Miért baj, ha valaki nem dolgozik az egyetem mellett és nem spórol őrülten?
Nem dolgozok az egyetem mellett, mert nincsen rá szükségem. A szüleim szerencsére megtehetik, hogy támogassanak és minden költségemet (pl. albérlet, utazás, jegyzetek, kaja stb.) ők fedezik, amiért nagyon hálás is vagyok. Ami megmarad vagy ajándékba kapom (pl. szülinapra, karácsonyra) azt félretehetem és ebből költök hobbira, szórakozásra. Ha majd már lesz lehetőségem szakmailag hasznos munkát vállalni, akkor azzal már szívesen élnék, mert szerintem ez egy nagyon jó tapasztalat. Ugyanakkor jelenleg még nem tudnék és szívesebben töltöm az időmet tanulással, pihenéssel, mint diákmunkával.
Már eleve ez is szúrja egy-két ember szemét, mert "mi az, hogy nem dolgozol", "élősködő vagy", "lusta vagy", "büdös a munka" stb., stb., de az szintén zavarja őket, hogy nem kell mindenen őrülten spórolnom. Nem szórom a pénzt feleslegesen, nincsen semmi extra, luxus cuccom és nem is használok nem tudom milyen drága dolgokat, de nem kell mindenből a legolcsóbbat választanom. Ha megkívánok egy desszertet vagy egy különlegesebb sajtot, akkor meg tudom venni magamnak és rendelni is szoktam vagy beülök valahová ebédelni. Ha megtetszik egy ruha a boltban, akkor azt is meg tudom venni és nem okoz problémát pl. egy belépő/jegy megvásárlása sem. Én ezt nem tartom túlzásnak. Csomóan vannak, akik nálam sokkal jobb körülmények között élnek pl. lakást, autót is kaptak.
Tudom, hogy vannak olyanok, akiknek össze kell húzni a nadrágszíjat és minden forintot meg kell számolni. Tudom, hogy sokan vannak olyanok is, akik egyetem mellett dolgoznak, mert csak úgy tudnak összeszedni elég pénzt a megélhetésükhöz. Viszont én nem ilyen helyzetben vagyok és én ettől nem érzem magamat rosszabbnak vagy kevesebbnek. Soha egyetlen rossz szót sem szóltam rájuk, nem nézem le őket, nem bántom őket és semmi ilyesmi, ellenben én már többször kaptam csúnya megjegyzéseket, hogy "jajj mert neked mindened megvan", "alád rakják a szülők" és hasonlók.
Mert ha nekik szar, akkor legyen neked is az!
Szerintem nevetséges, hogy nem azért vagyunk felháborodva, mert emberhez nem méltó körülmények közt élünk a kollégiumokban (állítólag egy budapesti egyetemi kollégiumban TBC megbetegedés is előfordult...), meg nyolc óra munka mellett vagyunk kénytelenek tanulni és persze így csúszkálni jobbra-balra, hanem, mert mi az, hogy valaki ebből a mélytorkozásból kimarad... Vicc kategória.
Az lenne a normális szerintem, hogy elegendő számú, NORMÁLIS kollégiumi férőhely biztosított, és olyan összegű tanulmányi ösztöndíj, amit nem "sörpénz"-nek hívnak az egyetemisták. A mi szakunkon a legmagasabb az ösztöndíj azon az egyetemen, ahová én járok: 17.000 forint. Egy kollégiumi férőhelyért 10-15.000-t kell perkálni. Tehát ki lehet számolni, hogy jobban megéri elmenni dolgozni, és épp, hogy kettessel átcsúszni a vizsgán, mint hajtani a jó átlagért.
Mondjuk az irigyeidnek is megvan a maguk igazsága, ez az én nézőpontomból nyilvánvaló. Most nem rólad beszélek, hanem van ilyen ismerősöm: mikor felvették egy kamuegyetemre, akkor a szülei lakást vásároltak neki ebben a városban. Mindenét fizették, a szórakozását is. Huszonévesen még mindig zsebpénzt kapott, egyedül élt, kényelemben, nyugalomban tudott tanulni, nem kellett azon aggódnia, hogy következő hónapban miből fog fizetni, vagy üres tésztát ennie napokon keresztül. És hangoztatja, hogy ha ő tudott diplomát szerezni három év alatt, akkor bárki tud, akinek nem sikerült, az egy ostoba gyökér - na most erre én is csak azt tudom mondani, hogy B+, így azért sokkal könnyebb, hogy a pi*sád alá van tolva minden. Mondom még egyszer, nem feltételezem, hogy ilyen lennél, de ilyen is van, és ebben van igazságuk. Sokkal könnyebb úgy. Viszont ha közben nem nézel le másokat, akkor nehogy már szégyellned kelljen, hogy megengedhetik a szüleid, hogy kényelmes életet biztosítsanak neked, amikor ez lenne a normális.
Egy dolgozó egyetemista.
6-s vagyok.
Èn azt hiányolom, és a válaszaidból is azt látom, hogy nem igazán tudod(lehet mert soha nem volt rá lehetöséged), hogy mit jelent, ha dolgozol és a teljesítményedet megfizetik, hogy elismerésként kapsz érte pénzt. Hogy esetleg habár nehéz volt de a végén ott egy szép összeg azért amit csináltál.
Pl egy 6 éves gyerek mikor megtanulja, hogyan kell bekötni a cipöt onnantól kezdve büszkén maga teszi ezt, mert boldog attól, hogy valamit elért. Ez egy emberi cselekedet, hogy boldogok leszünk attól ha valamit elértünk. Pl a lányom mikor elkezdett menni, nem akarta, hogy a kezét fogjam mert iszonyat boldog és büszke volt(11 hósan), hogy már tudja és ezt egyedül akarja csinálni.
A megélhetés is így van. Ha valaki kap fizut az boldogság tötlti ell, hogy képes rá. Majd mikor a rezsit és a lakást is egyedül fizeti ki abban a hónapban az egy szuper érzés, hogy képes vagyok rá!!!
Volt már olyan, hogy bármilyen munkáért kaptál pénzt? Próbáld ki. Próbáld ki, hogy elmész a tescoba vagy a mekibe csak 1 Hónapra!!! èrzed meg milyen az amikor habár lehet közben egy rakás negatívumot élsz meg, de a végén kapsz érte pénzt. Mikor anyádnak veszel egy nagycsokor virágot de a te keresetedböl!!!!
Férjemnek van egy cége, és nem kéne dolgoznom. De azért kezdtem dolgozni, mert mikor a férjemnek ajándékot veszek, akkor azt saját pénzböl teszem.
Te mikor anyádnak ajándékot veszel igazából anyád veszi magának, csak te választod ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!