Miért izgulok, ha szóhoz jutok?
Észre vettem magamon , hogy izgulok , ha beszélnem kell. Bele zavarodok egy egyszerű mondatba is , nem beszélve egy összetett mondatról. Anya előtt se tudom normálisan kifejezni magam. Csak megkérdi , hogy milyen volt a napom ? Én erre annyit tudok értelmesen mondani , hogy jó volt. Bele mélyülnék a mondani valóba akkor abból csak dadogás lenne és egy szót akár 3x megkéne ismételnem , hogy értelmes legyen.
Tesómmal se tudok folyékonyan izgalom mentesen beszélni , de még a barátommal se tudok beszélni. Idegesít , zavarban vagyok , ha többen rám néznek és azt várják , hogy mit akarok mondani. De , ha nem rám figyelnek az viszont nekem esik rosszul. Mondok valamit és neki nem figyel a mondani valómra.
Régebben "tudtam" beszélni. Kb 2 hónapja vettem észre , hogy egy egyszerű mondatott nehezen , de folyékonyan elmondok. De ha már egy mondat összetett vagy nekem kéne megfogalmazni , hogy ma mit csináltam az nem menne. Nagyon zavar.
Olvasni is olvasok , mert állítólag segít a szókincsem fejlesztésében. Semmit nem használt.
Mit tudok ez ellen tenni ?

Ez a szociális fóbia egyik első tünete,ami a lámpaláz.
Ha rád koncentrálódik a figyelem,félsz attól,hogy elrontod a mondanivalódat,és gyakorlatilag az ebből kialakult pánik miatt leszel zavarban,ami miatt nem tudsz beszélni rendesen.
Ez a kezdet,ami sok kis kudarcot okoz,ezekből alakul ki a rossz pszichés működés,ami sajnos rosszabbodhat.
A zavarral járó pánikok vezethetnek el évek alatt a szociális fóbiához,ami az emberekkel való kommunikációtól való félelem,ez főleg beszédkapcsolatokra jellemző,de sok esetben telefonon való beszélgetésre is kiterjedhet.
Van olyan szociális fóbiás,aki már egy boltba sem mer bemenni vásárolni,mert pl. a pénztárnál kapcsolatba kerülhet emberrel,ahol remegni,félni kezdhet.
Odáig is elfajulhat a betegség,hogy otthonról sem mer az illető elmenni,annyira fél az emberektől.
Szóval ezt nagyon komolyan kell venned,és azonnal jelezned kell a háziorvosodnak,aki majd beutal a megfelelő orvoshoz.
Nagyon rossz életed lehet,ha nem kezelteted ezt a kezdődő problémát,hidd el!!!
Én benne vagyok,saját tapasztalatból írok.
49F
Köszönöm!
Nem túl biztató. 2 hónapja tapasztalom, de nekem csak szóban jelentkezet. Sajnos akárkivel kell beszélnem félek és izgulok ezért egy értelmesebb összetett mondatott nem tudok elmondani csak 3-4 akár 5x próbálkozás után jön össze.
Orvoshoz nem nagyon szeretnék járni.
Tudsz valami házi praktikát ?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!