Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Kinek milyen tapasztalata van...

Kinek milyen tapasztalata van Pozsonnyal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2017. nov. 8. 11:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
30km-re lakom Pozsonytól, MO-on. Régebben átjártunk vásárolni , mert minden olcsóbb volt, most ők járnak ide , még házakat is itt vesznek, Rajkára(MO) már évek óta kijár a pozsonyi BKV busz , külön szlovák lakópark épült ebben a magyar faluban.... Soha , semmi konfliktusunk nem volt. Sok helyen értik a magyart és a németet is, de inkább angolul szeretnek kommunikálni. Sokat fejlődött az utóbbi 10-15 évben a 120-as Skodákból, Favoritokból pár év alatt újszerű Mercik, BMW-k, Passatok, Octáviák lettek Suzukit, Opelt alig látni. Rengeteg az építkezés van már minden van modern irodaházas rész is, bevásárló központok, lakóparkok. A panelos részt (SK Bronx) is csinosítgatják. Az éttermek drágábbak, mint itthon, a gyorsbüfékben kb. azonosak az árak az itthoniakkal. 1 nap alatt kényelmesen meg lehet nézni minden látványosságot, kb. olyan és akkora a belváros , mint Győrben vagy Szegeden.
2017. nov. 9. 08:08
 12/21 A kérdező kommentje:
Azt hallottam, hogy sok pozsonyi vett házat Rajkán. Mostanában meg azt is hallani , hogy egyre több rajkai magyar jár ki Pozsonyba dolgozni.
2017. nov. 9. 10:01
 13/21 anonim ***** válasza:
Rajkán minden második autó szlovák rendszámú, de a rajkaiak inkább Ausztriába járnak, már aki dolgozik, mert az is csak pár km. viszont sok magyar vállalkozó főleg az építők dolgoznak Pozsonyban is . Nagyon elhúztak a szlovákok tőlünk, de ők azt mondják, hogy kelet Szlovákia egy teljesen más világ olyasmi, mint MO elmaradottabb részei.
2017. nov. 9. 15:23
 14/21 anonim válasza:
Kelet-Szlovákia olyan mint Borsod megye. Pozsonyt és térségét mondják gazdaságilag fejlettnek illetve nagy ütembe fejlődőnek gazdaságilag.
2017. nov. 9. 16:04
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
2 anyanyelvű szlovák-magyarok? Az meg mi a fene? A "szláv akcentus" az magyar nyelvjárás. Én pl.palóc vagyok, de Magyarorszávon rendszeresen megkapom, hogy szlovákos a kiejtésem. Ettől legszívesebben falnak rohannék. Két anyanyelvünk sincs azért, mert más ország állampolgárai vagyunk.
2017. nov. 9. 23:29
 16/21 anonim ***** válasza:
Elég sok ember született magyar-szlovák vegyes házasságból. Azok természetszerűen kétnyelvűk, és gyakran azt mondják saját magukról, hogy Ők szlovák-magyarok. Illetve sok felvidéki magyar a mindennapi beszédben, akár egy mondaton belül is használ magyar és szlovák szavakat is. A Csallóközben több településen is hallottam. A magyar szavakat is kissé furcsán ejtik. Még Dunaszerdahelyen is a hogy helyett azt mondják hod.
2017. nov. 10. 08:50
 17/21 anonim ***** válasza:
"A felmérés szerint a pozsonyiak 99%-a beszél szlovákul, 64%-a angolul, 41%-a németül, ugyancsak 41% tud oroszul, 13% magyarul és 14% más nyelven. Figyelemre méltó, hogy a magyar nemzetiséget megadott 3%-nál jóval nagyobb a magyarul is beszélők aránya (13%)" Forrás: [link]
2017. nov. 10. 16:13
 18/21 anonim ***** válasza:
nem nagy durranás. a folyópart dombos oldala nagyon szép a családi házakkal, még lentről nézve is szép, de amúgy inkább csak mint Győr
2017. nov. 19. 13:53
 19/21 anonim ***** válasza:
Tényleg Budapest 2. Ott is vannak emberek, hajléktalanok akik cigit kérnek, épületek stb. Nem tapasztaltam semmilyen negatív dolgot, bár én angolul kommunikáltam. Kedvesek voltak mindenhol.
2017. dec. 12. 11:38
 20/21 anonim ***** válasza:

Ha még aktuális a kérdés...én kétszer voltam Pozsonyban.Egyik alkalommal se tapasztaltam hátrányt,mert magyar lettem volna,senki nem köpködött le az utcán. Vendéglátóhelyen nyilván angolul kommunikáltam,pincér meg kedves volt. Fagyis amikor meghalotta hogy magyarul beszélek tesómmal,mondta hogy magyarul is lehet kérni..szóval ennyit a nagy magyarellenségről.

Amúgy a város szépen rendben van tartva. Nincs az nagy zsúfoltság,mocsok mint Pesten. Az utcák tiszták,1-2 cigicsikket láttam ha elvétve.Lakótelep(Petrzalka) szépen felújított ,bicikliút,gyógyszertárak,orvosi rendelők,bevásárlóhelyek,tisztaság jellemzi.

Látnivalókban valóban nincs annyi mint Pesten,de nem is akkora a város. A várat,várkertet, és onnan a kilátást érdemes megnézni.Ezen kivűl a főtér és környéke ami fontos látnivalókban.

Én éltem Pesten és összehasonlítva számomra Pozsony sokkal élhetőbb város lenne.

2018. aug. 19. 12:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!