Ti igazat adtok Spartacusnak?
Mint fentebb írtam, ugyanúgy rabszolga volt, nem volt emberként számon tartva abban a római társadalomban. Csak éppen nem az volt a feladata, hogy minden nap kimenjen és küzdjön, hanem a gladiátoroknak tartott fegyverforgatási gyakorlatokat.
Egyébként is, a Spartacus-felkelésben részt vevő rabszolgák 90%-a az nem gladiátor volt, csak a "keménymag" állt gladiátorokból, akik kitörtek Capuából. A többi, több ezer rabszolga az mindenféle munkát végzett, bányásztól a zenészig, és ki jobb, ki rosszabb sorsban élt. Spartacus hozzájuk képest még mindig rossz sorban volt. A lényeg, hogy a rabszolga nem volt emberszámba véve, és ezért lázadtak fel, hogy elmenekülhessenek abból a rabszolgatartó társadalomból a saját szülőföldjükre, ahol szabadok voltak...
Érdekes, én sehol nem találok ilyet hogy kiképző volt!
Nem inkább Oenomaus volt a kiképző ? Spartacusra csak azt írják hogy gladiátor volt. Amúgy igen, voltak vagy 120 ezren, de abból legalább 60 ezer nő, gyerek, vagy öreg volt. A másik fele a seregnek, akik harcoltak meg szerintem félig-meddig munkásokból ált. Szóval igazi gladiátor nem volt több 10-20 ezernél.
De amúgy létrehoztak a rabszolga seregen belül egy elit egységet, akik gladiátorok, katonák, vagy harcban jártas emberek voltak.
"A legnevehetesebb gladiátorlázadás Capuában egy Cn. Cornelius Lentulus Batiatus nevű vállalkozónak gladiátoriképző kaszárnyájában tört kivalamikor Kr. e. 74 őszén vagy inkább 73 tavaszán. A felkelők élén egy Spartacus nevű thrák származású vívómester állt. Spartacus korábban római zsoldban harcolt, majd megszökött, s elfogatása után adták el gladiátornak. Az antik szerzők (Sallustius, Plutarchos) által is elismert kivételes testi ereje, ügyessége, bátorsága és intelligenciája révén lett sorstársainak oktatója."
Ferenczy-Maróti-Hahn: Az ókori Róma története. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 192.
*gladiátorkiképző (elírtam ezt a szót az első mondatban)
A lényeg, hogy annak a bizonyos római vállalkozónak a gladiátorkiképző iskolájában volt Spartacus oktató, aki a gladiátorokat edzette a harcra. Amikor eladták rabszolgának, ő is gladiátor volt, de később oktató lett.
Ne haragudj, de az a te dolgod, hogy mit akarsz HINNI Spartacusról, és az egy másik dolog, hogy a történettudomány mit állít róla.
A könyv szerzői egyébként, amiből idéztem, nemzetközi hírű ókorászok, azon belül Róma-szakértők a Szegedi Tudományegyetemen. Már ne is haragudj, de majd pont te fogod megmondani itt a tutit, mert láttál a témában egy filmet? Nem beszélve arról, hogy az idézett szövegben ókori szerzőkre is van hivatkozás, azaz már az ókorban is írtak Spartacursól, és azok a szerzők is, mint kiképzőről írnak róla. Tetszik vagy nem tetszik, ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!