Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Nektek is hányingert, undort...

Nektek is hányingert, undort okoz a “minőségi idő” nevű divatos műszó?

Figyelt kérdés

Talán az okostelefonokkal, azok állandó bambulása miatt jött be ez a műszó, ami szinte parancsolja, hogy tedd el a telefonodat most azonnal és figyelj a másikra, különben a harag kénköves tüze sújt le rád, mondván, ha én letettem a telefonomat, akkor neked se szabadjon telefonozni! Én a telefonomat, ha munka után hazaérek, leteszem a komódra, és csak akkor veszem a kezembe, ha telefonálni szeretnék. (Netezni van tablet, ha épp annak van ideje) Teljesen természetes, hogy családi étkezés, beszelgetés közben nincsen kezünkben a telefon, mert egyszerűen mindannyian így tartjuk helyesnek.

DE

Nem vagyok hajlandó a többi idejét az életemnek nem minőséginek nevezni, mert amikor egyedül vagyok, utazom, dolgozom, vagy éppen a telefonomat bambulom, azt is ugyanúgy élvezem, mint amikor társasági életet élek. Az egész életemet minőségi időnek érzem, és nem tűröm, hogy bárki elvárása irányítsa, hogy mikor, mit tehetek. Ezt kizárólag tudatosan a munkaidőmben engedem meg a pénzkeresés érdekében. De munkaidőn kívül én akarom eltenni magamtól a telefont, nem pedig külső kényszerre és magamtól, a saját döntésem alapján akarom megtisztelni figyelmemmel azokat, akikkel vagyok. Az önként adott figyelem úgy gondolom, értékesebb, mint a műszavakkal kierőszakolt figyelem. Nem vagyok hajlandó ezt az időt minősített szavakkal tömjénezni, mert az élet vagy egészében maga a minőség, vagy egészében el van fuserálva, és akkor semmilyen müszó nem menti meg. Ezért gyűlölöm ezt a műszót, mert nem tiszteli a másik szabadságát.

Kicsit hasonlít a “hurrá, péntek, hurrá hétvége” ünnepléshez, amikor az illető azt ünnepli, hogy az életének 5/7-ed része nem minőségi, csak az a két nap, csak a hétvége. Ez szomorú. Én eldobnám ezt a szót, és helyettesíteném azzal, hogy figyeljünk oda egymásra, saját elhatározásunkból. Kényszertől mentesen.

2019. márc. 24. 10:12
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
9-es: A definíció tetszik, az osztatlan figyelemmel egyetértek, és ezt nagyon fontosnak tartom az emberi kapcsolatok terén. Ebben köztünk vita nincsen. Fogadd el, hogy a “minőségi idő”-t ezentúl “önkéntes osztatlan figyelem”-nek hívjam, és a rend helyreáll bennem :)
2019. márc. 24. 10:47
 12/27 A kérdező kommentje:
Megállapítottam, hogy nem azzal van bajom, amit jelent a szó, hanem magát a szót tartom pontatlannak, szerencsétlennek. Ehhez a véleményemhez jogom van, nem ártok vele senkinek.
2019. márc. 24. 10:50
 13/27 anonim ***** válasza:
Nem.
2019. márc. 24. 10:53
 14/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2019. márc. 24. 10:53
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

# 4 vagyok.

Már értem, hogy konkrétan "mi a baj a szóval".

Másnak meg lehet hogy ez az új szó nem tetszene, kicsit sokfélék vagyunk. :-)

Engem egyébként különösen az zavar (és azért tartom jónak e szó figyelemfelhívó erejét), amikor az illető minden mást csinál, SMS-t ír, aztán "figyelek ám, közben mondjad nyugodtan" mondat után látszik, hogy ténylegesen ott sincs. Automatikus "igen"-ja" stb megállapítások vannak, de a témára csak tizedannyira figyel és csak "illemből" reagál semmitmondóan és így már nincs értelme.

2019. márc. 24. 11:06
 16/27 A kérdező kommentje:
15: már értem, hogy ha úgy ertelmezzük, a műszó önmagában nem tartalmaz kényszert, maximum a kontextus, amiben felbukkan. Már csak az zavar benne, hogy én az egyedül töltött időt is élvezem, azt is “minőséginek” szeretném nevezni, vagy semmire sem használnám a szót.
2019. márc. 24. 11:20
 17/27 A kérdező kommentje:
A “minőségi, másra fordított idő”-vel már kibékülnék.
2019. márc. 24. 11:22
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

Mégis akkor hogyan különböztetnéd meg a hasznos időt a haszontalantol?

Jobb igy, hogy el van nevezve.

Vagy amikor agyerekkel van egesznap az ember es abbol 10 percet jatszik csak vele. Akkor 24 orabol 10 perc volt a gyerekkel a valodi foglalkozas.

En ugy tudom gyermekvallalas kapcsan lett bevezetve.

Mert pl van aki ugy tölt el egy hetveget a gyerekevel hogy az a szobaban egyedul jatszik egesz nap es csak kajaval latják el,van aki meg beszelget is a gyerekke vagy kirandul stb. Mindket esetben a szulo a gyerekkel volt ugye térben a hetvegen de azert oriasi a kulonbseg hogy az az idő minosegi egyuttlevesvolt e.

Plusz ugye az elhidegult hazasparok. Alig beszelgetnek, egymas mellett élnek vegetalnak csak. Az sem minosegi ido.

Szerintem meg is kell kulonboztetni

2019. márc. 24. 11:34
 19/27 anonim ***** válasza:
Ha egocentrikusan nezzuk. Azaz pl az utazas ha neked az minosegi ido akkor az neked az. Sajat magad eseteben csak a sajat magaddal valo kontextusban masoknak tök mindegy hogy minosegi idodvan e
2019. márc. 24. 11:37
 20/27 A kérdező kommentje:
Nyelv által gondolkodunk. Ne engedjük, hogy bármilyen szó kirekessze a hasznosan, értelmesen, de egyedül töltött időnket a minőségi jelző alól. Ennyi.
2019. márc. 24. 11:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!