Vissza lehet élni a nonverbális jelekkel? Lehet tudni, ha manipulálnak ezáltal?
Többségüket alig ismerik, volt, hogy rákérdeztem valakinél, hogy miért zárkózott velem szemben, azt mondta, ő azzal a mozdulattal nem azt akarta kifejezni, tehát a tudatalatti nem is a valósághoz jelel? Én is volt, hogy szándékosan mást közvetítettem, vagy inkább: eltúloztam, tudatosan.
Ha valaki tudja és alkalmazza a nonverbális jeleket, mindenki ugyanúgy fogja fel tudat alatt?
Honnan tudom, ha manipulálnak, pl.bájolognak, hog, elérjék céljukat?
Nincsenek egyezményes jeleink, de sok helyen le van írva melyik testtartás, mimika mit jelenthet. Ezek a legtöbb embernél mégsem tudatosak, bár talán be lehet tanulni egy részüket.
Amiről te beszélsz az inkább a képmutatás, megjátszás, nem annyira tudat alatti dolog, inkább olyan mint a hazugság. Azt sem mindig tudhatod, hogy mikor hazudik valaki, ugyanúgy nem biztos hogy valaki aki kedves hozzád kedvel is téged. Van hogy ez egy-egy beszélgetésből nem derül ki, de valóban úgy van, hogy normál esetben egy átlagos hétköznapon semmi szüksége nincs arra senkinek, hogy ilyen eszközökkel manipuláljon másokat.
Általában nincs szükség, persze.
Igazából nekem sem hobbym az ilyesmi, csak egyszer nem volt kedvem egy előadáshoz, és az oktató mondta is a végén, hogy nagyon zavarta a zárt testhelyzetem, nagyon negatívan hatott rá. Kicsit duzzogtam, bevallom, tényleg nem volt kedvem, de kötelező volt, egyébként is csak zárt végtagokkal voltam hajlandó leülni , de azt éreztem, hogy ki is fogom tartani pozíciómat. (Csak azért írtam le, hogy nekem ez a legerősebb nonverbális rosszindulatom volt.)
Vannak, akik mosolyognak, bíztató arckifejezéseket használnak, aztán az ember megtudja, hogy nem ez az igazi véleményük.
Az én közelemben az emberek 90-99%-a egyáltalán nem használja tudatosan a nonverbális kommunikációt. Én is közéjük tartozom. Csak apróságokat szabályzok. Pl ha társaságban ülök, akkor igyekszem nyitott testtartást felvenni, mert ez engem is nyitottabbá tesz. De ennyi. Egyáltalán nem használom manipulálásra, és másoktól sem tapasztalom ezt. Akivelbilyen témáról beszélek, azok is eddig mind totális testbeszéd-analfabéták voltak. Tudatosan semmilyen jelet nem ismertek fel sem magukon, sem másokon. Úgymond ezt az ösztöneikre-tudatalattijukra hagyták.
Viszont így annak az 1-5%-nak jó esélye van rá, hogy felismerje azokat a helyzeteket, amikor nem illik össze a verbális és nonverbális kommunikáció, és helyesebb következtetéseket vonhat le az átlagembereknél (akik ugye csak érzékelik, hogy valami nem stimmel, de fogalmuk sincs mi az, ami max bizonytalanságot szül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!