Azt értem, hogy a sörbe hogy kerül szén-dioxid, de az ásványvízbe hogyan? Azt nem erjesztik...
Nagy nyomással. Minél nagyobb a nyomás egy folyadékban, annál több gázt lehet beleoldani. Ha csökken a nyomás, felszabadulnak a gázok.
Nagy nyomáson beleoldják a CO2-t a vízbe, lezárják, és a gáz benne marad. Ha kinyitod, felszabadul a gáz, és buborék formában látható lesz.
Lásd: keszon betegség. Mélyre merülő búvárok nagy nyomásnak teszik ki a testüket. A nagy nyomás miatt, megnő a vérben az oldott gázok mennyisége.
Ha túl hirtelen jönnek fel, és így túl hirtelen esik le a nyomás, a vérből felszabadulnak ezek a gázok, buborék formában, ami akár halált is okozhat.
De akár sima csapvízben is megfigyelheted a jelenséget. A vezetékes víz, nagy nyomás alatt van. Engedj ki a csapból jelentősebb mennyiségű vizet, egy lavórba, vagy vödörbe. És várj türelemmel. Az edény falán, idővel kis buborékok jelennek meg. Ezek a gázok végig a vízben voltak, de a hálózati nyomás miatt, oldott állapotban. Ha kiengeded egy edénybe, a nyomás lecsökken, a gázok felszabadulnak. Nyilván, nem olyan látványosan, mint egy szénsavas üdítőnél, de az elv ugyanez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!