú, viszont ha kiengedjük a gázt akkor az egyik irányba leáll a folyamat, így a szénsav mind elbomlik. A foszforsav pedig nem ,,bubis'', sőt egyáltalán nem ártalmas (ésszerű mennyiséggel fogyasztva).
2014. júl. 3. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!