Ha valaki valami illetlen dolgot csinál mellettem, és én szóvá teszem, melyikünk a bunkóbb?
Aki a körmét rágta - még, ha tiszta is lett volna - illetlenül viselkedett. Nemcsak társaságban, de egymagunkban sem szokás körmöt rágni. Arra van a körömolló, vagy -csipesz.
Neked pedig nem kellett volna őt nézni, illetve el kellett volna menni előle (mellőle). Kettőtök közül azért én őt találom sokkal illetlenebbül viselkedőnek.
Ha ténylegesen zavaró egy illetlenség (mint a jelen eset is), akkor ennek a diszkrét szóvá tétele a legkevésbé sem bunkóság. Az ilyen rossz szokásokká berögzült tevékenységeket az emberek általában tudatalatt végzik, nincsenek vele tisztában, ezért ha jelzed neki, azzal segítesz a későbbi előfordulásának csökkentésében. A diszkréció azonban tényleg fontos szempont, igyekezzünk a legkevésbé megalázóan jelezni a problémát, lehetőleg úgy, hogy a közös társaitoknak ne jusson tudomására. (Az utólagos kibeszélés is ide vonatkozik.) Ha ez elkerülhetetlen a pillanatban, akkor tényleg halkan finoman, ahogy írtad is.
Ha a dolog amúgy egyáltalán nem zavaró, csak felsőbbrendűségi megfontolásból szól rá az ember valakire valami miatt, amit a többi ember jó eséllyel még csak észre sem vesz, vagy nem tehet róla, vagy a megítélése nem is egyhangúan rossz, az bunkóság (testi hiba/furcsaság, öltözködési ízlés, gesztikulálás módja, hangmagasság, hanglejtés, testtartás, stb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!