Miért lesz savanyú a kávé?
Figyelt kérdés
A családban csak én kávézok, úgyhogy egyszerre mindig csak ilyen egyadagos kávékat szoktam főzni magamnak, de valahogy mindig ilyen kellemetlen, savanyú utóíze van. Ugyanebből a fajta kávéból főzünk a munkahelyen is egyszerre nagyobb mennyiséget, több főre, annak meg nincs. Mi okozza a különbséget?2024. jún. 17. 10:23
1/9 A kérdező kommentje:
Klasszik Szarvasi eszpresszó kávéfőző, ez kimaradt, ha számít valamit.
2024. jún. 17. 10:24
2/9 anonim 



válasza:





A túl sok csersavtól savanyú. Lehet, túl finomra van őrölve a kávé.
3/9 anonim 



válasza:





A kávéfőzés mögött elképesztő nagy tudomány van. Rengeteget számít a kávé maga, a pörkölés, az őrlés, a frissesség, a lefőzésben is hatalmas technikai különbségek vannak. A savasság, savanyú íz egyébként nem feltétlenül hiba a kávéban, sőt, persze más kérdés, ha túlzottan intenzív.
5/9 anonim 



válasza:





Ha savanyú, akkor alacsony a víz hőmérséklete, de egy szarvasi inkább szétforrázza, ami keserűvé teszi.
6/9 anonim 



válasza:





Az extrakció során, ha a víz túl gyorsan áramlik át a kávén, akkor az összes anyagnak nem lesz ideje átjutni a vízbe. Az eredmény egy savanyú ízű, savanyú jegyekkel rendelkező íz. Ha a kávébabot túl durvára őrlik, túl gyorsan engedi át a vizet, ami savanyú kávét eredményez
8/9 anonim 



válasza:





Nem lehet, hogy a számodra szokatlan savas ízt összetéveszted a savanyúval? Tipikusan világosabb pörkölésű kávéknál megjelenhet a kávé természetesen savas íze, bár ha inkább a savanyú felé tendál, akkor ahogy előttem is említették, az alulextraktálás lesz a gond (az alacsony hőmérséklet is okozhat ilyen problémát, de szarvasi kávéfőzőnél ez szinte képtelenség). Mivel csak egy adagnyi kávét főzöl le, ezért ugyanannyi idő alatt kevesebb aromát old ki a víz az őrleményből. Van még olyan dolog, amit máshogy csinálsz a kávéfőzés során a munkahelyedhez képest?
A másik probléma valóban a vízkő, vagy a víz minősége lehet, ami kihatással van a kávé ízére.
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2024. jún. 30. 13:13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!