A Sencha zöld teát leöntés után mennyi idő múltán lehet újra leönteni?
A tea boltban ahol vettem 12 órát mondtak, de az szerintem kicsit túl sok ahogy nézegetem a neten.
Valamint az áztatásnál is mást mondanak.
A boltban 3 percet mondtak, a neten viszont Sencha zöld teára azt mondják, hogy max 2 perc, de inkább 1. Most akkor melyik a jobb?
Kicsit fura dolgokat mondtak neked, elég zizi így ez az egész.
Én annak idején, amikor sok időm volt teázni (és a távol-kelet egyes részein ez a bevett szokás) egy kisebb kannában leöntöttem a teát, majd néhány másodperc után át a csészébe úgy, hogy a tealeveleken ne maradjon már semmi. Megittam a teámat, amilyen gyorsan kedvem tartotta, majd újra leöntöttem, újra áttöltöttem a csészébe. Minden egyes leöntéskor egyre hosszabb ideig hagytam a teát kiázni, mivel nyilván egyre kevesebb "anyag" volt benne. Ezzel párhuzamosan egyébként az íze is változik, az első leöntésekkor jönnek ki a durvább ízek, a sokadik leöntésre pedig egyre selymesebb, lágyabb ízek kerülnek előtérbe.
Szóval a kérdésedre: nem tudom, minek kéne "pihentetni" a teát. Lehet, hogy kiszárad újra és formára olyan lesz, mint korábban, de ettől még nem lehet újra ugyanazt az erejű teát elkészíteni belőle. Egyébként is a teát azért tartjuk fémdobozban (vagy más, aromazáró tasakban), mert a szabad levegőn veszít az ízéből.
Természetesen a fenti dolgok a fekete teákkal nem működnek, csak a zöld, fehér, oolong teákkal.
A fenti módszer akkor jó, ha van hozzá megfelelő kannád (ezek az egykarú picur kannák a legjobbak, amiket szemérmetlenül sok pénzért lehet kapni a komolyabb teaboltokban - nem véletlenül) és persze időd, mivel egy 10-15 leöntéses szeánsz alapvetően egy óránál és minimum 1 teázópartnernél kezdődik, egyszerűen a tea mennyiségénél fogva. Meg ez nem is arról szól... :-)
Ha csak kevés (normál) időd van, akkor a többszöri leöntés eleve kérdéses. Ízesített zölddel mi meg szoktuk csinálni itthon, hogy este csinálok egy másfél literes teli kannát és ugyanazt a füvet reggel még egyszer leöntöm, de ezt azért is lehet megcsinálni, mert ízesítve van: ergo nem a natúr zöld ízek a dominánsak, kevésbé tud megkeseredni a tea (vagy csak nem vesszük észre :-) ?). Azzal szinte akármit meg lehet csinálni: amíg a leöntésnek van színe és íze, küldjed neki :-D
A natúr zöld más, vagy legalábbis nekem nagyobbak az igényeim vele szemben és ha lehet ezt mondani: a tiszteletem is az irányában. Nem szoktam nagy mennyiséget főzni belőle, max fél litert, amit meg is tudok inni és inkább azon nyomban még egy adagot csinálok, de nem engedem, hogy kihűlve kelljen inni. Órák elteltével nem öntöm le újra, kidobom. Van sok teás, akik az első leöntést meg sem isszák: gyakorlatilag az csak a tea "mosása", megszabadítás az erős ízektől.
Az áztatási idő a fentiek függvénye és persze a teáé: az átlagos, boltban kapható Senchát szerintem bőven elég 1,5-2 percig áztatni, ha csak egyszer öntöd le. Ha előtte "mostad", akkor kicsit hosszabbat is lehet hagyni. Minden további leöntésnek természetesen lehet hosszabb időt hagyni. Fél literes kannába ehhez elég 1-1,5 teáskanál tea.
A sokszori leöntés más szokott lenni, ott 1-2 csészényi adag fér csak a minikannába, ezért az első leöntésekre elég másodperceket hagyni és bátran mehet 1-2 teáskanál a kannába annak ellenére is, hogy milyen kevés vizet öntünk rá.
Kicsit csapongó voltam, de remélem, hogy tudtam segíteni. Ha kell még bármi, szívesen válaszolok :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!