Úgy 10 évvel ezelőtt, a húszas éveim elején úgy viselkedtem, hogy joggal mondhatta rám bárki, hogy "k. Va". Néha úgy elfog a szégyenérzet és a bűntudat, hogy szinte rosszul vagyok. Csak pszichológus segíthet?
Ha visszatekintek, sok szempontból olyan, mintha nem is én lennék az az ember. Még ennyi idő távlatából is nagyon bánt a dolog, mert alapvetően egy kedves és érzékeny ember vagyok (ma már családanya is), és nem tudok azonosulni azzal, aki voltam. Nyilván a rendezetlen családi hátterem is hozzájarult ehhez az egészhez, de nem akarok mentegetőzni.
Mit tehetnék? Néha még rémálmaim is vannak emiatt. Köszönöm szépen a válaszokat.
A múlt elmúlt, a jövő még nem jött el, egyedüli lehetőség a jelen pillanat arra, hogy tégy valamit magadért.
Nekem a múlt elengedésében sokat segített a meditáció, mely letisztítja a tudatot.
Ha nem függünk mások véleményétől, ha belátjuk, hogy a szégyenérzet nem visz előrébb, akkor könnyebb.
Minden múlandó, én is, te is, az élethelyzetek is. A karma (itt nem kell ezoizére gondolni, egyszerű ok okozati összefüggésekre csak) is múlandó. Nem kell cipelni mindent magunkkal. Ami volt, az megtörtént, megváltoztani nem lehet a múltat, de lehet a jelenben egy helyes úton járó jövőt alapozni. Az ifjúkori kilengések miatt ne ostorozd magad különösen, ha már családod van és másképpen élsz.
Tehát ezt az önmarcangot engedd el, önszeretet-fejlesztés segítségével.
Figyeld ennek a számnak a mondanivalóját, főleg a refrént. Nagyon szeretem:
Hát ez tipikusan olyan dolog amin már nem tudsz változtatni.
Hiszen már megtörtént.
Igy kell elfogadni ahogy van.
Az a lényeg hogy megbántad és már nem lennél olyan.
Ne korbácsold magadat túl keményen miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!