Tényleg nagyon nem szeretik hallani és meg is vernének érte?
Gyerekkorom óta azt tanították a szüleim,hogy ha beszélgetek valahol valakivel vagy akárhol vagyok,és ha kissebbségről ejtünk pár szót a "cigány" szót nehogy meghallja egy cigány származású ember,mert megvernek érte,még akár meg is őlnek érte.
Azt,hogy ők cigányok egymásnak azt mondják,meg ők azt nagyon jól tudják,hogy ők cigányok az más,ha viszont egy magyar szájából meghallják akkor gáz van.
Csak azért kérdezem,mert ma a vonaton magyar emberek a vonaton helyet kerestek maguknak és olyan bátran hangosan mondták egymásnak,hogy "olyan kocsiba menjünk már,ahol nincsennek cigányok".
Állítólag a"cigány" szó nem szabálysértő szó,lehet használni,viszont,ha egy cigány ezt meghallja egy magyar szájából tényleg nagyon nagy baj lehet belőle?
Téged sért, ha magyarnak neveznek? :)
Egyébként ki szabad mondani, csak nagyon sokan negatív felhanggal mondják, rasszista vagy negatív szövegkörnyezetben, azon esetleg megsértődhet valaki.
Illetve ott van a "van rajta sapka - nincs rajta sapka" történet, hogy valakinek az a baj, ha romának hívod, valakinek az, ha cigánynak. Ha meg akarnak verni, találnak rá kifogást, hogy miért.
Hát a romáknak a “c*gány” kb olyan, mint amerikában a négereknél a “n*gger”.
Lekicsinylésnek érezhetik. Nekem is vannak roma ismerőseim, de soha nem hívtam sehogy őket, se romának, se c*gánynak, se semmi hasonlónak, mert úgy minek emeljem ki. Ha rákérdeznek arra, hogy vannak e kisebbségi ismerőseim, akkor megmondom, hogy ja, roma, de kb ennyibe merül ez ki. Szerintem a gond alapból abban van, hogy azt hiszik, megkülönböztetve vannak, bárhogy legyenek is hívva.
Hozzáteszem, egyetemen szociológián a c*gányokat a tanár ci*gánynak nevezi, és nem romakérdésnek mondja, hanem c*gánykérdésnek. Szerintem semelyikkel nincs baj, de nem tudom fehér európaiként ezt átérezni.
Ki kellett cenzúráznom vagy a n*gger vagy a c*gány szót, talán ez is jelenthet valamit...
Szlovákiában legalább annyira sértő a magyarozás, mint itt a cigányozás!
Szlovákok szitokszóként használják a "magyar"-t.
Nekem egy cigány (!!!) ismerősömnek, mikor a faterjával beszélgettem, kerülgettem a cigány szót, roma, kisebbségi stb... Erre ő azt mondta, hogy nyugodtan mondjam, hogy cigány, mert végülis az. Ha negatív értelemben használod, pl. tetves cigány, akkor nyilván meg rád haragudni, de szerintem inkább a tetves szó miatt, semmint a cigányért.
Különben fekete márciusban a következő mondat hangzott el, mikor a román rendőrök ellen vesztésre álltak a külhoni magyarok: "Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!". Tesi órán sem romakereket hánysz, és étteremben sem kisebbségi pecsenyét kérsz, szóval szerintem a cigány szó önmagában nem hordoz negatív tartalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!