Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Ti igazat adtok Spartacusnak?

Ti igazat adtok Spartacusnak?

Figyelt kérdés
Szerintetek igaza volt ?
2017. febr. 12. 19:54
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Mint fentebb írtam, ugyanúgy rabszolga volt, nem volt emberként számon tartva abban a római társadalomban. Csak éppen nem az volt a feladata, hogy minden nap kimenjen és küzdjön, hanem a gladiátoroknak tartott fegyverforgatási gyakorlatokat.

Egyébként is, a Spartacus-felkelésben részt vevő rabszolgák 90%-a az nem gladiátor volt, csak a "keménymag" állt gladiátorokból, akik kitörtek Capuából. A többi, több ezer rabszolga az mindenféle munkát végzett, bányásztól a zenészig, és ki jobb, ki rosszabb sorsban élt. Spartacus hozzájuk képest még mindig rossz sorban volt. A lényeg, hogy a rabszolga nem volt emberszámba véve, és ezért lázadtak fel, hogy elmenekülhessenek abból a rabszolgatartó társadalomból a saját szülőföldjükre, ahol szabadok voltak...

2017. febr. 13. 23:05
 12/22 A kérdező kommentje:

Érdekes, én sehol nem találok ilyet hogy kiképző volt!

Nem inkább Oenomaus volt a kiképző ? Spartacusra csak azt írják hogy gladiátor volt. Amúgy igen, voltak vagy 120 ezren, de abból legalább 60 ezer nő, gyerek, vagy öreg volt. A másik fele a seregnek, akik harcoltak meg szerintem félig-meddig munkásokból ált. Szóval igazi gladiátor nem volt több 10-20 ezernél.

De amúgy létrehoztak a rabszolga seregen belül egy elit egységet, akik gladiátorok, katonák, vagy harcban jártas emberek voltak.

2017. febr. 14. 17:19
 13/22 anonim ***** válasza:
Oenomaus a sorozatban volt kiképző, nem biztos, hogy a valóságban is így történt. De tény, ilyen információt én se találtam sehol, hogy Spartacus kiképző lett volna, kíváncsi lennék, honnan van.
2017. febr. 14. 17:43
 14/22 A kérdező kommentje:
Crixus is csak gladiátor volt.
2017. febr. 14. 17:53
 15/22 anonim ***** válasza:

"A legnevehetesebb gladiátorlázadás Capuában egy Cn. Cornelius Lentulus Batiatus nevű vállalkozónak gladiátoriképző kaszárnyájában tört kivalamikor Kr. e. 74 őszén vagy inkább 73 tavaszán. A felkelők élén egy Spartacus nevű thrák származású vívómester állt. Spartacus korábban római zsoldban harcolt, majd megszökött, s elfogatása után adták el gladiátornak. Az antik szerzők (Sallustius, Plutarchos) által is elismert kivételes testi ereje, ügyessége, bátorsága és intelligenciája révén lett sorstársainak oktatója."

Ferenczy-Maróti-Hahn: Az ókori Róma története. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 192.

2017. febr. 14. 23:53
 16/22 anonim ***** válasza:

*gladiátorkiképző (elírtam ezt a szót az első mondatban)

A lényeg, hogy annak a bizonyos római vállalkozónak a gladiátorkiképző iskolájában volt Spartacus oktató, aki a gladiátorokat edzette a harcra. Amikor eladták rabszolgának, ő is gladiátor volt, de később oktató lett.

2017. febr. 14. 23:55
 17/22 A kérdező kommentje:
De attól hogy segített a többinek még vállalhatott harcokat. Csak kevesebbszer.
2017. febr. 15. 17:35
 18/22 anonim ***** válasza:
Nem tudom mit láttál az amerikai filmekben, de ez a valóságban nem így működött.
2017. febr. 15. 23:28
 19/22 A kérdező kommentje:
De azért mert egy tankönyvben ezt írták nem biztos hogy igaz, hisz máshol nincs is leírva! Meg alapból a tankönyvek értelme . .
2017. febr. 16. 16:11
 20/22 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de az a te dolgod, hogy mit akarsz HINNI Spartacusról, és az egy másik dolog, hogy a történettudomány mit állít róla.

A könyv szerzői egyébként, amiből idéztem, nemzetközi hírű ókorászok, azon belül Róma-szakértők a Szegedi Tudományegyetemen. Már ne is haragudj, de majd pont te fogod megmondani itt a tutit, mert láttál a témában egy filmet? Nem beszélve arról, hogy az idézett szövegben ókori szerzőkre is van hivatkozás, azaz már az ókorban is írtak Spartacursól, és azok a szerzők is, mint kiképzőről írnak róla. Tetszik vagy nem tetszik, ez van.

2017. febr. 16. 17:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!