Jövőre az orvosira szeretnék járni. Nem igazán állok jól anyagilag, így az orvosi egyetem mellett elmennék dolgozni. Meg lehet oldani ezt úgy, h mellette az orvosira fogok járni?
Nem nagyon megy. Max kis mellékesnek heti pár órában alig pénzért elmehetsz, mert a jobban fizető munkáknál napi 2-3-4 nap ráérést kérnek. Na, olyan orvosin nincs, ha át akarsz menni a tárgyakból (eleve a legtöbb tárgy teljesítése bejáráshoz kötött).
Tény, hogy sokat lehet spórolni a jegyzeteken, de van, amit egyszerűen tényleg muszáj megvenni. Sobotta kell, és nem olcsó. Sok könyvtárban nincs is kölcsönözhető példány. Az egyéb könyvek közül is van sok, ami napi szinten kell - ehhez képest a tankönyveket például Szegeden 4 hétre hozhatod ki és nem hosszabbíthatod, de máshol sem adják ki több hónapra. Órai jegyzet? Aki ezt írta, az vagy nem járt egyetemre, vagy valami nagyon más jellegű szakra. Az semmire nem elég önmagában. Persze be lehet ülni a könyvtárba tanulni, de van, ami gyakrabban kell, akár órán is, és szintén drága, a fénymásolt saláta könyveket pedig nem nézik jó szemmel. Sokat spórolhatsz, ha használtad szerzed be.
De olyan munka se sok van, ahol elnézik, hogy "bocs, most zh/vizsga miatt pár napig nem jönnék". Vagy már most tegyél félre rá, vagy vegyél fel diákhitelt, és próbálkozz minél jobb eredményeket elérni, és jó ösztöndíjakat kapni.
A lepontozást nem kifejezetten értem itt jelenleg, de mindegy.
A Sobotta tényleg 42000 ft, kedvezménnyel is van vagy 37000... De ki mondta, hogy Sobotta kell? A Szentágothai atlasz kb fele ennyibe kerül. Antikváriumban a régebbi kiadásokat meg lehet találni olyan 15000-ért. Nekem is onnan van. És használható, lehet belőle tanulni. Fényképes atlasz van könyvtárban, ki lehet venni. Az Sh-atlasz fenn van neten. Egyik barátnőmnek meg egy eredeti könyve sincsen, fénymásoltatta őket. Atlaszt meg kölcsönzött vagy kölcsön kért felsőbbévestől. És dolgozott egyetem mellett. A jegyei pedig nem rosszak. Kap ösztöndíjat, úgyhogy a jobb 50%-ban benne van. Azt nem tudom, mennyire nem áll jól anyagilag a kérdező, de könnyebb, alkalmi munkákat simán lehet vállalni egyetem mellett, csak az időbeosztást kell jól elintézni. Persze másodévben nehézkesebb, de van, aki azt is megoldja.
Nekem van évfolyamtársam, egyetem mellett segédápoló, kb. 40e Ft-ot keres úgy, hogy 2-3 éjjeli műszakot vállal hetente. Emellett átlagos tanuló, tehát nem bukdácsol. Plusz önkéntes klinikai munkára is jár, csak mert jó:)
Amúgy épp az előbb írtam le, hogy lehet ügyesen spórolni, engem sem vetett fel a pénz.
Mivel ma már eléggé elterjedtek a tabletek, van mindenféle márka meg árszínvonal, érdemes lehet beruházni egyre. A 42e Ft-os Sobottát megvétel helyett például le lehet tölteni angol verzióban bármelyik torrent oldalról, én is ezt használom tabon. Funkcionális anatómiát könyvtárból kölcsönöztem, minden mást fénymásoltam, tableten tanultam.
Majd lehet, hogy jönnek olyan válaszok, hogy "tabletről nem lehet tanulni" meg "atlaszból kell a kézzel fogható verzió, mert jobb", de aki így gondolja, annak mág nem kellett kompromisszumokat kötnie az anyagi helyzete miatt :) Ha kézzel fogható verzióhoz támad kedvem, akkor 1) lefénymásoltatom 2) tanulok a könyvtárban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!