Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Hogyan lehetne "jelenlétem"?

Hogyan lehetne "jelenlétem"?

Figyelt kérdés

26 éves nő vagyok, még tavasszal mondta nekem az egyik munkatársam, hogy vannak emberek akik kitöltik a rendelkezésre álló teret, szóval van jelenlégtük, míg mások olyanok, mintha ott se lennének, én szerinte meg ilyen vagyok. Ez szíven ütött mert úgy gondolom minden ellenére igaza van. A minden ellenére alatt ezt értem: van aki kedvel, van aki nem, ez természetes ( amúgy ez a kollégám nem annyira, de ez mellékes)

Akik kedvelnek, azok szerint közvetlen, érdeklődő és nyitot vagyok. Én is ilyennek gondolom magam. Oda merek menni emberekhez, kérdezni, érdeklődni. A hiba ott van, és én is érzem, hogy valahogy mindig feszült leszek beszélgetés közben. Vagy ha nem is mindig, de az esetek 99%ában ( talán csak a legjobb barátnőm, aki előtt ez nincs) valahogy olyan érzés, mitha egyre kisebb lenék, szédülni kezdek, vagy elharapom a nyelvem, esetleg attól félek kifolyik a nyálam...( tudom, furcsa, de már ez is megtörtént)...szóval annak ellenére, hogy nyitot vagok, mégis a szorongó, félszeg, (esetleg kissé antiszoc isÖ csaj képét közvetítem. Pedig tudom, hogy én egy értékes nő vagyok ( tényleg annak gondolom magam), de mégis mást közvetítek.

Mit tehetnék?

2015. okt. 22. 19:05
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Szerintem szociális fóbiád van – nekem is volt, azért merem ezt mondani.

Ismerős, amiket leírsz, én sem tudtam mások jelenlétében önmagamat adni, és sokszor arra vágytam, bár látnának a többiek akkor, amikor felszabadult vagyok, mert biztos, hogy másként vélekednének rólam. Velem is megesett, hogy valamilyen társas összejövetel után emlékezetből felidézték, hogy ki volt ott, és rám azt mondták, hogy nem is voltam jelen, pont, mint amiről Te is írsz.

Amikor másokkal beszélgettem, valahogy mindig magamat figyeltem, hogy úgy viselkedem-e, ahogy az a másiknak szimpatikus, vagy nem fogok-e olyasmit mondani, ami félreérthető vagy nem oda illő, ezért a folyamatos, túlzott önkontroll miatt nem tudtam elengedni magam annyira, hogy elterelődjön magamról ez a saját magamat gúzsba kötő figyelem, és teljesen a másik ember személyisége kössön le, bár nem hiszem, hogy ha tudatosan csak a másikra figyeltem volna, akkor ez automatikusan elmúlt volna, mert nálam ez már nagyon berögződött fóbia volt.

Az utcán állandóan rohantam, mert nehezen viseltem, ha valaki szembejött velem, és netán rám nézett, a buszozás, metrózás kész rémálom volt, ilyenkor kivert a víz, és már amiatt is kínosan éreztem magam, hogy az izzadság átüt a ruhámon. Az emberek furcsállkodva méregettek, mire én még jobban szorongtam. Ilyenkor olyan érzésem volt, mintha egy merev maszk tapadt volna az arcomra, amit nem tudok megmozdítani az arcizmaimmal. Se enni, se írni nem tudtam mások jelenlétében, és sokszor csuklott el a hangom az izgatottságtól, és éreztem azt a furcsa szédülést, amit Te is említettél.

Én sajnos olyan sokáig nem kerültem olyan dokihoz, aki tudott volna segíteni, csak jóval később, amikor már depresszióba fordult a dolog találtam egy olyan pszichiátert (TB alapon), aki több évig tartó gyógyszeres kezeléssel és terápiával végül megszabadított ettől a béklyótól. A terápia abból állt, hogy össze kellett írnom "félelmetességi" sorrendben, hogy mi az, amitől szorongok, és hétről hétre a legkevésbé zavaróval kezdve folyamatosan szoktatnom kellett magam hozzájuk – ez az én esetemben gyógyszerek nélkül elképzelhetetlen lett volna, mert nélkülük nem tudtam volna sorra leküzdeni az „akadályokat”.

Sok emberben vagy idegenkedés a gyógyszerekkel szemben, amit megértek, de én úgy voltam vele, hogy minden milyen úton, de valahogy ki akarok mászni a dologból, különben anélkül múlik el az életem, hogy érezném, hogy élek.

Ha még nem tartod olyan súlyosnak a helyzetedet, hogy szakemberhez fordulj, vagy nem kívánsz gyógyszert szedni, van egy könyv, aminek a segítségével megpróbálkozhatsz az „öngyógyítással” is, (én akkor szereztem róla tudomást, amikor már nem volt rá szükségem, így nem olvastam el, és nem „csináltam végig”, de nagyon hasznosnak tűnik):

Reneau Z. Peurifoy:

Szorongás, fóbiák, pánik - Hogyan legyünk úrrá félelmünkön?

Az alábbi linknél olvashatsz is róla, de az oldalon is érdemes szétnézni.

[link]

Remélem, sikerülni fog.

Egyébként ne keverd az antiszociális és aszociális kifejezéseket, mert jelen esetben az aszociális az érvényes:

[link]

2015. okt. 26. 15:33
 12/12 anonim ***** válasza:
Nem az segít megoldani a problémádat, ha elolvasol egy könyvet, ami segít önazonossá és így a lehető legstabilabbá válni, hanem ha önazonossá válsz, így leszel te a fix pont mások életében. Nevezheted kisugárzásnak vagy jelenlétnek. Nem csinálnod kell (már megint) valamit, hanem vissza kellene faragnod magadat azzá, ami tényleg vagy.
2015. okt. 31. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!