Kamillatea főzése?
Jó, ahogy én csinálom?
Elektromos vizforralóban felforralom a vizet, közben egy bögrébe teszek teafüvet (pl. kamillavirágzat). A felforrt vizet beleöntöm a bögrébe, várok pár percet. Egy másik bögrére rakok egy fém teaszűrőt, és ebbe a bögrébe beleöntöm az első bögre tartalmát. A teafű így benne marad a szűrőben.
Lehet, hogy kicsit macerás, de nincs teáskannám.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Teljesen jól csinálod.
A gyógynövényteákat vagy főzni kell (amik pl. gyökérből, kéregből, erős, fás részekből vannak), vagy forrázni (pl. a kamilla, más levelek, virágok), vagy áztatni, ha olyan hatóanyagaik vannak, amik hőérzékenyek (pl. csipkebogyót célszerű előző este kézmeleg vízbe áztatni, majd utána csak iható hőmérsékletig visszamelegíteni, mert a forrázásra a C vitamin jelentős része elbomlana).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Ok, köszi :)
Más jellegű kérdés: ha filteres teát csinálok, és ízesíteni is szeretném pl. mézzel, azt mikor kell? Valaki azt írta, hogy az ízesítést a filterrel együtt teszi a bögrébe, és ezekre önti a vizet, de én úgy tudom, a filter kivétele után érdemes ízesíteni a teát.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
nem a filter a lényeg... az tökmindegy
hanem a tea hőmérséklete
a méz hatóanyagainak egy része hőérzékeny. meg kell várni, míg a tea 60 fok alá hűl, de még inkább 40 fok körülre, és akkor marad érintetlen a méz hatóanyaga.
Nyilván nem kell a teát hőmérőzni... 40 fok az a hőmérséklet kb, amit a nyelved megégetése nélkül, kényelmesen meg tudsz inni, de azért egy "jó meleg tea"
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!