Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Automata kávéfőzőknél hogy...

Automata kávéfőzőknél hogy van ez?

Figyelt kérdés

Van egy Krups automata kávéfőző.

Szemes kávét főz.

Lehet állítani a kávé erősségét, 1-2-3 mag, és a mennyiségét.

Ha főzök egy 1 magos 30ml-t, és egy 1 magos 60ml-t, az ugyanolyan erős lesz, vagy a 30ml erősebb?

Azaz az 1 mag erősség az egységnyi kávémennyiséget jelent? Ami a 30ml-be és a 60ml-be is ugyanannyi, ami által a több gyengébb lesz?

Vagy arányos, és a kevesebb és töb kávé is arányában ugyanannyi kávét tartalmaz?

nov. 28. 13:02
 1/5 anonim ***** válasza:
90%
Az 1 magos 30 ml kávé erősebb lesz, mint az 1 magos 60 ml. (Mert töményebb.) De koffein és aroma-anyagok mennyisége a 60 ml-ben lesz több, mert ugyanazt az őrölt kávé mennyiséget hosszabb ideig és több vízzel oldotta ki. Csak a több víz miatt a koncentráció alacsonyabb - de az össz mennyiség több.
nov. 28. 13:55
 2/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:
68%

Többféle Krups van, amelyikre te gondolsz, a kijelzőn megjelenő babszemek, az őrlő időzítését változtatja, ugyanakkor a Krupsnál van egy automatikus rendszer, ami a pogácsa vastagságát is igyekszik stabilizálni, néhány főzés után.

Több babszem, több őrleményt hány a főzőtérbe, vastagabb pogácsát céloz meg.

Ha az őrlést finomabbra állítod, ugyanannyi idő alatt kevésbé tölti meg a kamrát, azaz vékonyodik a pogácsa, amit a gép detektál a dugattyúsüllyedés alapján, ezért elkezdi növelni az őrölt mennyiséget.

Vízmennyiség kapcsán, a koffein általában már az elején kioldódik. Ha túl sok vizet engedsz át rajta, a minőség még romolhat is, mert több csersav, keserűanyag oldódik ki. Ezért is találták ki az eszpresszó kávét csak 23-30 ml mennyiségre.

Extrakciós görbe:

[link]

További ábrák, amelyik tetszik vagy érdekes:

[link]

nov. 28. 17:21
 3/5 anonim ***** válasza:

Jó lenne tudni, hogy mit ért a kérdező a kávé "erősségén". Én azt értem rajta, hogy mennyi koffein van benne. Sokan meg azt, hogy mennyire ihtatlanul keserű.

"Azaz az 1 mag erősség az egységnyi kávémennyiséget jelent? Ami a 30ml-be és a 60ml-be is ugyanannyi, ami által a több gyengébb lesz?"

Még ha a kávé mennyisége ugyanz is, akkor is, ahogy a fenti extrakciós ábrán látszik, ha több ideig ázik (ebben az esetben több víz folyik át rajta), akkor igaz, hogy a koffein nagy része az elején kioldódik, de azért még utána is oldódik ki valamennyi, ha nem is sok. Tehát a végeredmény az lesz, hogy a 60 ml kész kávében legalább annyi koffein lesz, ha nem több, mint a 30 ml-ben, így én azt mondanám, hogy a 60 ml is ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a 30 ml, mert gondolom ígyis-úgyis megiszod az egészet, nem öntöd ki a 60 ml felélt a lefolyóba. Ízre nyilvánvalóan más lesz.

dec. 11. 08:14
 4/5 A kérdező kommentje:

Jajj itt meg elfelejtettem megköszönni a már korábbi válaszokat.

Köszönöm mindhármat.

Tehát akkor ha a kávézás élményét szeretném, de minél kevesebb koffeinnel és csersavval, akkor ha jól értem, durva őrlésre kell állítani, és egy magos kevés vízzel főzött kávét kell készítenem.

(Az erősség alatt én is a koffeinre gondolok)

dec. 11. 10:08
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem sikerült értelmezned az ábrát. :(
dec. 18. 07:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!