Melyik az egészségesebb, sima, vagy a cukormentes kóla?
Pl.: Cocacola v. Cocacola Zero, Pepsi v. Pepsi Max?!
Egyik sem egeszseges ha tulzottan fogyasztod. Azonban mondjuk egy pohár kola nem egeszsegtelen.
Nyilvan amelyikben kevesebb a hozzaadott cukor az kevesbe egeszsegtelen.
2023. jan. 1. 01:43
Ha egy élelmiszeripari mérnök leírhatná őszintén mi is egy termék valójában, már nem dolgozna mérnökként :)
2023. jan. 1. 01:52
Nem élelmiszermérnök az illetékes a kérdésben, hanem dietetikus.
Különben nem kell annak lenni hozzá, hogy tudd, hogy a mértéktelen cukorbevitel rengeteg bajra hajlamosít; ezért ha nem bírsz elszakadni a Coca Colától, akkor a Light vagy a Zero a nyerő, a cukros ellenében.
2023. jan. 1. 02:57
A cukor természetes anyag.
Az édesítőszerek nem természetes anyagok.
Ergo a cukor egészségesebb mint a vegyi anyag.
Kivéve ha valaki cukorbeteg.
2023. jan. 1. 05:20
Élelmiszerminőségi mérnök vagyok. A cukor nem egészségtelen dolog, esetleg a mértéktelen fogyasztása az, ami. Csak sokan szeretik kikiáltani a fő gonostnak. Az aszpartám meg elég evidens, hogy nem egészseges
2023. jan. 1. 07:19
Mennyi édesítőszert is kell bevinni, hogy egészségtelen legyen mondjuk kóla formájában, mondjuk napi 100 litert? Az már vízből is sok. A cukor sem egészségtelen önmagában, de minimum hozzájárul az elhízáshoz (a kóla kb. 10%-a cukor!) és a fogaknak sem nagyon használ. Persze ki lehet öblíteni a szájat vízzel, de nem hiszem, hogy ez elterjedt gyakorlat lenne a fogmosáson kívül.
2023. jan. 1. 08:42
Ez olyan,mintha azt kellene eldönteni, hogy melyik jobb, ha a fürdőszoba ajtaját csapod rá a kezedre, vagy a konyha ablakát.
2023. jan. 1. 09:00
“ a fogaknak sem nagyon használ.”
Semmi baja nem lesz a fogadnak ennyi cukorfogyasztástól.
“ Mennyi édesítőszert is kell bevinni, hogy egészségtelen legyen mondjuk kóla formájában, mondjuk napi 100 litert? ”
Ez a számítás hasraütésszerűen jött? Mert lerí róla, hogy mindenfajta utánaolvasást nélkülöz
2023. jan. 1. 09:21
#8 Elismerem, tanulmányt nem tudok linkelni, de olvastam pár cikket, amikben viszonylag nagy mennyiséget írtak, persze nem kólából. Sem dietetikus, sem fogász nem vagyok, de a fogakkal kapcsolatos álláspontom fenntartom. Ha nem is 1-2 pohártól/üvegtől, de hosszú távon a sok (cukros) kóla szerintem a fogaknak is árt.
2023. jan. 1. 09:36
De nem a cukor miatt árt a kóla. Ugyanazt a hatást gyakorolja az aszpartámos zero kóla is
2023. jan. 1. 09:41
Kapcsolódó kérdések: