Szerintetek nem lenne jobb, ha az emberek, különböző tulajdonságok alapján jobban szét lennének válogatva, és elzárva egymástól? Nem lehetne így több kisebb, de sokkal működőképesebb társadalmat létrehozni?
Gondolok itt például mondjuk az intelligenciára. Néha annyira ostoba személyekkel lehet találkozni, hogy az embernek egyszerűen fizikailag fáj, hogy valaki hogy lehet ennyire tudatlan, ésszerűtlen, és még csak nem is zavarja, és halvány jelét se mutatja, hogy változtatni akarna ezen.
Vagy gondoljunk csak a liberálisok és konzervatívok közti erős különbségre...Vagy vallásosak, ateisták. Vagy más ilyesmi kritériumok alapján a hasonló embereket egybegyűjteni.
Persze ezt jól át kéne gondolni, és úgy kivitelezni, mert ez egy erős általánosítás, és egyes csoportok között lehetnek átfedések...
Viszont az így kapott kis közösségek között talán nagyobb lenne az összhang, kicsit békésebben tudnának eléldegélni egymás mellett, és az ember még idegbajt se kap a tőle nagyon eltérő emberektől. Mondjuk itt még az is hátrány, hogy így a közösségekből elveszne a sokszínűség, változatosság. Ha pedig valaki kilógna valamiben a többiek közül, az jobban látszana, még nyilvánvalóbb lenne, így még nagyobb lenne a kinézés, és kiközösítés...
Nem tudom, ez igazából csak egy h.lye gondolatmenet, ami megfordult a fejemben, azt se tudom, hogy érthető lett-e egyáltalán, de az lenne a kérdésem, hogy ebből kiindulva mi a véleményetek? Támogatnátok vagy elleneznétek, az emberek ilyen fajta szelektálását? Vagy igazából bármilyen szépen kifejtett véleményt szívesen fogadok. :D
Az értelmi szétválasztással kapcsolatban annyit még, hogy lehetetlen kivitelezni, hiszen nap mint nap találkozni kell másokkal. Én építőiparban dolgozom, ott együtt kell dolgozni mindenkinek. Meg kell érteni a mérnököt, tervezőt, és közben át kell adni az infót a szakmunkásnak, segédmunkásnak is. Plusz az egészet el kell magyarázni a tök laikus megrendelőnek.
Vagy hogy különíted el az értelmi szintet? Az ügyvédnek is szüksége van a takarítóra, aki rendben tartja a házát, hogy ne neki kelljen a WC-t, kádat sikálni esténként. Meg időnként a takarítónak is szüksége van egy jó ügyvédre.
Vagy nézzük pénzügyi alapon. Egy mérnök is dolgozhat éhbérért alkalmazottként, és lakhat albérletben panelban. Meg egy nem túl intelligens, de rafinált vállalkozó is kereshet 10 milliókat és lakhat a Rózsadombon. De személyesen is volt szerencsém olyan emberekhez, akik milliárdos házakat építenek, de olyan prosztó viselkedésük van mint egy segédmunkásnak.
Vagy vallásosság alapon miért kellene egyáltalán elválasztani bárkit? Teljesen jól megférnek egymás mellett, míg nem akarják egymásra erőltetni a szokásaikat. Legjobb barátaim vallásosak, templomba járnak, én meg az egészet hülyeségnek tartom, ettől függetlenül sosem dörgölöm az orruk alá, ahogy ők sem akartak soha téríteni. Így jól kijövünk 10+ éve.
Vagy én például alapból értelmetlennek tartom, amikor mindenképp politikai alapon akarnak valakit kategorizálni, hogy neked "kötelező" valaminek lenned. Ha nem jobboldali vagy akkor balos, ha egyik sem akkor meg libsi. Mintha nem lennének átmenetek.
Összességében...anyagi helyzet, intelligencia, vallási és politikai nézetek...mind mind olyan, ami fejlődik, változik az ember élete során. Pont hogy nem korlátozni kellene, hanem minél széleskörűbb látásmódot adni mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!